En af Hollywoods første og største stjerner er død

Den amerikanske skuespiller Mickey Rooney er død. Han blev 93 år.

Mickey Rooney blev en af de største stjerner i Hollywood, blandt andet i adskillige film med Judy Garland. (Foto: MARIO ANZUONI © Scanpix)

Den amerikanske skuespiller Mickey Rooney er død, skriver flere amerikanske medier. Han blev 93 år.

Hans karriere strakte sig over mere end 80 år. Rooney, der kom til verden i New York-bydelen Brooklyn i 1920 som Joe Yule, begyndte allerede at optræde som 13-årig.

I slutningen af 1930'erne og begyndelsen af det næste årti grundlagde han sin berømmelse i filmserien "Andy Hardy", som fire år i træk solgte flest biografbilletter i Nordamerika.

Syg i længere tid

Han blev en af de største stjerner i Hollywood og medvirkede i flere film med den daværende tids superstjerner som Judy Garland, Shirley Temple og Elizabeth Taylor

Rooney, der havde været syg i længere tid, medvirkede i over 200 film og modtog i 1983 en æres-Oscar for sin livslange indsats.

Han deltog tydelig svækket, men i højt humør i Oscar-festen i begyndelsen af marts, hvor mange af nutidens store stjerner havde travlt med at blive fotograferet sammen med ham.

Kendissiden TMZ skriver uden kildeangivelse, at skuespilleren døde af naturlige årsager i sit hjem.

Gift otte gange

Mickey Rooney var gift hele otte gange. Hans første ægteskab var med stjernen Ava Gardner. De blev gift i 1942 og skilt året efter.

De mange kvinder i hans liv kostede ham dyrt, har han sagt, men gav ham også materiale til mange vittigheder om ægteskab:

"Bliv altid gift om morgenen. Så undgår du at spilde en helt dag, hvis det ikke fungerer". Eller "Jeg har så mange koner og børn, at jeg ikke ved, hvilket hus jeg skal besøge først til jul".

/ritzau/

Facebook
Twitter