Er du enig? Eksperterne kårer de 5 bedste DR-serier - nogensinde

En række af landets førende film- og serieeksperter fælder dom over DR's serier - og har en klar vinder.

Der har været et utal af uforglemmelige karakterer i DR's serier gennem årene. Her et lille udpluk. (© DR/Grafik: Oliver Seppo)

Du husker helt sikkert, hvordan Maude ofte måtte gå op og lægge sig i 'Matador'.

Og mon ikke også, du husker øjeblikket - og ellers kommer der nu en spoiler - hvor det gik op for dig, at Vagn var Nanna Birk Larsens morder i 'Forbrydelsen'?

Eller hvad med de utallige gange, Trine Dyrholm endte i højlydte skænderier med sin kunstnerfamilie i 'Arvingerne'?

I årtier har DR lavet dramaserier, der har samlet millioner af danskere foran skærmen. Nogle af serierne er tilmed blevet en del af vores fælles sprog takket være ikoniske replikker, mens andre serier har fundet et publikum uden for Danmarks grænser.

Søndag efter søndag er familiedramaer, krimier og spændingsfortællinger blevet vist i den bedste sendetid, og i morgen, søndag, er der så igen en ny serie på programmet i form af 'Når støvet har lagt sig'.

I den forbindelse har vi valgt at hylde nogle af de tidligere serier og kåre de fem bedste DR-dramaserier med hjælp fra 14 filmanmeldere og filmredaktører fra de største danske medier.

De har alle rangeret deres fem favoritter blandt alle de serier, der nogensinde er blevet sendt på DR, og har stemt sig frem til følgende liste. Vi lægger ud med nummer fem på listen:

5. Forbrydelsen, sæson 1

I næsten et år gik mange danskere og spekulerede på, hvem der mon havde myrdet teenageren Nanna Birk Larsen. Og da DR viste sæsonafslutningen på 'Forbrydelsens' første sæson i 2007, så over to millioner danskere med.

Krimiserien med den sweaterklædte vicekriminalkommissær Sarah Lund (Sofie Gråbøl) var kort sagt et hit. Faktisk var serien så populær, at den også nåede et stort publikum i udlandet, og i USA og Tyrkiet blev serien genindspillet som henholdsvis 'The Killing' og 'Cinayet' (Mordet).

Og takket være 'Forbrydelsen' blev genren nordic noir med sine mordgåder og skandinaviske blå toner et internationalt kendt fænomen, fortæller filmekspert Maria Månson fra DR:

- Der er noget nærmest stereotypt over seriens fremstilling af det nordiske. Jeg mener, hvilke andre detektiver fra udlandet ville iklæde sig en færøsk sweater? Det er bare så nordisk.

Derudover diskede den op med "en fantastisk kombination af køkkenvask-realisme og krimigenren", som Maria Månson formulerer det – og det var udlandet ikke vant til i 2007.

- Den viste noget af det, som vi er rigtig gode til her i Danmark, nemlig det store danske drama, hvor der er store følelser på spil. Men her udspilles dramaet over en tom pizzabakke frem for under store skududvekslinger, sådan som vi ser det i USA, siger Maria Månson.

'Forbrydelsen' består af i alt tre sæsoner, og du kan se dem alle på DRTV her.

4. Bedrag, sæson 3

Kan en serie overraske og ligefrem toppe i sin sidste sæson? Ja, mener vores kilder til denne liste – og dramaserien 'Bedrag' er et rigtig godt eksempel på dette.

Serien, der kredser om grådighed og økonomisk svindel både på chefgangen, i parcelhuset og på gaden, oplevede med sin anden sæson et dyk i seertal og antallet af anmelderstjerner, men vendte stærkt tilbage i 2019 med en sidste omgang.

Det mener blandt andre serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. Han har placeret tredje sæson af 'Bedrag' på en andenplads over DR's bedste dramaserier.

- Den ikke bare viste, at en halvgod tv-serie kan genopfinde sig selv så sent som i tredje sæson og blive fortræffelig. Den satte også fingeren på pulsen, og uden at give op på underholdningsværdien spiddede den tid, som vi lever i, hvor økonomisk svindel fylder enormt meget i offentlighedens bevidsthed, siger han.

Tredje sæson af 'Bedrag' har netop vundet en Robert-pris i kategorien 'bedste danske tv-serie'. Derudover fik også hovedrollen Maria Rich en statuette for sin hovedrolle som bankansat, mens Jacob Lohmann fik for bedste birolle.

3. Arvingerne, sæson 1

'Arvingerne' fik i alt tre sæsoner, men det er seriens første sæson, de adspurgte film- og serieeksperter belønner med point nok til, at familiedramaet lander på tredjepladsen.

I den første sæson blev seerne introduceret for den unge Signe, der finder ud af, at hendes familie har båret på en hemmelighed, og at mange ting pludselig slet ikke er, som hun tror. Og med afsløringen, som du kan se i klippet herover, ændres hendes liv med ét.

- 'Arvingernes' første sæson viste, hvor elegant man kan skildre de nære relationer, uden at det bliver soap'et – tilmed med en humor og et visuelt overskud, jeg indimellem har savnet i danske serier, siger Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen og tilføjer:

- Efter vi var kørt trætte i døde kvinder og formummede politiefterforskere, trådte DR ud af nordic noir-mørket med denne fintfølende familiefortælling, der havde den mest troværdige dialog, de mest nuancerede karakterdynamikker og det stærkeste skuespillerensemble, jeg har set i en dansk serie.

Første sæson af 'Arvingerne' blev ikke bare en seersucces med sine gennemsnitlige 1,7 millioner seere herhjemme – den blev også godt modtaget i lande som Sverige og Norge, ligesom den snuppede hele fem Robert-priser.

2. Matador

Den har været vist syv gange på DR – ja, syv! – og sidste gang havde den endda gennemgået en omfattende restaurering, så den fremstod skarpere og flottere i farverne. For lad os bare være ærlige; der er noget helt særligt over 'Matador', som ikke overraskende opnår en solid andenplads på denne liste.

Lige siden tv-premieren i 1978 har de mange personer i Korsbæk nemlig gang på gang charmeret seerne – blandt andet med ikoniske replikker som "Det' en tysker!" og "Av min arm" – og i dag er serien gået hen og blevet folkeeje. På rollelisten ses da også folkekære skuespillere som Ghita Nørby, Ove Sprogøe, Malene Schwartz og Buster Larsen.

En af dem, der har 'Matador' som sin absolutte favorit, og som ikke kan få nok af serien, er anmelder Lise Ulrich fra Soundvenue. Hun har set 'Matador' adskillige gange og anbefaler den gerne til alle de udlændinge, hun kender, der bor i Danmark – den fortæller nemlig noget om vores lille land, mener hun.

- Denne danske serie over dem alle er noget så sjældent som et tidløst tv-værk og en nationalskat, hvis enorme, livskloge menneskelighed, fantastiske skuespilpræstationer og uforglemmelige one liners fængsler og underholder både ældre og helt unge generationer – og den giver os en uvurderlig historielektion, der beriger vores alles fællesforståelse for landets relativt nære fortid.

'Matador' blev i 2007 opsat som musical i Operaen, og i 2015 blev Korsbæk genopbygget på Bakken i Klampenborg, hvor man stadig kan opleve stemningen fra serien.

1. Riget

Han er vant til ros og priser i både ind- og udland. Og nu kan instruktør og filmmager Lars von Trier også bryste sig af at have lavet DR's bedste dramaserie nogensinde. Endda ganske overlegent, mener de film- og serieeksperter, vi har spurgt.

Således har hele 13 ud af de 14 adspurgte anmeldere 'Riget' i top to over de bedste DR-serier nogensinde.

Instruktørens uhyggelige og humoristiske 'Riget' kom da også med noget nyt og anderledes, da den debuterede på DR i 1994 med sin fortælling om de mystiske kræfter, der lurer rundt på Rigshospitalet, hvor man møder alt lige fra sygehusets opvaskere til overlæger.

- 'Riget' var 'Matador' fortalt som horror med skæv humor og tyngde i kulturkritikken. Lige som David Lynchs 'Twin Peaks' var den et sjældent eksempel på, at en instruktør med et særligt kunstnerisk udtryk godt kan lave kompromisløs kunst med folkelig gennemslagskraft, mener Politikens Joakim Grundahl, der er en ud af ni, som har'Riget' øverst på sin liste.

Serien, der bestod af to sæsoner, havde kendte skuespillere som Ghita Nørby, Søren Pilmark, Holger Juul Hansen og Kirsten Rolffes i nogle af de bærende roller - og blev i øvrigt også opsat som teaterstykker på Det Kongelige Teater sidste år.

Lige uden for anmeldernes top fem lander serier som 'Rejseholdet', 'Edderkoppen' og 'Charlot og Charlotte'.

Til gengæld pegede ingen af de 14 anmeldere på ellers populære serier som 'Huset på Christianshavn', 'Borgen' eller 'Krøniken'.

Disse filmeksperter deltog i afstemningen: Kristian Lindberg (Berlingske), Nanna Frank Rasmussen (Jyllands-Posten), Joakim Grundahl (Politiken), Christian Monggaard (Information), Henrik Queitsch (Ekstra Bladet), Kristian Dam Nygaard (BT), Lise Ulrich (Soundvenue), Jacob Ludvigsen (Soundvenue), Claus Christensen (Ekko), Frederik Dirks Gottlieb (Stream Team 2.0), Kasper Lundberg (Stream Team 2.0), Karen Dyssel (Kristeligt Dagblad), Helle Sihm (Dagbladenes Bureau), Maria Månson (DR).