Eksperter: Genforening af 'Venner' er en 'Netflix-killer'

HBO Max har nu for alvor meldt sig ind i kampen mod de andre streamingtjenester.

(Foto: ho © Scanpix)

- Rigtige venner kan ej købes for penge, lyder mantraet fra Jodle Birges dansktop-hit.

Det har Netflix også måttet indstille sig på, for fra årsskiftet mistede streamingtjenesten komedie-succesen 'Venner' i USA. I stedet har den ny konkurrent HBO Max fået rettighederne, som de markedsfører med et nyt særafsnit.

- Specielt inden for comedy-genren bliver det ikke større end 'Venner.' Det er et gigantisk tab for Netflix. Hvis der er én serie, som er ulidelig at miste, så er det den, fortæller Frederik Dirks Gottlieb, som er radiovært på Den Sorte Boks og serieekspert på DR.

I 2019 måtte Netflix betale 650 millioner kroner for at kunne vise den populære serie i ét år.

Skuespiller og komiker Jerry Seinfeld foran logoet til komedieserien, der er opkaldt efter ham selv. (Foto: SHUAN HEASLEY © Scanpix)

Men nu er det lykkedes det amerikanske teleselskab AT&T at opkøbe en række medieplatforme, heriblandt HBO og WarnerMedia, der har produceret ’Venner’.

- Jeg er ret sikker på, at Netflix har gjort alt, hvad de overhovedet kunne, for at beholde ’Venner’, men den har ikke længere været til salg, vurderer Keld Reinicke. Han er tidligere kanaldirektør på TV 2 og ekspert inden for tv-serier og streaming.

I stedet har Netflix hentet et andet 90'er-hit i form af komedieserien 'Seinfeld'.

Stor oprustning i gang

HBO Max ruller ud på det amerikanske streamingmarked til maj med andre store serietitler som 'Game of Thrones', 'Rick & Morty', 'Big Bang Theory' og 'South Park'.

Dermed prøver man at tage kampen op med andre nye spillere som Disney+, der også har oprustet før lanceringen i november 2019:

- Disney+ har købt rettighederne til store franchises som Simpsons og Star Wars. De laver en masse nye Star Wars-serier for at positionere sig, forklarer Keld Reinicke.

HBO's fantasy-serie 'Game of Thrones' havde en stribe danskere skuespillere med - Nikolaj Coster-Waldau (billedet), Pilou Asbæk, Birgitte Hjort Sørensen, Dar Salim og Frank Hvam. (Foto: CAITLIN OCHS © Scanpix)

Streamingmarkedet består allerede af stærke konkurrenter som Amazon Prime, Apple TV+ og Netflix. Her er det unikke indhold væsentligt for at adskille sig, fortæller Frederik Dirks Gottlieb:

- Netflix begyndte en gigantisk satsning med at producere deres eget indhold allerede i starten af 2010’erne med serier som 'Orange Is The New Black' og 'House Of Cards'. De har vidst, at de andre netværk en dag ville lancere deres egne streamingtjenester og tage deres indhold tilbage, mener han.

Vi kommer dog ikke til at mærke meget til giganternes kamp i første omgang. Disney+ bliver først lanceret i Danmark til maj, og HBO Nordic bliver formentlig først afløst af HBO Max til efteråret.

Derfor kan man foreløbigt stadig se 'Venner' med et dansk Netflix-abonnement.

Skuespillere fra 'Orange Is The New Black' Taylor Schilling (tv.), Taryn Manning (i midten) og Uzo Aduba fremviser deres pris for 'Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series' ved Screen Actors Guild i 2017. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Mange tilbud kan ændre vores stream-vaner

I Danmark står Netflix for omkring 40 procent af det samlede streamingmarked, viser tal fra Kanta-Gallup.

- Danskerne er meget glade for Netflix, og internationalt har streamingtjenesten klaret sig så godt, at mange af de andre selskaber har investeret i ’Netflix-killers’, så de ikke bliver for dominerende. Derfor er den her streaming-krig gået i gang, siger Keld Reinicke.

Han vurderer, at mange husstande vil have 3-4 abonnementer, herunder musiktjenester som Spotify:

- Fremover kommer vi formentlig til at skifte streamingtjenester løbende. Der vil komme software og apps, som hjælper en med at skifte hurtigere og holde øje med, hvilken udbyder der har ens yndlingsserier.

Det ser man allerede tegningerne til i Apples tv-app, påpeger han.

På det danske marked huserer også Viaplay, Yousee, Dplay, TV 2 Play og DRTV.

Derfor holder 'Venner' stadig femten år senere

HBO Max har valgt at bruge mange millioner på at indspille et enkelt afsnit med de oprindelige 'Venner'-skuespillere.

At man investerer i en serie, der løb fra 1994-2004, illustrerer tydeligt dens kultstatus, mener Keld Reinicke:

- Den er en af de få serier, som har klaret sig ekstremt godt i næste generationsled. Det tyder på, at folk vil skifte streamingkanal for at kunne se den. Derfor er den her rettighed rigtig mange penge værd, siger han.

'Venner' kan klare tidens tand. For selv om der stadig er 90'er-tegn som fastnettelefoner, så er det eminent håndværk, mener Frederik Dirks Gottlieb:

- Det er vildt at kunne lave en serie med så mange sæsoner, hvor der stort set ikke er et dårligt afsnit. Jeg er altid forundret over, hvor godt det er skruet sammen.

Stjernerne fra komedieserien 'Venner'. Fra venstre: David Schwimmer, Lisa Kudrow, Mathew Perry, Courtney Cox Arquette, Jennifer Aniston og Matt LeBlanc. (Foto: LEE CELANO © Scanpix)

Han fremhæver den indbyrdes hygge og samspil - og deres aldersgruppe:

- Karaktererne er i midten af 20’erne til 30’erne. Det er en tid som publikum enten er i, glæder sig til at komme i, eller husker tilbage på med glæde. Den rammer nostalgien lige i hjertekulen.

Det er uvist, hvornår danske seere vil kunne se det nye afsnit af 'Venner'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk