'En af de mest sindssyge film, jeg nogensinde har set': Derfor er du nødt til at se - eller undgå! - årets Cannes-vinder

Den franske film 'Titane' løb i weekenden med Guldpalmen ved Cannes Film Festival.

Handlingen i 'Titane' skifter spor mange gange undervejs. Her ses hovedkarakteren Alexia (Agathe Rousselle) som erotisk danser på en bilmesse. (Foto: Carole Bethuel)

En af verdens mest prestigefyldte filmfestivaler, Cannes Film Festival, har netop afsluttet en halvanden uge lang filmfest med alt, hvad det indebærer af filmstjerner, rød løber og blitzende fotografer.

Kulminationen på filmfestivalen skete lørdag aften, hvor hovedprisen, Guldpalmen, skulle uddeles.

Her faldt juryens valg på den franske film 'Titane', som den 37-årige franske instruktør Julia Ducournau står bag.

Det skete i øvrigt ikke uden stor dramatik.

For juryens formand, filminstruktøren Spike Lee, kom nemlig til at afsløre 'Titane' som vinder af prisen ved et uheld få minutter inde i den stort anlagte prisuddeling - hvilket var alt for tidligt.

En af dem, der har set filmen på Cannes, er filmredaktør på Soundvenue, Jacob Ludvigsen. Og han mener, der er tale om fortjent prismodtager og en helt ekstraordinær film

- 'Titane' er en af de mest sindssyge film, jeg nogensinde har set, siger han uden tøven til dr.dk.

Men hvad er det, som gør den franske film så ekstraordinær og sindssyg en filmoplevelse?

Det kan du blive klogere på herunder, hvor vi med hjælp fra Jacob Ludvigsen har fundet fem grunde til, at 'Titane' løb med Guldpalmen ved dette års filmfestival i Cannes.

Uheld, mord og sex med en bil

Alexis kommer i 'Titane' ud for en bilulykke som barn og får opereret en titaniumplade ind i siden af hovedet. (Foto: Carole Bethuel)

Handlingen i 'Titane' ved man ifølge Jakob Ludvigsen slet ikke hvor bevæger sig hen, hvilket er en af filmens store styrker.

Men Soundvenues filmredaktør vil ikke give for meget væk af handlingen, da det kan ødelægge oplevelsen en lille smule.

I stedet fortæller han her, hvad der blandt andet sker i filmens første 15 minutter. Og det er ikke så lidt.

- En lille pige, Alexia, leger på bagsædet af sin fars bil, så han bliver distraheret, og brager ind i vejsiden med et stort brag. Den lille pige bliver hårdt såret og får opereret en titaniumplade ind i siden af hovedet.

- Derefter klipper filmen til Alexia som ung kvinde. Hun er nu feteret erotisk danser på en bilmesse. Og seriemorder. Hun dræber en mand med en hårpind gennem tindingen. Og lidt senere hamrer hun benet fra en barstol gennem kæbepartiet på en anden mand. Hvorefter hun sætter sig på stolen.

- I klippet efter sætter hun sig ind i en pumpet bil og har hård sex. Med bilen. Og hun bliver gravid. Med bilen.

Ifølge Jacob Ludvigsen er det først herefter, at den egentlige historie begynder, men resten af handlingen må du altså vente med at få afsløret i biografen, når 'Titane' får dansk premiere på et endnu ukendt tidspunkt.

Frygtløse skuespillere

Skuespilleren Vincent Lindon, som er et stort navn i fransk film, spiller den mandlige hovedrolle i 'Titane'. (Foto: Carole Bethuel)

Det er den franske skuespiller Agathe Rouselle, der spiller den kvindelige hovedrolle som den voksne Alexia. Og hun er ifølge Jacob Ludvigsen fremragende i rollen.

- Hun leverer en fuldstændig frygtløs præstation. Rollen er både meget fysisk, fordi der er meget grafiske, morderiske scener, men det er også en kæmpe forvandlingspræstation, hvor hun både spiller på den kvindelige seksualitet og senere forklæder sig som mand.

- Det er en kæmpe rolle, som hun forløser vildt imponerende.

Hun spiller over for skuespilleren Vincent Lindon, som er et stort navn i fransk film. Og han brillerer ifølge Jacob Ludvigsen også stort.

- Han skaber en empatisk bund som en slags faderfigur. Han spiller en hårdtpumpet brandmand, og han har tidligere udtalt, at han har trænet op til rollen i to år for at se så pumpet ud, som han gør. Så der er blevet lagt mange kræfter i denne film.

Instruktørens kun anden film

Instruktøren Julia Ducournau med sin Guldpalme, som hun har vundet for sin kun anden spillefilm, 'Titane'. (Foto: VALERY Hache © Scanpix)

Kvinden bag 'Titane' er den 37-årige franske instruktør Julia Ducournau. Og det er faktisk kun hendes anden film til dato.

Hendes første film, 'Raw', beskriver Jacob Ludvigsen som en "kannibalistisk horror-film, der er blandet med klassiske ungdomstematikker."

- Hendes første film kan noget af det samme som 'Titane', fordi den blander chokelementer som mord og blod med at være en følsom fortælling om en pige, som skal finde ud af, hvem hun er.

- Man kunne mærke, at det var en filmskaber, som lavede en rigtig stærk debut. I stedet for at spille sikkert med sin næste film er hun så gået linen ud og har gjort nummer to endnu vildere på alle mulige måder, siger han.

Man har altså at gøre med en relativt ung instruktør, som er kvinde. I guldpalme-regi er det historisk, da kun én kvinde før hende, har kunnet tage den eftertragtende pris med hjem.

Første kvinde var Jane Campion for 'The Piano' i 1993. Men her måtte hun dog dele prisen med den mandlige, kinesiske instruktør Chen Kaige, der stod bag filmen 'Farvel min konkubine'.

Dermed er det faktisk første gang, at en kvinde vinder den prestigefyldte filmpris alene. Og det er fuldt fortjent, mener Jacob Ludvigsen.

- Med alle samfundets tematikker omkring køn og ligestilling har dette års jury nok tænkt, at det ikke ville skade festivalen, hvis man gav et rygstød til en sindssygt spændende og dygtig instruktør.

- Jeg er i hvert fald glad for, at man ikke gav den til en 65-årig mandlig instruktør, der allerede har lavet ti film. Det var nemlig alternativet i år.

Guldpalmen giver kunstnerisk frihed

Julia Ducournau har med sin guldpalme-vindende film allerede skrevet sig ind i historien som af de allerstørste filminstruktører, mener Jacob Ludvigsen. (Foto: Carole Bethuel)

Cannes Film Festival er en af verdens mest prominente filmfestivaler, og derfor har det også stor betydning for enhver instruktør, som vinder hovedprisen, Guldpalmen.

Ifølge Jacob Ludvigsen skriver man sig direkte ind i historien.

- Julia Ducournau er nu en af historiens store instruktører, fordi hun har vundet denne pris.

- Helt konkret vil Guldpalmen gøre, at hun får meget lettere ved at lave de film, hun vil. Hun vil kunne blive ved med at dyrke et originalt og radikalt filmsprog i sine kommende film.

- Lige nu står der en hel filmverden, som er klar til at kaste penge efter hende, og det har stor betydning for en ung og relativt ny filmskaber som hende, siger Jacob Ludvigsen.

Ikke en film for alle

'Titane' er så grænseoverskridende, at Jacob Ludvigsen ikke vil anbefale den til alle. (Foto: Carole Bethuel)

Når der kommer Guldpalme-vindere i de danske biografer, bliver de ofte anbefalet som film, alle skal gå ind at se.

Men sådan forholder det sig ikke med 'Titane', hvis man spørger Jacob Ludvigsen.

- 'Titane' er ikke en film, jeg vil anbefale til alle. Den er er grænseoverskridende, den er blodig, og den tager nogle vanvittige drejninger.

- Den er meget langt fra konventionel fortællekunst. Den vil helt sikkert dele vandene, og den falder helt sikkert ikke i alles smag. Jeg synes dog alligevel, man skal se den, hvis man tørster efter en anderledes filmoplevelse.

- Men har man det svært med meget voldelige film, og film som anses for "mærkelige", kan det godt være, at man skal springe den over, mener Jacob Ludvigsen.

'Titane' får premiere i de danske biografer - hvornår vides dog ikke endnu.

Facebook
Twitter