Efter ti års pause er Kate Winslet tilbage i længeventet serie: 'Jeg var bange for, jeg ville fucke det hele op'

Skuespilleren Kate Winslet spiller hovedrollen i HBO-serien 'Mare of Easttown'.

(Foto: © John Phillips, Getty Images)

Hvis der er nogen, der har spillet stærke, frygtløse og forskelligartede kvinderoller gennem sin karriere, er det den britiske skuespiller Kate Winslet.

Hun fik sit helt store gennembrud som overklassepigen Rose i 1997-dramaet 'Titanic', der gjorde både hende og Leonardo DiCaprio til internationale superstjerner.

I 2004 spillede hun også en markant rolle overfor Jim Carrey i 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', og i 2008 spillede hun en kvindelig SS-vagt i filmen 'The Reader' – en rolle, som indbragte Kate Winslet en Oscar for 'Bedste kvindelige hovedrolle'.

I 2011 blev Kate Winslet hædret med en Emmy for sin hovedrolle i HBO-miniserien 'Mildred Pierce', og nu – 10 år senere – er den 45-årige skuespiller klar til at indtage endnu en hovedrolle i en ny HBO-serie.

I miniserien 'Mare of Easttown' spiller Kate Winslet karakteren Mare Sheehan, der er politiefterforsker i en lille by i Pennsylvania i USA. Da hun bliver sat til at efterforske en lokal mordsag, får det stor indvirken på hendes eget liv.

Rollen som Mare Sheeran i 'Mare of Easttown' var en af Kate Winslets mest krævende i sin karriere, fortæller hun til dr.dk. (© HBO)

I anledningen af premieren fik dr.dk – sammen med en række andre medier fra hele verden – muligheden for at komme i audiens hos Oscar- og Emmy-vinderen. Over videotjenesten Zoom, naturligvis.

Våbentræning og i hælene på undercoverefterforsker

Fordi hun i tidligere interviews har fortalt, at rollen som Mare Sheehan har været krævende, startede jeg derfor med at spørge, hvordan hun gjorde sig klar til rollen som politiefterforsker.

- Jeg forberedte mig på rollen i fem måneder, men ærligt følte jeg ikke helt, at det var nok, siger Kate Winslet og bryder ud i et højt, karakteristisk grin.

Meget af forberedelsen gik med at følge to forskellige politienheder helt tæt på. Kate Winslet gik også til våbentræning og fulgte i hælene på en narkotikaefterforsker, der var undercover.

- Og så havde jeg en ægte politikvinde tilknyttet hele tiden, som jeg ringede til dag og nat. Jeg kunne spørge hende, om de som efterforskere ville sige en specifik dialog i den virkelige verden, og ofte sagde hun, at det lød for tv-agtigt.

- Hun var streetsmart og havde en nede på jorden-attitude, og det hjalp mig til at gøre rollen bedre, siger Kate Winslet.

I miniserien opstår der romantik mellem Kate Winslet og Guy Pierces karakterer. (© HBO)

Noget helt andet, som skuespilleren virkeligt kæmpede med, var Pennsylvania-accenten, som naturligvis ikke ligger lige til højrebenet, når man som Kate Winslet er opvokset i Storbritannien.

- At ramme accenten var noget af det sværeste overhovedet, fortæller hun og uddyber:

- For mig er det vigtigste, når jeg laver en hvilken som helst dialekt, at gøre det så godt, at publikum ikke kan høre, at det er en tillært dialekt. Derfor havde jeg mine dialektbånd, som jeg lyttede til hver morgen på vej til settet, og når jeg fik lagt makeup. Det var konstant og hele tiden, jeg havde dialekten i ørerne. Ellers var jeg bange for, at jeg ville fucke det hele op.

Utrolig intens rolle

Miniserien 'Mare of Easttown' har efterhånden været længe undervejs. Optagelserne, der strakte sig over 123 optagedage, begyndte i september 2019, men blev afbrudt i marts 2020 af corona-pandemien.

De sidste optagelser kom endeligt i kassen i december 2020, og det var sørgeligt for Kate Winslet at sige farvel til karakteren Mare Sheeran.

- Jeg kunne aldrig IKKE spille Mare. Hun er en vidunderlig rolle med dybde.

- Hun er både alt for meget, men samtidig elskelig. Hun er sårbar, men stærk. Hun er alt muligt på samme tid. Men over alt andet er hun loyal og engageret over for de mennesker, hun elsker – og det kan jeg virkelig genkende fra mig selv. Min familie kommer før alt andet, og det samme så jeg i Mare.

Men samtidig var det også lidt af en forløsning, da optagelser sluttede, indrømmer Kate Winslet.

- Mare blev nærmest mit alter ego på mange måder, og det var fantastisk. Men rollen var utrolig intens, og det er hårdt at bibeholde den slags følelser over en længere periode.

- Jeg elsker mit job med stor passion, det gør jeg virkelig, men der var øjeblikke under optagelserne, hvor jeg virkelig tænkte: "Gud, det her er så hårdt, hvorfor gør jeg det her mod mig selv?"

- Jeg skrev efterfølgende til en medskuespiller: "Er det bare mig, eller spiller jeg en rolle, som fuldstændig er på vej til at ødelægge mig?"

Verden er klar til fejlbarlige heltinder

Stærke kvinderoller, som den Kate Winslet spiller i 'Mare of Easttown', står langt fra alene.

De senere år har man på tv-skærmen set mere og mere til stærke kvinderoller, der både er nuancerede og komplekse, og som ikke er ufejlbarlige.

Tænk bare på tv-serier som 'Better Things', 'Killing Eve', 'Fleabag', 'I May Destroy You' og 'Big Little Lies'.

Årsagen bunder ifølge Kate Winslet i, at omverdenen er blevet mere åben overfor, hvad kvinder har at sige.

- Jeg føler, at der er sket et seismisk skift for kvinder på den måde, at folk nu vil have denne type historier. De uopnåelige idealer, som jeg mener ofte bliver gjort til mainstream, er blevet mindre interessante, fordi folk vil have ægte historier med ægte mennesker. Det fornemmer jeg i hvert fald.

- Ved at fortælle historier med fejlbarlige heltinder viser vi noget, som folk kan genkende og forholde sig til. Vi har alle fejl, og vi har gjort ting, vi fortryder – lige meget om vi kan lide det eller ej, siger Kate Winslet.

Der er de senere år også sket et skifte kvinder og kvinder i mellem, mener den britiske skuespiller. Og det er et skifte til det bedre.

- Hvis vi ser 10 til 15 år tilbage, var der megen konkurrence og bagtaleri mellem kvinder. Jeg vil ikke være sådan, og mine venner og søstre vil ikke være sådan længere. Og nu har jeg virkelig en stærk følelse af, at kvinder står sammen. Vi passer på hinanden, lige meget hvad der sker, hvordan du ser ud, eller hvordan du har det, lyder det fra Kate Winslet.