Endnu en forløber: Hollywood puster nyt liv i chokoladefabrikken med ung superstjerne

I filmen 'Wonka' spiller Timothée Chalamet en ung Willy Wonka. Filmen er en forløber til 'Charlie og chokoladefabrikken'.

Det er skuespiller Timothée Chalamet, der skal spille rollen som den unge Willy Wonka. Chalamet brød for alvor igennem med sin rolle i 'Call Me by Your Name' fra 2017, der resulterede i en Oscar-nominering for bedste mandlige hovedrolle. (Foto: Evan Agostini © (c) Ritzau Scanpix)

Måske har du læst den som barn.

Måske har du svælget i de stærke farver og fossende floder af silkeblød chokolade foran skærmen i stedet.

Uanset hvad er du med stor sandsynlighed stødt på den sære chokoladeskaber Willy Wonka og hans (vid)underlige sukkerunivers, som den lille fattige dreng Charlie vinder en gylden billet til.

Her ses Johnny Depp i rollen som Willy Wonka i filmen 'Charlie og chokoladefabrikken' fra 2005. Filmen blev instrueret af Tim Burton, som har udtalt, at han som barn elskede at læse Roald Dahls eventyr om den mystiske chokoladefabrik. (Foto: (c) Ritzau Scanpix © Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Warner Bros.)

Nu kan du se frem til endnu en film om chokoladefabrikanten Willy Wonka. Warner Bros. har netop offentliggjort, at de, med den Oscar-nominerede Timothée Chalamet i hovedrollen, dykker ned i fortællingen om den unge Willy Wonka, før han bliver til den gale/geniale slikopfinder, man kender fra den originale historie.

Den farlige prequel

Filmen er dermed en såkaldt prequel. En film, hvis handling foregår før den originalhistorie, man kender.

Og det er langt fra et nyt greb i Hollywoods værktøjskasse.

I denne uge udkommer filmen 'Cruella', der fortæller forhistorien om den onde hundepelselskende kvinde fra Disneys '101 Dalmatinere'-tegnefilmklassiker fra 1961 – eller live action-filmen fra 1996 med Glenn Close som modeskurken.

I denne uge får endnu en prequel, eller forhistorie, premiere. Det er Disneys 'Cruella' med Emma Stone i hovedrollen som den unge designer, der kæmper sig vej op i modeverdenen, før hun bliver den frygtede Cruella de Vil, som man kender hende fra '101 Dalmatinere'. (Foto: Laurie Sparham © Ritzau Scanpix Capital Pictures)

For slet ikke at tale om de mange historiemæssige krumspring i 'Star Wars'-universet, hvor særligt prequel-filmen om Han Solo, 'Solo: A Star Wars Story', fremhæves af DR's filmekspert og -anmelder, Maria Månson, som et eksempel på faren ved at lave prequels.

For ifølge Månson risikerer man nemlig ikke kun at skabe dårlige eller ligegyldige fortællinger i prequels – man risikerer også at ødelægge oplevelsen med den originale film:

- Jeg havde det eksempelvis svært ved 'Solo: A Star Wars Story', fordi den insinuerede ting om Chewbacca, som jeg blev trist i hjertet over, når jeg genså de originale film, forklarer hun.

Den amerikanske skuespiller Gene Wilder var den første til at portrættere den mystiske chokoladefabrikant på det store lærred i 1971. (Foto: The Hollywood Archive © (c) Ritzau Scanpix)

Men faren til trods er der en helt åbenlys grund til, at Hollywood længe har kastet sig over prequels, fortsættelser på originalhistorier eller filmatiseringer af bestsellerromaner.

Og du har nok allerede gættet det: Penge.

- Der er ikke særligt meget, der ikke handler om profit i Hollywood. Så har man først fundet et succesfuldt univers, så pisker man det, til det ligger blodigt og dødt, forklarer Maria Månson.

Det er sådan set meget logisk, at en populær original fortælling med en stor fanskare kan give de fleste filmstudier dollartegn i øjnene:

- Det er et univers, som folk kender og elsker i forvejen, så man skal ikke opdrive en ny fanbase, forklarer Maria Månson.

Timothée Chalamet brød igennem med sin Oscar-nominerede rolle som den unge Elio i 'Call me By Your Name' fra 2017. Siden har han medvirket i den roste filmatisering af 'Little Women' og er desuden på rollelisten af den længeventede sci-fi drama 'Dune', der udkommer i efteråret 2021. Han er blandt Hollywoods største, nye stjerner og er af flere blevet kaldt "den næste" Leonardo DiCaprio. Nu skal han spille Willy Wonka. (Foto: Kevin Mazur © 2020 Kevin Mazur)

Hun gad dog godt, at de nogle gange stoppede op og spurgte sig selv: "Har vi virkelig brug for historien om Willy Wonka? Er det en tilføjelse på den positive bane, eller kan det gå hen og ødelægge det originale materiale?"

Overvejelser, der i øjeblikket ikke ser ud til at veje særligt tungt i beslutningsprocessen, mener hun. Ligesom det "fanhad", der kan opstå til de mange afstikkere fra hovedhistorien, heller ikke lader til at gøre det store indtryk på filmstudierne:

- Det er filmstudierne mere eller mindre ligeglade med. Så længe fans køber en billet til filmen, kan de mene, hvad de vil om filmen, siger Maria Månson.

Filmen forventes af få premiere i marts 2023 og instrueres af Paul King, der tidligere har instrueret blandt andet filmene 'Paddington' og 'Paddington 2' og senest flere afsnit af Steve Carell-serien 'Space Force'.

Historien bag originalen

  • Historien 'Charlie og chokoladefabrikken' blev i 1964 skrevet af norsk-britiske Roald Dahl. Med udgivelser på 55 sprog og mere end 20 millioner solgte eksemplarer uden tvivl forfatterens bedst kendte roman.

  • Da den elskede børnebog i 1971 blev filmatiseret for første gang, var det med den Oscar-nominerede Gene Wilder i hovedrollen som Wonka.

  • Filmen fra 1971 ikke blev et kæmpe biografhit, men har med årene opnået kultstatus. I 2014 blev den endda optaget i USA’s National Film Registry – en oversigt over film, der er af særlig "kulturel, historisk eller æstetik betydning".

  • I 2005 instruede Tim Burton en ny udgave af filmen med Johnny Depp i rollen som Willy Wonka.

  • Den nye version blev et biografhit og indtjente knap 475 millioner dollar.

  • Gennem årene har et utal af musicals, teaterforestillinger og videospil desuden været med til at holde liv i den originale fortælling.

Facebook
Twitter