Tema Oscar 2016

Eksklusivt: Skuespiller fra ’The Revenant’ fortæller om at arbejde i 40 graders kulde

Den oscarnominerede film ’The Revenant’ var usædvanlig hård kost for filmholdet, fortæller skuespiller fra filmen.

Melaw Nakehk'o havde aldrig spillet skuespil før, hun fik rollen i 'The Revenant'. 2014 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication. (Foto: Kimberley French © TM and © 2014 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.)

Kulden krøb ned under 40 frostgrader, mens Melaw Nakehk’o var på arbejde.

Hun var i ødemarken i Alberta, Canada, sammen med resten af filmholdet bag Oscarfavoritten ’The Revenant’. Hun spillede rollen som høvdingedatteren Pawaqa i filmen. Og frøs.

- Når det ser ud som om, vi fryser i filmen, er det ikke bare skuespil, men fordi vi virkelig fryser frygtelig, frygtelig meget. Vi havde ofte 12-timers arbejdsdage, der foregik udenfor, og det var meget svært at gennemføre. Det handlede om bare at acceptere kulden og arbejde igennem det, siger hun til DR Kultur.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

Optagelser fik folk til at sige op

Der har været skrevet meget om netop ’The Revenant’ og de barske arbejdsforhold.

Om forfrysninger, om Leonardo DiCaprio, der spiste rå lever, og om dusinvis af ansatte, der sagde op i løbet af filmoptagelserne, der overskred budgettet med 40 millioner dollars og tidsplanen med fem måneder.

Intet af det er overdrevet, fortæller Melaw Nakehk’o.

- Jeg filmede ofte et par uger, hvorefter jeg holdt et par ugers pause. Og hver gang jeg mødte ind på settet igen, var der et helt nyt hold af folk, der arbejdede bag kameraet. De, der arbejdede bag kameraerne, var ikke vant til at arbejde under de forhold og med de krav, som Alejandro González Iñárritu stillede.

The Revenant | Official Teaser Trailer [HD] | 20th Century FOX

Usædvanligt udfordrende optagelser

Et af de forhold, som gav usædvanligt udfordrende optagelser, var Alejandro González Iñárritu og filmfotografen Emmanuel ”Chivo” Lubezks beslutning om udelukkende at filme i naturligt lys.

Hver gang jeg mødte ind på settet igen, var der et helt nyt hold af folk, der arbejdede bag kameraet. De, der arbejdede bag kameraerne, var ikke vant til at arbejde under de forhold og med de krav, som Alejandro González Iñárritu stillede

melaw nakehk'o, skuespiller

- Mange af vores scener varede i op til 7 minutter og skulle filmes i et enkelt stræk. De var koreograferede ned til mindste detalje, og vi øvede os på dem hele dagen, indtil lyset var perfekt at optage i.

Det store fokus på naturligt lys betød, at selve optagelserne skulle klares på ualmindelig kort tid.

- Vi havde mellem tyve minutter og en halv time til at få scenen optaget, og det kræver jo virkelig meget af folk. Især når det så også foregår i så koldt vejr, siger Melaw Nakehk’o.

”Vigtigt med ægte indianere”

’The Revenant’ handler om pelsjægeren Hugh Glass, der bliver efterladt døden nær, og som resten af filmen igennem forsøger at finde vej gennem ødemarken og frem til manden, der dræbte hans søn.

Sønnen var halvt indianer, og i filmen spiller forholdet mellem de hvide kolonialister og indianerne en stor rolle.

Der er så mange folk, som ikke er indianere, der groft sagt leger rødhuder i Hollywood-film

melaw nakehk'o, skuespiller

For Melaw Nakehk’o, der selv er indianer fra Dene-folket, var det vigtigt, at rollerne blev spillet af rigtige indianere.

- Der er så mange folk, som ikke er indianere, der groft sagt leger rødhuder i Hollywood-film. Det er vigtigt, at de rigtige mennesker repræsenterer de forskellige etniciteter, og derfor er det utrolig vigtigt, at Alejandro castede rigtige indianere til rollerne, siger hun.

”Leonardo blev til Hugh Glass”

Før Melaw Nakehk’o blev castet til at være med i ’The Revenant’ havde hun aldrig spillet skuespil. Til daglig arbejder hun som kunsthåndværker efter gamle indianske forskrifter.

Derfor føltes det også surrealistisk pludselig at skulle spille over for en af verdens mest berømte skuespillere, Leonardo DiCaprio, som hun havde været fan af, siden hun så ’Romeo og Julie’.

- Hver gang optagelserne begyndte, blev Leonardo ligesom bare til Hugh Glass, siger hun og forklarer:

- Han var så god, at det blev nemt at spille over for ham, jeg kunne ligesom læne mig op ad ham. Jeg skulle selvfølgelig også arbejde, men han havde en fantastisk tilstedeværelse, der gjorde det nemmere for mig, som jo ikke har spillet skuespil før.

12 Oscarnomineringer til ’The Revenant’

Leonardo DiCaprio er nomineret til en Oscarstatuette for sin rolle i 'The Revenant'. Det samme er store dele af resten af holdet bag filmen.

Han havde en fantastisk tilstedeværelse, der gjorde det nemmere for mig, som jo ikke har spillet skuespil før.

melaw nakehk'o om leonardo dicaprio

12 Oscarnomineringer er det blevet til i alt, og det gør ’The Revenant’ til filmen med flest Oscarnomineringer.

Når priserne bliver uddelt natten til mandag, dansk tid, sidder Melaw Nakehk’o klar foran fjernsynet i Yellowknife i det canadiske Northwest Territories, hvor hun bor, med krydsede fingre.

For selvom filmoptagelserne var noget af det hårdeste, hun nogensinde har prøvet, var det samtidig den største oplevelse, hun har haft.

- Bare det at være med i en film og så endda en af Alejandro González Iñárritu og ”Chivo”, som er fantastiske kunstnere. Alene at se deres måde at arbejde på gjorde al kulden værd. Alejandro vidste præcis, hvad han ville have af mig og alle på holdet, og det gjorde det nemt at gøre arbejdet godt. Det var en stor oplevelse, siger hun.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve