Ekspert til netpirater: Jeg ville afvise at betale bøde for ulovlig download

Jeg ville afvise kravet, også selvom jeg havde downloadet ulovligt. Sådan lyder anbefalingen fra lektor i jura, efter advokat har sendt regninger til danskere, som menes at have downloadet ’Dallas Buyers Club’ ulovligt.

Matthew McConaughey i 'Dallas Buyers Club' (© UIP)

Advokatfirmaet og rettighedshaveren til den amerikanske film ’Dallas Buyers Club’ står overfor en udfordrende sag, hvis de danskere, som har modtaget et erstatningskrav, nægter at betale.

Det mener Clement Salung Petersen, lektor i jura ved Københavns Universitet.

I de seneste uger har et ukendt antal danskere fået brev fra advokatselskabet Maqs Law Firm, som på vegne af rettighedshaveren til ’Dallas Buyers Club’ kræver 1500 kroner i erstatning, fordi man mener, at de har downloadet filmen ulovligt.

Selv hvis brevmodtageren har hentet filmen ulovligt, men alligevel nægter, så står rettighedshaveren med ansvaret for at bevise, at personen er skyldig.

Ville afvise krav

- Hvis det var mig, der blev mødt med sådan et krav, så ville jeg afvise - også selvom jeg havde downloadet filmen. Risikoen for et sagsanlæg er meget beskeden. Men man bør vide, at man risikerer at blive sagsøgt og sidde foran en dommer, hvor man har pligt til at fortælle sandheden, siger Clement Salung Petersen.

Ud fra udfaldet fra tidligere sager vurderer han, at det vil være meget svært for rettighedshaveren at bevise, at den konkrete person har hentet filmen ulovligt, selv hvis adgangen til netforbindelsen er spærret med et kodeord.

- Hvis jeg var advokat, ville jeg ikke anbefale nogen klienter at starte en civil retssag med krav om erstatning, hvis brevmodtageren nægter kendskab til det, siger han.

Derfor tvivler Clement Salung Petersen også på, hvor effektiv metoden er. På den ene side kan der være nogle af brevmodtagerne, som har valgt at betale de 1500 kroner, men på den anden side er omkostningerne store og filmselskaberne risikerer badwill hos brugerne, som ramte musikselskaberne under deres jagt på piraterne.

 Advokat: Betydelig del vil betale

Jeppe Brogaard Clausen, der er advokat for rettighedshaveren af ’Dallas Buyers Club’, vil hverken fortælle, hvor mange breve der er sendt ud, eller hvor mange der har indvilliget i at betale de 1500 kroner. Men han siger, det er en betydelig del, der har erkendt det, og som nu vil betale.

Samtidig siger han, at teknologien i de senere år har ændret sig, således at man nu nemmere kan holde øje med netbrugernes adfærd f.eks. via statusopdateringer på Facebook.

- Der er en helt anden synliggørelse af mennesker, og om hvad de gør i dag i forhold til tidligere. Der er kommet mange andre muligheder i dag, uden at man skal genere folk med politi og foged midt om natten, siger Jeppe Brogaard Clausen.

Flere breve kan være på vej

Han vil endnu ikke fortælle, om sagerne vil gå videre til domstolene, og han ønsker heller ikke at sige, om der kommer breve ud i forbindelse med andre downloadede film.

- Men jeg kan se, at der er flere danske producenter, som synes, det er et område, som man måske skal se lidt nærmere på, siger han.

FacebookTwitter