Elsket Hollywood-instruktør er død: Her er 3 af hans bedste film - og den værste

Filminstruktør Joel Schumacher er død og hyldes nu af Hollywood-stjerner.

Mellem Arnold Schwarzenegger og George Clooney står instruktøren Joel Schumacher på vej til premieren på 'Batman and Robin' i Paris. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Hvad har Demi Moore, Matthew McConaughey og Seal til fælles?

Joel Schumacher.

Hvem, spørger du måske?

Den 80-årige, amerikanske filminstruktør og manuskriptforfatter Joel Schumacher har siden 1980'erne givet os film som 'Batman Forever', 'The Phantom of the Opera' og 'A Time to Kill'. Mandag døde han efter et længere sygdomsforløb, skriver Los Angeles Times.

- Jeg kan ikke se, hvordan min karriere kunne have gået alle de vidunderlige veje, den har, hvis ikke det havde været fordi Joel Schumacher troede på mig dengang, udtaler Matthew McConaughey til Variety efter nyheden om instruktørens død kom frem mandag.

Netop filmen 'A Time to Kill' fra 1996 var med den dengang forholdsvist ukendt Matthew McConaughey i hovedrollen.

Her ses en ung Matthew McConaughey i sin gennembrudsrolle som advokaten i thrilleren 'A Time to Kill' fra 1996. (Foto: WARNER BROTHERS / Album © (c) Ritzau Scanpix)

Også skuespilleren Demi Moore takker den farverige filminstruktør, hun mødte som 23-årig i forbindelse med ungdomsfilmen 'St. Elmo's Fire' fra 1985:

- At arbejde med Joel Schumacher på 'St. Elmo's Fire' var et afgørende øjeblik ikke bare i min karriere, men også i min rejse mod misbrugsafvænning. Jeg er for evigt taknemmelig for hans 'tough love', og at han turde satse på mig. Hans modige, dynamiske sjæl vil blive savnet, skriver hun på Instagram.

Flere fra filmbranchen deler også deres oplevelser med Schumacher på sociale medier:

Det står hurtigt klart, at Schumacher har haft stor indflydelse på karrieren for mange af de stjerner, vi kender i dag.

Men også sangeren Seal, med det fulde navn Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel, har grund til at takke filminstruktøren. I en fem minutter lang video, som han har delt på Instagram, forklarer han, hvordan det var Schumacher, der gjorde hans sang 'Kiss from a Rose' til det kæmpestore hit, den blev.

- Jeg skylder i det store hele min karriere til Joel, siger han.

Seals massive hit 'Kiss from a Rose' var nemlig oprindeligt ikke nogen hitlistebasker, da den blev udgivet i 1994. Det var først, da Joel Schumacher udvalgte sangen til en kærlighedsscene i 'Batman Forever' året efter, og desuden lavede en ny musikvideo, at sangen røg ind på top-ti-lister verden over – også i Danmark.

Den indbragte endda Seal hele tre Grammy-priser i 1996.

Igennem sin lange karriere i filmbranchen, først som kostumedesigner og siden som instruktør, manuskriptforfatter og producer, har Schumacher leveret både store filmsucceser – men også det modsatte.

Filmekspert Maria Månson giver dig her tre af Joel Schumachers bedste film og én, der er så mærkelig, at du næsten burde se den alligevel.

1

'The Lost Boys' (1987)

(© Warner Bros. Pictures)

En ungdomskomedie om vampyrer og jagten på det evige liv.

- Min absolut yndlings-Schumacher-film! Den foregår i det solrige Californien, hvor to unge drenge flytter til med deres mor. Hurtigt går det dog op for dem, at nabolaget hjemsøges af en gruppe vampyrer. Evigt unge og med hurtige motorcykler - noget den ældste bror Michael har meget svært ved at modstå.

- Dén her film fra slut 80'erne var første gang, jeg så noget, der kombinerede ungdomsfilmen med vampyr-universet - og jeg var helt solgt! Flotte mennesker, rappe replikker, rasende hormoner og et lille drys alvor i spørgsmålet om den evige ungdom, vi alle jagter, er en velsignelse eller en forbandelse.

2

'Car Wash' (1976)

(© Universal Pictures)

En komedieperle om livet i en bilvask.

- Schumacher er manuskriptforfatter på denne komedie-perle fra 1976. Handlingen foregår i en bilvask og følger den brogede skare af gadesmarte arbejdere. Jeg var lidt besat af den her film i mine teen-år, ikke mindst på grund af det groovy soundtrack.

- Det er som med mange af Schumachers film ikke en, der ændrer dit liv, men det er to timer i godt selskab, og du går derfra med diskorytmer i kroppen og trang til hoftevrid, der er Phillip Faber værdig. Jaja, jeg ved, jeg lyder gammel. Suk!

3

'Falling Down' (1993)

(© Warner Bros.)

En thriller om, hvad der sker, når man som menneske bliver presset lidt for hårdt.

- Det er en film, der måske ikke er ældet med ynde, men jeg kan stadig huske, at jeg spekulerede meget over 'Falling Down', da den havde premiere i 1993. Hvor langt kan man presse et menneske, før det slår sprækker? Og ligger galskaben latent i os alle?

- Michael Douglas spiller Foster, der bliver fyret, sidder fast i trafikken på vejen hjem til sin datters fødselsdag og til sidst bare eksploderer i raseri over de små ydmygelser, vi alle oplever på daglig basis i mødet med skrankepaver og fluekneppere overalt i verden. Filmen starter som en sort komedie, men langsomt glider vi ned af en sliske, som ender et sted, der bestemt ikke er morsomt.

...og så én, der alligevel bliver lidt for mærkelig, ifølge Maria Månson:

4

'The Number 23' (2007)

(© The New Line Cinema)

En thriller om en mands mystiske besættelse af nummeret 23.

- Ja, her troede I nok, at jeg ville nævne Schumachers to voldsomt udskældte 'Batman'-film. Men ved I hvad? Jeg elsker dem lidt! De er alt for meget, men også lidt skønne! Undskyld! I stedet vil jeg pege på en virkelig bizar film, der på papiret kunne have været et mesterværk. Alt tegnede så godt! Jim Carrey i en seriøs rolle, morderiske bøger, mystiske tal og konspirationsteorier. What's not to like?

- 'The Number 23' handler om Walter, som modtager en mystisk bog med et mordmysterium i, der pludselig begynder at blande sig ind i hans eget liv. Bogens hovedperson er besat af tallet 23, som han ser allevegne, og det bliver Walter smittet af.

Facebook
Twitter