Enige anmeldere: Filmen '1864' er smuk men ligegyldig

Den danske anmelderstab er enig om, at filmversionen af Ole Bornedals omdiskuterede 1864-serie både er en forbedring og en forringelse af det oprindelige materiale.

Filmversionen af 1864-serien prioriterer krigsscener og trekantsdrama over politisk rænkespil, lyder det fra et enigt dansk anmelderkorps. Billedet er fra serien, der løb over skærmen i 2014. (Foto: Miso Film © Miso Film)

Der var høje forventninger, da Ole Bornedals stjernespækkede serie '1864' om slaget ved Dybbøl løb over skærmene i 2014.

Men ikke alle var lige tilfredse med resultatet, og serien vakte debat i både samtalekøkkener og medier landet over.

Nu er de oprindelige otte afsnit blevet klippet sammen til en to timer lang film, som landets biografer dog har takket nej til. Imidlertid kan filmen alligevel opleves i Cinemateket i København frem til den 22. februar.

Væk er nutidsparallellen og det politiske rænkespil, og tilbage er en historie om krig og kærlighed.

Den prioritering lader til at falde i god jord hos de danske anmeldere, der dog fortsat kan finde kritikpunkter, og alle lander på tre ud af seks stjerner.

Berlingske: Bornedal ”satser hele butikken”

’1864. Brødre i krig’ får en lunken modtagelse i Berlingske, og i følge anmelderen er kvaliteten af filmen ikke nødvendigvis høj, men filmformatets fokus på krig og kærlighed er en klar forbedring af originalen.

Denne del af fortællingen står både ”flottere og renere end før”, mener anmelderen, der roser instruktør Ole Bornedal for at ”satse hele butikken hver gang”:

- I ’1864’ hænger lagnerne ikke bare på tørresnore på engen, nej, de blafrer, som var de besatte. Ordene siges ikke bare, de vrisses, råbes og hviskes, skriver Berlingskes anmelder om det indtryk, som ’1864’ efterlader publikum med.

Information: ’1864’ efterlader løse ender

Der deles både ros og ris ud til ’1864. Brødre i krig’ hos Information, hvis anmelder mener, at filmformatet klæder den langtrukne serie.

Efter det overflødige nutidsspor og udenomssnakkeri er skrællet væk, står en stærk æstetisk fremstilling af krigens gru tilbage.

Til gengæld er projektets svagheder også tydeligere for publikum, og filmen efterlader flere løse ender, er dommen fra Informations anmelder:

- Ligesom noget er for meget, er der også for lidt af noget andet. Et publikum, der ikke har set tv-serien, vil højst sandsynligt undre sig over en del ting. Hvorfor dukker der pludselig en tavs romakvinde op, for eksempel?

Kristeligt Dagblad: Sætter ingen spor

’1864’ er blevet en ”ufarlig” affære, mener Kristeligt Dagblads anmelder. For vist nok fik serien en del kritik, men den kunne om noget få sat en debat i gang.

Tilbage står kun patosfyldte stemningsbilleder og en kærlighedshistorie.

- Filmversionen kan ikke anspore til megen diskussion. Det er blevet en ufarlig fortælling. En smuk og poetisk film, bevares, men ikke en film, der sætter spor, skriver Kristeligt Dagblads anmelder.

Ekstra Bladet: Flot men ligegyldig

I 1864-filmen er alt det kontroversielle skåret væk, og det er både en befrielse og et irritationsmoment for Ekstra Bladets anmelder, som mener at filmen er blevet ”ligegyldig”.

Det dygtige fotografarbejde kommer til sin ret, men til gengæld bliver historien også mere endimensionel:

- At man fjerner alle mellemregningerne, betyder desværre også, at karaktererne bliver psykologisk endnu mere firskårne end i tv-serien, hvilket man ellers ikke skulle tro var muligt, mener Ekstra Bladets anmelder.

’1864. Brødre i krig’ har premiere i dag, og vises i Cinemateket i København frem til den 22. februar.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1110607435656446