'En af hendes bedste roller nogensinde': Kate Winslets nye serie er en fantastisk rørende perle

Kate Winslet er i topform som livstræt efterforsker i HBO-serien 'Mare of Easttown'.

(© HBO Max)

Vi har set det før. En ung pige findes myrdet i en lille, indspist flække, hvor skeletterne i skabene kun bliver flere, hvis man blot kradser en smule i overfladen i den ellers hyggelige lille forstad.

De ting gør sig bestemt også gældende i HBO's nyeste krimiserie, der har Kate Winslet i hovedrollen som no bullshit-efterforsker med sin egen hemmelighed.

'Mare of Easttown' er dog langt fra blot endnu en generisk krimiserie i mængden, og seriens effektive plot bliver hurtigt kun det næstmest vigtige, i takt med at seriens fantastisk nuancerede figurer - én efter én - får lov til at folde sig ud.

Det er mildest talt grå, nordic noir-inspireret krimi, når det er allerbedst.

Mare Sheehan (Kate Winslet) har grundet en personlig tragedie dedikeret sig 100 procent til to ting; at være mor til sin datter Siobhan og sit job som efterforsker på den lokale politistation i den lille by Easttown i Pennsylvania.

Byens befolkning er stadig i sorg efter en endnu uopklaret sag, hvor en ung pige sporløst forsvandt for blot et år siden.

Det er derfor kollektivt traumatiserende, da endnu en ung pige, Erin, lider en grusom skæbne, da hun bliver fundet død efter en fest i skoven.

Da en video efterfølgende dukker op, hvor vi ser hendes ekskæreste og hans nye partner overfalde hende, peger alt i den retning. Men intet er, som det ser ud i Easttown, og et mord i så lille en by åbner selvsagt op for Pandoras æske, og det er en efterforskning fuld af smertefulde opdagelser i et lille hemmelighedfuldt samfund, der langsomt trævles op.

Kate Winslet spiller i 'Mare of Easttown' rollen som hårdkogt efterforsker, der selv gemmer på en hemmelighed. (Foto: © HBO / The Hollywood Archive / Av, Scanpix)

Kate Winslets bedste rolle til dato?

Jeg må indrømme, at Kate Winslet har et særligt sted i mit hjerte. Jeg forelskede mig hovedkulds i hendes både kropslige og skuespilmæssige naturlighed, da jeg først så hende i 'Titanic'.

Og selvom hun selvfølgelig godt kunne have delt den flydende trædør med stakkel Leo, så har en perlerække af efterfølgende roller mere end rådet bod på Jacks unødvendige druknedød.

Om hun spiller finurlig love interest med blåt hår i 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', forførerske i 'The Reader', hjerteknust kæreste i 'Revolutionary Road' eller blot en humoristisk version af sig selv i Ricky Gervais' 'Extras', er det altid fornøjeligt at se Winslet udvikle sig fra ung talentfuld skuespillerinde til en sand mester.

Det mest imponerende er dog, at hendes rolle i 'Mare of Easttown' - godt og vel 30 år inde i hendes karriere - er blandt hendes bedste til dato.

Winslet, der i dag er 45 år gammel, har ikke ladet sig forføre af hverken plastikkirugi eller overfladiske roller, og det er en fryd for både øjet og sjælen at se en kvindelig skuespiller, der får lov at ligne en på sin alder, og som samtidig rummer samtlige facetter af, hvad alle gode hovedfigurer er lavet af.

Ved første øjekast ligner serien måske enhver anden krimiserie, men vi kommer ikke bare tæt på Mare Sheehan, vi kommer helt ind i hovedet på hende.

Da hun i første afsnit jagter en lokal stofmisbruger og slår sin ankel, mærker vi efterfølgende hvert et smertefuldt skridt, som Mare tager. Men smerten var der allerede før ankelskaden, og Winslets sublime spil behøver ingen hjælp.

Vi forstår, at hun er både forpint, selvhadende og samtidig retfærdigheden selv og enormt dygtig til sit arbejde.

Mare behøver ikke nogen at læne sig op ad, og derfor kompliceres hendes liv, der hovedsageligt består af at spise junkfood, skændes med enten sin mor eller datter og gå på arbejde, da en flot succesfuld forfatter ved navn Richard Ryan begynder at lægge kraftigt an på hende.

Og selv for Mare, der har set det hele, er romantisk opmærksomhed fra en charmerende mand som Richard svær at stå for.

Det hjælper naturligvis, at bejleren spilles af ingen ringere end Guy Pearce (Memento), der endnu engang minder os om, at han er forbavsende overset som skuespiller.

I miniserien opstår der romantik mellem Kate Winslet og Guy Pierces karakterer. (© HBO Max)

Generelt er Winslet kun omgivet af dygtige skuespillere.

Legendariske Jean Smart spiller hendes 'Fruit Ninja'-afhængige mor, og Evan Peters laver en fantastisk transformation fra 'WandaVisions' Pietro til en ung, naiv politiassistent på en mission om ikke bare at finde ud af, hvem der slog Erin ihjel, men også om at trænge igennem Mares solide følelsesskjold.

Krimiserie med kompleks kvinderolle

'Mare of Easttown' lægger sig smukt i forlængelse af stemningsfulde krimiserier som 'Top of the Lake', 'Sharp Objects' og 'Happy Valley', der alle har komplekse kvindelige hovedfigurer, udspiller sig i små lokalsamfund og handler lige så meget om menneskelige følelser som om mord og opklaringsarbejde.

Ikke at vi på noget tidspunkt (ud fra de tre afsnit jeg har set) bliver snydt for spændende plottwists, gådefulde personager eller et solidt overordnet spændingsplot - vi får bare mindst ligeså meget serveret på den menneskelige front i takt med, at Mare, og alle de andre fascinerende indbyggere i Easttown, langsomt, men effektivt foldes ud.

'Mare of Easttown' er således ikke bare en af de bedste krimiserier, jeg længe har set, det er også en fantastisk rørende dramaserie om at være forælder, datter, bedstemor og ekskone.

Det er en serie, jeg tror, de fleste vil blive grebet af, og hvis du vil være den første til at anbefale denne her perle af en serie til dine kollegaer, så kan du heldigvis allerede se det første afsnit velvidende, at det høje niveau kun stiger de næste par afsnit.

Det bliver dog nogle ubehageligt lange uger imellem afsnittene, men det plejer jo ikke at gøre hverken spændingen eller det sociale engagement mindre.

'Mare of Easttown' kan streames på HBO Nordic.