Efter 12 års pause er ikonisk scifi-serie tilbage - og den er god!

En vaskeægte science fiction tv-klassiker er kommet på nye flasker med serien 'Star Trek: Discovery'. Her anmelder formanden for danske 'Star Trek'-fans resultatet.

Skuespiller Sonequa Martin-Green spiller First Officer Michael Burnham i den nye Star Trek-serie. (Foto: Jan Thijs © © 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.)

- Den holder!

…er den umiddelbare, første dom over den nye ’Star Trek: Discovery’.

For første gang i 12 år kan du nemlig se nye afsnit af den ikoniske science fiction tv-serie 'Star Trek'.

Det skete 50 år efter, at man for allerførste gang kunne følge livet ombord på Starship Enterprise på besætningens missioner for The United Federation of Planets.

Men det er notorisk farligt at pille ved ting, der er ikoniske.

Vi har derfor allieret os med Keld R. Hansen.

Keld R. Hansen er 51 år og programmør. Og så er han så kæmpestor en ’Star Trek’-fan, at han er formand for den danske forening for trekkies, som ’Star Trek’-fans kaldes, trekkies.dk.

Overraskende god!

Nå, Keld. Hvad siger du så til de to første afsnit af ’Star Trek: Discovery’?

- Altså, man frygter jo det værste, griner Keld, der dermed også fint pointerer den svære balancegang mellem at gøre inkarnerede fans glade og samtidig åbne et univers op for nye fans, når der skal genskabes serier, der har opnået kultstatus.

Men Keld R. Hansens forbehold er blevet gjort til skamme, for han er faktisk vældig godt underholdt. I hvert fald i de to første afsnit, som indtil videre er de eneste fra serien, der ligger tilgængeligt:

- Den holder, og den er altså rigtig god, konkluderer han indledningsvist.

Keld R. Hansen
 • Alder: 51 år
 • Beskæftigelse: Programmør
 • Formand for den danske Star Trek-forening Trekkies.dk.
 • Blev første gang introduceret til Star Trek-universet i midten af 1970’erne, da det blev sendt på svensk tv.
 • Stiftede sammen med to andre trekkies.dk i 1996 i forbindelse med science fiction-messen Fabula 96, der blev afholdt af foreningen Science Fiction Cirklen.

Nye fans kan starte her, men…

Har du aldrig forstået, hvorfor folk siger ’Beam me up, Scotty’ eller blærer sig med deres evne til at sprede deres fingre til et symmetrisk ’v’-tegn? Så er ’Star Trek: Discovery’ ifølge Keld R. Hansen din chance for at hoppe ind i det galaktiske univers.

- Det hjælper jo nok, hvis man har en basisforståelse for, hvad ’Star Trek’ overordnet handler om, men serien går ikke umiddelbart ud fra, at man allerede ved en masse.

Men hvis du for alvor er tændt på at hoppe ind i ’Star Trek’-universet, så er det et helt andet sted, du skal begynde:

- Personligt synes jeg, at man skal begynde med ’Star Trek: The Next Generation’ fra 1987 (den syv sæsoner lange efterfølger til den originale tv-serie, red.), siger Keld R. Hansen.

- Det er for mig den serie, der har det bedste overall antal af interessante historier – især fra midten af anden sæson og frem.

Stark Trek-serierne
 • ’Star Trek’, 1966-1969 (3 sæsoner)
 • ’Star Trek: The Animated Series’, tegnefilmsserie, 1973-74, (2 sæsoner)
 • ’Star Trek: The Next Generation’, 1987-1994 (7 sæsoner)
 • ’Star Trek: Deep Space Nine’, spinoff på ’The Next Generation’, 1993-1999 (7 sæsoner)
 • ’Star Trek: Voyager’, 1995-2001 (7 sæsoner)
 • ’Star Trek: Enterprise’, 2001-2005 (4 sæsoner)
 • ’Star Trek: Discovery’, 2017-

Balancen mellem actionbrag og eftertanke

En uforbeholden glæde over den nye serie bliver det dog ikke helt for Keld R. Hansen.

For når et så cementeret univers som ’Star Trek’ skal genopfinde sig selv i det originale serieformat, er det vigtigt ikke at miste den oprindelige nerve fra serien:

- Det, jeg oprindeligt faldt for i ’Star Trek’-universet, var ikke actionscenerne, men tværtimod de filosofiske emner, der blevet taget op. Jeg kan godt være bange for, at de kommer til at dreje serien i en mere actionpræget retning fremover.

Og netop de mere filosofiske emner, hvor etik, kulturmøder, moral og identitet er i fokus, er en del af ’Star Trek’-dna’et.

Her ses Klingonerne, som først besætningen på rumskibet USS Discovery, og dernæst hele føderationen, skal forholde sig til. (Foto: Jan Thijs © © 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.)

Et dna som Alex Kurtzman, der er produceren bag både den nye serie men også filmene ’Star Trek’ (2009) og ’Star Trek Into Darkness (2013), heldigvis synes særligt bevidst omkring.

Forud for premieren på serien fortalte Alex Kurtzman om tankerne bag til New York Times:

- Hvordan kan man ære stemningen af optimisme og håb i ’Star Trek’, mens man samtidig reflekterer over en brutal virkelighed? Det er spørgsmål, der er værd at lave en tv-serie om, konkluderede han.

Men balancen er svær. For Keld R. Hansen kan godt forstå, når holdet bag den nye serie vælger at lave flotte, langstrakte kampscener. Fordi de har teknikken. Og pengene.

- Men for mig et det ikke essensen af ’Star Trek’. Det er ikke kampe, der skal være omdrejningspunktet i en episode. Det er langt mere interessant at skildre, hvordan mødet med en ny race eller mellem to kulturer foregår. Det håber jeg ikke, de har glemt.

Hvor mange stjerner giver du så 'Star Trek: Discovery'?

- Det må blive 4 1/2 ud af 6, afslutter Keld R. Hansen.

'Star Trek: Discovery' kan streames på Netflix.

Om ’Star Trek'

 • Overordnet handler tv- og filmuniverset omkring ’Star trek’-franchisen om The United Federation of Planets og deres arbejde for at skabe orden i galaksen. En form for intergalaktisk FN, om man vil.
 • Føderationen har en hær, Starfleet, af kløgtige og modige soldater, der har til mission at finde nye verdener og livsformer, og lære om og af dem.
 • Mest kendt er nok særligt karakteren Spock fra planeten Vulcan, der med sine spidse ører, sit ’v’-håndtegn og motto ’live long and prosper’ er blevet et elsket kulturikon.
 • De talrige film og serier om universet tager afsæt i forskellige perioder i tidslinjen.
 • ’Star Trek: Discovery’ foregår således tidsmæssigt ti år før handlingen i den originale serie.
 • Den seneste bølge af filmatiseringer af 'Star Trek' har åbnet universet op for nye fans med store Hollywood-stjerner som Chris Pine, Benedict Cumberbatch og Zoe Saldana på rollelisten.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve