En film om Meryl Streeps og Julia Roberts imponerende evner

'Familien' ligner et klassisk drama, men er et udstillingsvindue for stjerners talenter

Hvis man slår 'Familien' op et eller andet sted på Det store Internet, står der helt sikkert noget med at det er en drama om en amerikansk familie, der går op i limningen. Og der står garanteret at filmen er proppet med store skuespillere som Meryl Streep, Julia Roberts, Sam Shepard og Ewan McGregor.

Der står sikkert også noget med at det er et klassisk drama, baseret på et 6 år gammelt populært teaterstykke med titlen 'August: Osage County', skrevet af Tracy Letts. Måske står der også lidt om at familien falder fra hinanden da alle medlemmerne mødes for at begrave familiefaderen Beverly, en aldrende alkoholisk poet, der har druknet sig i en skovsø, og at hans kone, Violet, er pillenarkoman med galoperende mundkræft.

Skidedygtige skuespillere

Det er også muligt, at der står noget med at familien er domineret af stærke kvinder, først og fremmest matriarken Violet, men i lige så høj grad den ældste af de tre voksne døtre, Barbara. Måske står der endda at filmen har en underliggende pointe om at de hvide mennesker kom og tyvstjal området Osage County i det nordlige Oklahoma - tilsyneladende blot med det formål at nedsætte familier, der går op i limningen.

Til gengæld er det meget tvivlsomt, om ret mange opslag om 'Familien' fortæller det, der er vigtigst at vide. At filmen primært handler om hvor skidedygtige skuespillere Meryl Streep og Julia Roberts er.

Råber, vrisser, skriger, gestikulerer

Når 'Familien' er slut, sidder man ikke tilbage med en fornemmelse af at have lært en familie at kende - og at være blevet klogere på den mest fejrede af alle menneskelige sociale konstruktioner, familien.

Man sidder ikke tilbage med fru Violetz psyke under huden, men derimod med en klar fornemmelse af Meryl Streeps og Julia Roberts imponerende skuespilteknik. De to råber, vrisser, skriger, gestikulerer og kommanderer til den helt store Oscar-medalje, mens vigtige biroller, bestyret af så dygtige skuespillere som Sam Shepard, Chris Cooper, Ewan McGregor og Benedict Cumberbatch får lov at sygne hen.

Streeps arsenal af skuespileffekter

Lige fra første øjeblik Meryl Steep dukker op som Violet, da hendes mand er ved at hyre en ung indianerkvinde som hushjælp, bliver Streeps arsenal af skuespileffekter rullet frem. Hun er knaldskæv på medicin, med strittende hår, der vidner om en nylig kemoterapi, og med rullende øjne, vrængende tale, usikre ben og fagtende hænder, kan ingen være i tvivl om det er en ca. 60-årig kvinde, der har kendt betydeligt bedre tider.

Imponerende skuespilteknik

Ingen tvivl om at det er imponerende skuespilteknik. Det er bare Meryl Streeps styrke, der træder frem, og ikke det skrøbelige menneske Violet Weston. Og efterhånden som resten af familien dukker op til mandens begravelse, bliver Streeps talenter rullet længere og længere ud. Hun vrisser og nedgør resten af familien med mere vrængende mimik, mens Julia Roberts Barbara råber tilbage og vi opdager, at en for længst afdød bedstemors hårdhed har gjort sine to døtre, Violet og Mattie Fae, kolde og dominerende.

Et slagsmål henover middagen

Violets tre døtre kæmper imod med hver sine midler mens Mattie Faes ene søn har givet op. Det er et fint udgangspunkt for et familiedrama, men uanset hvor mange fornemme udmærkelser forfatteren Tracy Letts har fået for stykket 'August: Osage County' er det godt nok svært at se de nye perspektiver.

Amerikansk teater, film og litteratur bugner med dramaer om dysfunktionelle familier, og 'Familien' er - som den danske titel understreger - et gennemsnit, en mellemting. Lidt af det hele, som et afkrydsningsskema: en alkoholiseret far, en narkomaniseret mor, en potrygende onkel, en begravelse, en søn uden selvværd, en vred datter, et par spøgelser i skabet, et slagsmål henover middagen, en familiedramaoverraskelse, som ikke er så overraskende, til sidst osv.

Julia Roberts øjenbrynDet er ikke selve dramaet, men gnisten mellem skuespillerne, 'Familien' skal overleve på, og det har instruktøren John Wells sikret med sin imponerende række af dygtige stjerner. Det ender som præmieeksempel på hvordan man kan skjule - eller i hvert fald forsøge at skjule - en halvslatten historie bag store skuespilstjerner, der kæmper om en Oscar-statuette.'Familien' er ikke en film om en familie. Det er en film om Meryl Streeps særlige teknik, hendes diktion, hendes mimik, og om Julia Roberts øjenbryn og snerrende eksplosioner. Det burde være det første, man kan læse sig til om 'Familien'.

'Familien' har dansk premiere torsdag den 6. februar.

FacebookTwitter