Er det et værdigt farvel? Superhelt har fået sin egen film proppet med lammetæskende damer

Marvels sorte enke har fået sin egen film - men bliver overskygget af filmens bikarakterer.

'Black Widow' er en af de film, der har skabt røre i krigen mellem streamingtjenester og biografer. Sidstnævnte har boykotte filmen, da de ikke vil vise film, der samtidigt bliver gjort tilgængelige på streamingtjenesterne. (© Marvel Studios 2021)
'Black Widow' er en af de film, der har skabt røre i krigen mellem streamingtjenester og biografer. Sidstnævnte har boykotte filmen, da de ikke vil vise film, der samtidigt bliver gjort tilgængelige på streamingtjenesterne. (© Marvel Studios 2021)

Scarlett Johanssons svanesang som Black Widow er spionthriller møder familiedrama møder lammetæskende damer i hobetal. Og det ér fedt, men er det et værdigt farvel?

Meget er sket, siden Marvel-filmene introducerede Black Widow tilbage i 'Iron Man 2' fra 2010.

Dengang var karakteren hyper-seksualiseret og måtte lægge øre til en del sexistiske bemærkninger. Synet på kvindelige Marvel-karakterer har heldigvis ændret sig siden da, men udviklingen fra iskold russisk ex-spion til den kvinde, der ofrede sig for menneskeheden i 'End Game', har måske manglet en lille mellemregning. Og den får vi så nu.

Filmen lægger sig kronologisk efter 'Captain America - Civil War', hvor Natascha Romanoff aka Black Widow er på flugt, fordi hun lod Captain America og The Winter Soldier undslippe og dermed er erklæret som landsforræder.

Black Widows forsøg på at holde sig under radaren går imidlertid ikke supergodt. Det går nemlig op for hende, at Dreykov, den mand, der var ansvarlig for i sin tid at sterilisere hende, overlevede attentatet mod sig.

Og ikke nok med det. Han er fortsat med at rekruttere, sterilisere og hjernevaske unge kvinder. Han kalder dem for sine "widows".

Hovedrollen kæmper for opmærksomheden

Johanssons Black Widow allierer sig med sin spion-familie fra en mission for år tilbage, og sammen vil de én gang for alle lukke ned for The Red Room, som Dreykovs rekrutteringsprogram hedder.

Scarlett Johansson som Black Widow er en fan-favorit. Hun er blevet hyldet og idoliseret, så en uafhængig film med og om hende synes helt på sin plads. Men når jeg nu ser filmen, så slår det mig, at Johansson står lidt i skyggen af filmens bi-karakterer.

Florence Pugh ('Midsommar', 'Little Women') spiller Black Widows næsvise spion-lillesøster. David Habour ('Stranger Things') spiller Red Guardian, Ruslands fallerede svar på Captain America.

I 'Black Widow' lærer vi en anden "sort enke", Yelena Belova (Florence Pugh), at kende. Vi præsenteres også for Alexei Shostakov, hvis superheltenavn er Red Guardian (David Harbour). (Foto: JAY MAIDMENT © Marvel Studios 2021)

De to har stort set alle komiske punchlines med deres excentriske accent og ping pong. Og det er måske filmens hensigt at give faklen videre til nye, friske kræfter. Jeg mener, vi kender jo godt Black Widows ultimative endeligt, men det føles alligevel mærkeligt at tildele en superheltinde en hel film, hvor hun ikke kun kæmper MOD fjender, men også FOR vores opmærksomhed.

Boykottes af biograferne

Jeg har glædet mig rigtig meget til denne her film. Den kun anden superheltefilm fra Marvel med en kvindelig hovedrolle!

Det burde ikke være noget særligt, siger jeg til mig selv, for jeg krammebamse-elsker alt Marvel - sådan tilnærmelsesvis ukritisk.

Men det betyder nu alligevel noget, det kan jeg mærke. For der er noget sært tilfredsstillende ved at se en film befolket af kvinder og så tre mænd i biroller. Det er den omvendte verden, når det kommer til spion- og action-genren. Det er forfriskende og viser, at når næver, flyveskaller, spark og hug hvirvler rundt, betyder kønnet mindre - bare det er fedt koreograferet. Og det er det!

Scarlett Johansson, som kan skrive et hav af film og titlen som sangerinde på CV'et, har spillet rollen som Natahasha Romanoff/Black Widow siden 2010. (Foto: JAY MAIDMENT © Marvel Studios 2021)

Hvorfor i alverden kan jeg ikke se den her åbenlyse sommer-blockbuster i min lokale biograf, spørger du måske? Burde sådan en superheltefilm netop ikke rulle over det størst mulige lærred for at få størst mulig effekt?

Jo! Men Black Widow-filmen er blevet en del af den krig, der lige nu udspiller sig mellem biograferne og de store streamingtjenester. Disney, der ejer Marvel, vil udgive filmen simultant på stream og i biffen. Derfor har biograferne med få undtagelser boykotte den.

Og gæt hvem taberne bliver i den tvist? Dig og mig, naturligvis. Så få det nu løst, streaminggiganter og biografer! Det er os biografgængere, der taber! Og nogle film er bare federe på et stort lærred. Den her er én af dem!

(© Marvel Studios 2021)
Facebook
Twitter