Efter kritik på Facebook: Derfor har DR1 købt en norsk julekalender

I år sender DR1 den norske julekalender 'Snefald', og det har fået flere seere til tasterne på Facebook.

'Snefald' bliver ifølge DR1 en julekalender med høj julestemning. Men julekalenderen er norsk, og det er blevet mødt af kritik på DRs Facebook-sider. (© NRK)

Årets julekalender på DR1 bliver norsk - med danske stemmer, vel at mærke.

Kanalen har nemlig indkøbt NRK-julekalenderen 'Snefald' til sendefladen i december måned.

Det har fået flere til at kritisere DR på Facebook.

- Norsk julekalender med danske stemme bliver ligesom at se tysk tv, hvor der er lagt stemmer henover. Måske gode ting, men det bliver forfærdeligt at se og høre på, skriver Sofia Falgren Christensen på DR1s Facebook-side.

- Lige med hensyn til jul og julekalender, så må det vist være en ommer. En norsk - er totalt rystet over, at I kan finde på et sådan et stunt, skriver Marijanne Stryhn Petersen på DR Nyheders Facebook-side.

Også på DR Kulturs Facebook-side bliver der utrykt utilfredshed.

- Så stopper I sgu. I vil godt have mine licenspenge, men jeg tror sgu, at det snart er slut, skriver Jan Jensen.

'Normalt ville vi genudsende'

Men ifølge kanalchef på DR1, Pil Gundelach Brandstrup, er det positivt, at kanalen har købt 'Snefald' - selvom den er norsk.

- Vi laver kun en nyproduceret dansk julekalender hvert andet år. I 2016 sendte vi 'Den anden verden', og så kommer der en ny dansk julekalender igen i 2018, fortæller Pil Gundelach Brandstrup.

- Normalt ville vi i de ulige år genudsende en dansk julekalender, som allerede har været sendt tidligere, så på den måde er det helt særligt, at vi kommer med en ny julekalender, som ikke har været sendt i Danmark.

Julekalenderen 'Snefald' handler om forældreløse Selma på ni år, som drømmer om at få sin egen familie og skriver et brev til julemanden. På magisk vis havner brevet i landsbyen Snefald, som ligger i en anden dimension. (© NRK)

Kanalchefen lover, at der er gode tv-stunder i vente for hele familien.

- Med ’Snefald’ har vi fået mulighed for at sende en flot skandinavisk julekalender, som vi tror vil være for hele familie med masser af julestemning, humor, magi, musik og danske stemmer, så også de yngste kan være med.

En mere klassisk julekalender

NRK har for ganske nyligt haft stor succes med tv-serien 'Skam', som også blev vist på DR3. Er det derfor, I har handlet med NRK?

- Vi viser meget gerne nogle af de gode skandinaviske tv-serier, og her er 'Skam' et godt eksempel. Men vi gør det kun, når det er en produktion, som er af høj kvalitet og giver mening. Helt uafhængigt af, hvad der har været af andre serier, siger Pil Gundelach Brandstrup.

Sidste år fik DR1 kritik for julekalenderen 'Den anden verden'. Kritikken lød blandt andet på, at serien ikke var 'julet' nok. Har man lyttet til den kritik?

- Nej, men jeg glæder mig da til at kunne præsentere seerne for en ny, klassisk julekalender, som handler om det gode mod onde og har masser af julestemning for hele familien, siger Pil Gundelach Brandstrup.