Ekspertens dom over Oscar-nomineringerne: Stadig mange hvide skuespillere

Maria Månson glæder sig dog over et bredt felt af nominerede film til årets Oscar-uddeling.

Joaquin Phoenix har allerede vundet en Golden Globe-pris for sin rolle som Arthur Fleck i 'Joker'. Natten til mandag den 10. februar kan han være heldig at føje en Oscar-statuette til sin samling af priser - han er nemlig nomineret for samme rolle i kategorien 'Bedste skuespiller'. (© Warner Brothers Pictures)

I sidste uge kom den britiske filmpris Bafta under beskydning for kun at have nomineret hvide skuespillere i sine skuespilkategorier.

Og ser man på de netop offentliggjorte nomineringer til Oscar-uddelingen, der finder sted natten til den 10. februar, lader de stadig en del tilbage at ønske, mener DR’s filmekspert Maria Månson.

- Det er stadig meget hvidt i skuespilkategorierne. Jeg kunne godt have ønsket mig, at Lupita Nyong'o havde inkasseret en nominering for 'Us', og at skuespillerne fra sydkoreanske 'Parasite' var blevet nomineret. 'Parasite' er ellers - velfortjent - nomineret i en række andre kategorier.

Der er dog – trods alt – mere diversitet i skuespilkategorierne til Oscar-uddelingen end til BAFTA-uddelingen, mener Maria Månson.

- Både Cynthia Erivo og Antonio Banderas er nomineret for deres hovedroller i henholdsvis 'Harriet' og 'Pain and Glory', og det er dejligt at se.

- Der er dog mange, der er fortørnede over, at Jennifer Lopez ikke fik en nominering for 'Bedste kvindelige birolle' for filmen 'Hustlers', men det synes jeg måske ikke er så overraskende, hvis jeg skal være helt ærlig.

Jennifer Lopez var nomineret for 'Bedste kvindelige birolle' for 'Hustlers' til Golden Globe-uddelingen forleden. Nogen Oscar-statuette bliver det dog ikke til i denne omgang. (Foto: Barbara Nitke © SF film)

'Joker' er årets topscorer

'Hustlers' er faktisk ikke nomineret til én eneste Oscar-statuette. 'Joker' topper til gengæld listen og er nomineret i hele 11 kategorier. Den er dog skarpt forfulgt af '1917', 'The Irishman' og 'Once upon a Time... in Hollywood' – der alle er nomineret til ti gyldne statuetter.

- Der er ret god bredde på de nominerede film i 'Bedste film'-kategorien i år. Vi har både et krigsdrama, en skurkefilm, en gangsterfilm og en komedie. Der mangler måske lige en film, der tager racespørgsmålet op, men ellers synes jeg, det er en god og blandet omgang i år.

Noget, der til gengæld ikke modtager ros fra Maria Månson, er Oscar-akademiets beslutning om, at årets uddeling bliver uden vært. Ligesom det også skete sidste år, hvor Oscar-uddelingen 2019 var den første i 30 år, som ikke havde nogen vært.

- Det var ikke super spændende sidste år, hvor der ikke var nogen vært. Det er super fedt, når det er en type som Ellen DeGeneres eller Billy Crystal, der styrer slagets gang; men det er også sjovt, hvis det er en helt vildt dårlig vært, for så kan man sidde og holde sig vågen i harme!

- Det er lidt playing it safe og en falliterklæring, at man for andet år i træk ikke har en vært til at stå i front for uddelingen.