Er du enig? Her er filmene, der får os i øjeblikkelig julestemning

Filmekspert Maria Månson kommer her med sine ti favoritfilm i julen - og ja - Die Hard er på listen.

Bruce Willis spiller hovedrollen i 'Die Hard'-filmene. Her ses han i den første film fra 1988. (Foto: 20th Century Fox © 2012 Getty Images)

Længere nede i artiklen finder du filmekspert Maria Månsons liste med de bedste julefilm. Men først, vil hun gerne lige forklare, hvorfor Die Hard rent faktisk ER en julefilm.

Den er stensikker hvert år: Diskussionen om, hvad der er julefilm, og hvad der IKKE er. Og træk mig nu baglæns ind i fuglekassen, hvor er det til at få lange patter af!

Selv Barack Obama gik for nylig i et talkshow ind i diskussionen om, hvorvidt 'Die Hard' er en julefilm eller ej. Det mente han ikke, den var.

Men kære Barack, der tager du fejl, og hvis du læser med her (det gør du naturligvis), så skal jeg film-splaine for dig, hvorfor både 'Die Hard' og andre genrefilm er lige så meget julefilm som 'Alene hjemme'.

Personligt elsker jeg at fylde juledagene med film, som er eventyrlige og fulde af magi og orker. Der er ikke mange andre tidspunkter i løbet af et pakket kalenderår (dette corona-år er måske verdenshistoriens første undtagelse), hvor man har tid til at dvæle. Og dét ikke blot ved enkelte film, men hvor man har rummet, tiden og sofapladsen til at fortære hele, fantastiske filmserier.

'Ringenes Herre', 'Harry Potter'-filmene eller hvad med en omgang 'Marvel'-superhelte-galore? Men selvom det er dødsenshyggeligt at se på Aragorn og Gimli smaske orker i juleferien, så gør det jo ikke 'Ringenes herre'-trilogien til julefilm, vel?

Jaja, bla-bla, troldmænd og magiske ringe, tænker du måske? Hvornår fortæller hun, hvorfor 'Die Hard' er en julefilm?

Ja, det skal jeg nok, men hav tålmodighed, kære læser (og Obama) - alle julegodter kommer til den, der plager.

Vi kan godt blive enige om, at for eksempel 'Alene hjemme' kan klassificeres som julefilm, ikke?

Den foregår i juleferien, den handler om, at vi til jul skal huske virkelig at se hinanden (og sørge for, at alle er med, når man forlader matriklen). Og så tematiserer den de fællesskaber, der kan opstå på de mest uforudsete steder. Nå ja, vi skal heller ikke glemme, hvordan filmen glimrende husker os på, at juleferien er højsæson for indbrud, så måske er det nu, det der alarmsystem skal op?

'Alene hjemme's udmærkede julefilm-kriterier kan vi overføre til andre film, hvor vi kan være mere i tvivl, fordi de måske arbejder i genrer, der ikke normalt forbindes med julen.

Hermed altså vores lille julefilm-tjekliste:

 1. 1

  Den foregår til jul!

 2. 2

  Den tematiserer særligt julede emner såsom familie, samvær, venskab, næstekærlighed, hygge og andet i samme dur. Lad os kalde det julestemning i mangel af bedre.

 3. 3

  Én eller flere af filmens figurer lærer noget om sig selv, der kan tilbageføres til førnævnte julede temaer.

 4. 4

  Julemusik! Måske ikke bydende nødvendigt, men det hjælper på stemningen.

Kan du sætte kryds ved mindst tre af de fire ovenstående punkter? Ja, så sidder du foran en vaskeægte julefilm. Måske er den bare pakket flot ind som en gyser?

Lad os for argumentets skyld hive problembarnet 'Die Hard' igennem maskinen.

 1. 1

  Foregår den til jul? Tjek!

 2. 2

  Tematiserer den noget julet? Ja, det gør den faktisk. På den ene side har vi familien McClane/Gennero, der gerne vil holde jul sammen. På den anden side har vi kapitalismen, egoismen og dens hedonistiske adfærd kropsliggjort af røvhullet Ellis. Og så naturligvis legendariske Hans Gruber, der som en kølig antikrist sidder og leder sine mørke terrorist-engle rundt i Nakatomi-bygningen. Familien samles, et nyt venskab med politimanden Al Powell opstår, og julefreden kan sænke sig over Los Angeles. Kærligheden og fællesskabet vinder over egoismen og de pengegriske. Totalt julet!

 3. 3

  Hvad lærer figurerne? Både John og Holly gennemgår en udvikling, hvor de lærer ikke altid at sætte sig selv først, men at give plads til hinandens ambitioner og forskelligheder. Det er karakterudvikling, der lige så godt kunne være skrevet om Ebenezer Scrooge i 'Et juleeventyr'! Altså TJEK!

 4. 4

  Er der julemusik? Om der er! 'Let it Snow', 'Winter Wonderland', 'Jingle Bells', 'Ode to Joy', Run DMCs 'Christmas in Hollis' og mange andre fra populær og klassisk musik. Selv i den underlæggende filmmusik er brugt bjælder og andet til at accentuere julefreden som det endegyldige mål. Tjek, tjek TJEK, TJEEEK!

Næste gang en nævenyttig eks-præsident forsøger at belære dig om, hvad der er en julefilm, så belær ham lige tilbage i snosken.

Ja! 'Die Hard' er en actionfilm, men det er også i høj grad en julefilm! Det er faktisk ikke jul, før Hans Gruber falder fra Nakatomi bygningen!

Ti julefilm udvalgt af mig

Diverse streamingtjenester og tv-kanaler træder i disse uger sig selv og hinanden over tæerne for at dunke mest juleindhold ud i stuerne. Der er både nyt og originalt indhold, og så er der alt det gode gamle, som vi kender og elsker (eller hader) at se til jul.

Jeg skal med det samme indrømme, jeg er ikke til de drivende romantiske julefilm, så dem vil man nok skulle lede længe efter på listen. Det undskylder jeg på forhånd. Simpelthen.

Men jeg er ikke bange for det sentimentale – jeg vræler gerne til en julefilm, ligesom jeg også gerne gyser og sidder på kanten af stolen i spænding. Blot så længe vi til sidste lander i en fredfyldt julestemning, der kan stå i skarp kontrast til kaosset, vi kalder virkeligheden. Her er mine ti favoritjulefilm, der nok afslører mig som nostalgiker.

1

'Die Hard'

Bruce Willis og Bonnie Bedelia i en scene fra 'Die Hard 2' fra 1990. 'Die Hard'-serien tæller i alt fem film. (Foto: 20th Century Fox © 2012 Getty Images)

Jeg SKAL SKAL SKAL se Bruce Willis uddele bøllebank til tyske terrorister i 'Die Hard' hvert eneste år til jul. Det er ikke bare en god julefilm (jo, det ER en julefilm). Det er i mine øjne også verdens bedste actionfilm.

Julen føles bare ikke rigtig, før John McClane smider sko og strømper og løber barfodet rundt i glasskår, mens Hans Gruber dirigerer rundt med sine mænd og kalder FBI for et julemirakel!

2

'Gremlins'

Den søde, uldne mogwai, som starter hele balladen i 'Gremlins' fra 1984. (Foto: Warner Brothers © 2012 Getty Images)

Endnu en af de film, hvor jeg rasende vil blive ved med at påstå, at det altså ER en julefilm.

Drengen Billy får en lille nuttet og mystisk mogwai af sin far, der har erhvervet den i China Town. Med den følger kun tre regler: 1) Den må ikke fodres efter midnat, 2) den kan ikke tåle at blive våd, og 3) så må den endelig ikke udsættes for stærkt lys.

Billy finder hurtigt ud af konsekvensen for brud på reglerne. Den lille mogwai, ved navn Gizmo, formerer sig nemlig – og dens afkom, gremlins, er alt andet end nuttede. Hvis nu du udskifter alle monster-gremlins med umulige familiemedlemmer?

Ja, så har du faktisk en film om dysfunktionelle julefester, der lynhurtigt kommer ud af kontrol, hvis ikke mad- og drikkerestriktionerne overholdes til punkt og prikke. Hvem har ikke en tante eller onkel, der minder om en gremlin?

3

'Love Actually'

Keira Knightley spiller en af de mange personer, hvis kærlighedshistorier og skæbner vikler sig sammen i 'Love Actually'. (© Universal Pictures)

Ja, okay. Så kommer der da lige en enkelt romantisk film med på listen. Men 'Love Actually' kan noget andet og mere end 'dreng møder pige, og sød musik opstår'.

Med sin flersporede fortælling når den vidt omkring; fra premierministerens crush på sin assistent, over den fallerede rockstjerne, som finder en ven, og til diverse kærlighedsrelationer, der brydes og dannes i én stor gordisk fortælleknude af følelser.

Fælles for alle fortællingerne er, at vi måske ikke ender det sted, vi havde håbet eller regnet med i det store livslotteri. Men uanset omstændighederne gælder det om at indse, at alle ståsteder, positive som negative, er et udgangspunkt for en ny rejse.

4

'It's a Wonderful Life'

Amerikanske 'It's a Wonderful Life' havde premiere i 1946. Den er baseret på novellen 'The Greatest Gift' af Philip Van Doren Stern. (Foto: Herbert Dorfman © Corbis/via Getty Images)

Det er vel egentlig den ultimative julefilm og nok også sådan en, som mange godt kan lide at nævne, men måske sjældent får set. Jeg mener, den er jo i sort hvid og gaaaaaaaammel.

Filmen handler om stakkels George, der er depressiv og suicidal. Han synes ikke, han har udrettet noget i sit liv, (selvom konen sidder derhjemme med fire unger). En engel forbarmer sig dog over ham og viser ham, hvor meget han faktisk har betydet for andre gennem sit liv.

Selvom filmens virkelige helt er Georges kone, der gang på gang redder kastanjerne ud af ilden uden at få et tak, så er filmen meget, meget fin i dens morale om ikke at måle sit livs succeser på bundlinjen af en kassekredit, men snarere de frø, du planter hos dine relationer - nære som fjerne.

5

'Den tid på året'

To søstre, deres ægtemænd og deres fraskilte forældre samles under samme tag i julen, og det skaber en kaotisk aften i familiens skød. (Foto: Jens Schlosser © Jens Schlosser/Nordisk Film)

Paprika Steens film fra 2018 fortjener virkelig at blive en juleklassiker.

Sjældent har jeg grinet og krummet mere tæer til en dansk julefilm. Her kan vi virkelig tale om en dysfunktionel familie, hvor selv spørgsmålet om, hvem der medbringer rødkål til middagen, er bøvlet.

Paprika Steen spiller selv hovedrollen som den samspilsramte juleværtinde, der må se sin ellers perfekt planlagte aften gå op i hat og briller. Alle vil kunne genkende sig selv eller et familiemedlem i sortimentet af forskellige grader af irriterende.

Jeg siger ikke, hvem jeg selv minder mest om. Det er selvfølgelig den MINDST irriterende, det er det da – helt sikkert. Suk!

6

'Alene hjemme'

Den lille Kevin bliver efterladt alene hjemme, da hans familie ved en fejl tager på juleferie uden ham. Mens han er alene hjemme, må den kloge dreng finde på tricks til at overleve - og holde to tyveknægte ude. (© 20th Century Fox)

Tilnærmelsesvis en filmatisering af børnebogsklassikeren 'Palle alene i verden' tilsat to banditter.

Jeg var 12 år, da filmen havde premiere, og den ramte lige ned i det der hemmelige juleønske om at få lov at være i fred fra familiens kaos samtidig med, at den også levendegjorde mit værste mareridt – at mit hjem blev invaderet af skurke, mens jeg var alene hjemme!

7

'The Nightmare Before Christmas'

Filmen er skrevet af Tim Burton og havde premiere i 1993. (Foto: Joel Fletcher © Getty Images)

Åh, hvor jeg dog holder meget af 'The Nightmare Before Christmas'!

Det ubestrideligt Tim Burtonske univers, moralen om at finde hjem i sit eget liv frem for altid at misunde græssets farve på den anden side af julehækken og så selvfølgelig Jack Skeleton selv: Græskarkongen, der er blevet træt af altid at skulle fejre halloween og derfor kidnapper julen og julemanden.

Det er måske ikke en animationsfilm for de mindste, men er man til hygge og en lillesmule gys, så sidder den lige i skabet.

8

'Elf'

Will Ferrel spiller mennesket, Buddy, der er opvokset blandt alfer. Han drager i 'Elf' ud for at finde sin far i New York. (© New Line Cinema/Guy Walks into a Bar Productions/ Gold/Miller Productions/Mosaic Media Group/Shawn Danielle Productions Ltd.)

Jon Favreau, der lige nu hitter med Disney+-serien 'The Mandalorian', instruerede i 2003 denne komplet åndsbollede og vidunderlige Will Ferrell-komedie 'Elf'.

En lille dreng klatrer op i julemandens sæk og ender dermed med at blive opfostret blandt nisser på Nordpolen. Som voksen rejser Buddy, som han er blevet kaldt af nisserne, tilbage for at finde sin far.

Det resulterer naturligvis i en masse 'fisk-ude-af-vandet-komik', når Buddy forsøger at navigere rundt i en verden, han tilhører, men ikke forstår.

9

'Muppets juleeventyr'

Scrooges jul tegner ikke til at blive den bedste, men Kermit, Miss Piggy og Lille Tim forsøger muntre hans ensomme og kolde person op med dans og sang og Muppet-sjov. (© Disney/via DR)

Endnu en klassiker, der er lavet i utallige udgaver, siden Charles Dickens nedfældede den på papir for næsten 200 år siden i bogen 'Et juleeventyr'.

Uanset om det er med Snurre Snup eller en stumfilm er historien med få ændringer den samme. Gnavne Ebenezer Scrooge skal via tre spøgelser med adgang til fortid, nutid og fremtid overbevises om julens eksistensberettigelse.

Jeg har to favoritfortolkninger af bogen, der måske nok afslører min 80'er/90'er-barndom. Jeg knuselsker Jim Hensons 'Muppet'-udgave, hvor Michael Caine er Scrooge på sin tilbagelænede Michael Caine-måde. Jeg kan godt være bange for, at hele 'Muppet'-universet virker som et totalt vanvittigt syretrip, hvis ikke man er opvokset med det. Og det er da heller ikke skuespilpræstationerne, man skal se dukkefilmen for.

Men for mig er det som at kravle ind i en nostalgisk hule, der føles og lugter af barndom. Lidt som når Jesper Fårekylling synger, 'Når du ser et Stjerneskud' i 'Disneys Juleshow' på DR1.

10

'Scrooged'

Bill Murray (th.) spiller hovedrollen i 'Scrooged', som er en moderne fortolkning af Charles Dickens bog 'Et juleeventyr'. (Foto: United Archives © FilmPublicityArchive via Getty Images)

Endnu et take på Dickens 'Et juleeventyr'.

Da Bill Murray havde lavet 'Ghostbusters' i 1984, var jeg ligesom de fleste andre i verden besat! Så da 'Scrooged' havde premiere i 1988, skulle jeg selvfølgelig se den. Godt nok så jeg den først, da den kom på VHS året efter – men anyways, så elsker jeg den måde, filmen har en ny vinkel på den gennemtæskede historie.

Murray spiller en kynisk tv-producer, der er ved at producere en fjernsynsudgave af 'Et juleeventyr'. Uh, hvor meta!!

Selvfølgelig hjemsøges Murray af spøgelser, der i øvrigt kommer med små bemærkninger om 'Ghostbusters', og som siden skal få ham tilbage i julestemning. Det er virkelig dum 80'er-humor, men altså: Er man til det, så er man til det.

FacebookTwitter