Er du enig? Her er Nolans 11 film - fra bedst til værst

"Nolan kunne slå en prut, og jeg ville tage den forsigtigt op og stille den til pynt i min vindueskarm", lyder det fra DR's anmelder.

Den biografaktuelle 'Tenet' er den nyeste i en perlerække af Hollywood-film, der er instrueret af den britiske instruktør Christopher Nolan. (© Warner Brothers Pictures)

Hvad er din favorit? Deltag i afstemingen i bunden.

Jeg sidder på nippet til at erklære mig inhabil til denne opgave.

Christopher Nolans film deler vandene, det ved jeg, og der findes mange mange filmnørder, der er ved at implodere af raseri, hver gang han laver en ny film.

Men ikke mig, jeg falder i den modsatte grøft - den unuancerede, ukritiske kategori, kan man næsten kalde det. Nolan kunne slå en prut, og jeg ville tage den forsigtigt op, dufte ømt til den og stille den til pynt i min vindueskarm.

Så det at sætte mig til at lave en liste over Nolans film fra bedst til værst er mig næsten umuligt, for jeg synes endnu ikke, han har lavet en dårlig.

Men nu gør jeg det alligevel, og derefter ændrer jeg rækkefølgen syv gange og har sikkert fortrudt i det øjeblik du, kære læser, kigger på denne tekst.

Her er de alle, fra bedst til værst!

1

'The Dark Knight'

Den australske skuespiller Heath Ledger var manden bag Joker-masken i 'The Dark Knight'. Han døde ved et uheld af en overdosis, før filmen havde premiere i sommeren 2008. (© Warner Brothers/ Scanpix)

Jeg elsker to'ere i trilogier: 'Star Wars', 'Ringenes Herre', 'The Godfather'. De kan tillade sig lidt mere end både nummer et og tre, og de behøver ikke bruge tid på at introducere hovedkaraktererne.

Man siger ofte, at en superheltefilm aldrig er bedre end sin skurk. Hvis det er sandt, så er 'The Dark Knight' et mesterværk. Heath. Leadger. Udråbstegn! Hans portrættering af Jokeren er legendarisk og uforglemmelig. Uforudsigeligheden og det bundløse mørke i galskaben uden motiv – det er dét stof, mareridt laves af.

Det er en film, som ikke 'bare' er en superheltefilm. Og selvom der har været utallige Batman-inkarnationer på film og tv både før og efter, så vil netop denne film højst sandsynlig vedblive at være min Batman-film.

2

'Dunkirk'

'Dunkirk' centrerer sig omkring en vaskeægte historisk begivenhed, hvor allierede tropper skulle evakueres fra stranden Dunkirk i Frankrig under Anden Verdenskrig. (© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Noget af det, Nolans kritikere skælder ham mest ud for, er at snakke for meget i sine film. At lade for lidt ske i figurernes handlinger og for meget i replikkerne.

Og jeg vil da give dem ret så langt, at det da godt kan være voldsomt at blive bombarderet med teorier om astrofysik eller entropi. Men når manden så laver en film, hvor stort set alt foregår som sansninger og handlinger, næsten uden replikker – ja, så er det naturligvis også galt. For så snakker han for lidt. Suk!

Jeg var dybt betaget af 'Dunkirk' og af Nolans projekt og ambitioner med filmsproget. Er du sindssyg, hvor kan han bare formidle følelsen af at miste individet i flokken af tusinder af dødsdømte soldater på en strand i Frankrig. Klaustrofobien. Vandet der, ganske som fjenden, er allestedsnærværende. Ej, nu får jeg lyst til at se den igen.

3

'Interstellar'

I 'Interstellar' er jorden ved at løbe tør for ressourcer. En række forskere er derfor tvunget til at rejse ud i verdensrummet for at sikre menneskets overlevelse. (Foto: Melinda Sue Gordon © Paramount Pictures / Warner Brother / Scanpix)

Sjældent har jeg diskuteret en film mere end denne.

Jeg skal love for, at den kunne bringe pisset i kog hos mange. Sorte huller, planet-udforskning, kommunikation gennem en bogreol og kærligheden mellem en far og en datter.

Havde Wagner levet, så kunne han nok have lavet en lignende opera. 'Interstellar' er nemlig en ode til kærligheden. Nolan tænker: "Hvad nu hvis kærligheden var en fysisk lov på lige fod med tyngdekraften? Hvad nu hvis dén længsel, der både hiver os ud i verden (eller universet) og samtidig trækker os tilbage til hjemmet, kan måles og vejes?"

4

'Memento'

'Memento' er baseret på novellen 'Memento Mori', som Christopher Nolans egen bror, Jonathan Nolan, har skrevet. (Foto: Ronald Grant/ Mary Evans © NEWMARKET CAPITAL GROUP/ Scanpix)

Min første oplevelse med Nolan, og jeg var solgt til stanglakrids.

Det er et mordmysterie og en hukommelse, smadret i tusind stykker, som vi med hovedkarakteren forsøger at samle. Det er samtidig et dyk ned i den menneskelige psyke. Faktisk, nu jeg tænker over det, vil 'Memento' og 'Inception' være gode følgesvende at tage med ind til den biografaktuelle 'Tenet'.

'Inception', fordi den i sin glatte James Bond-stil og kryptiske videnskabelighed er en slags artsfælle. 'Memento', fordi den i allerhøjeste grad udforsker begreberne årsag og virkning, den kausale logik som vi bygger alle handlinger og historiefortællinger over, og som i 'Tenet' bliver vendt på hovedet.

5

'Tenet'

Hovedrollen i 'Tenet' er besat af John David Washington, der for alvor brød igennem i Spike Lees film 'BlacKkKlansman', hvor han spillede den sorte amerikanske betjent, der infiltrerede en lokal Ku Klux Klan-gruppe. (© Warner Brothers Pictures)

Det seneste skud i Nolans labyrintiske bøsse.

Den første time byder ganske enkelt på hel eminent action. Derefter bliver det meget kompliceret, næsten så spillerne selv må give op. Men jeg var såre underholdt. Masser af bulder og brag, masser af glimt i øjet og agent-pastiche og masser af hårbundskradsemomenter (jo, det er et ord!).

6

'The Prestige'

Christian Bale spiller den ene af hovedrollerne i 'The Prestige'. Han har sideløbende været hovedperson i hele Nolans Batman-trilogi. (© Warner Brothers Pictures/ Scanpix)

Dem, der ellers ikke er til Nolan, plejer godt at kunne lide 'The Prestige'. Jeg ved ikke, hvad det siger om filmen? At den er mere u-Nolan'sk? At den måske er mere venligt stemt over for seeren end de andre?

Den er i hvert fald ikke helt så kryptisk – til gengæld er der magi.

Det er en hvem-narrer-hvem-fortælling om to tryllekunstnere, der for alt i verden vil være den bedste. Og som med de fleste trylletricks sidder man bare og venter på, hvornår de mon afslører hemmelighederne bag.

7

'Inception'

'Inception' fik en varm modtagelse i Danmark, hvor den blev den fjerde mest sete biograffilm i 2010. Lige efter 'Avatar', 'Klovn - The Movie' og 'Harry Potter og Dødsregalierne - Del 1'. (© Warner Brothers Pictures)

Jeg elsker slutscenen i denne film. Rolig nu, Batman, jeg skal nok lade være med at afsløre den.

Men jeg kan godt fortælle, at den har irriteret og gnavet i mit sind i årevis - på den gode måde. Egentlig ligger filmen meget tæt op af de typiske James Bond-film. Handlingen foregår i flere lande, der er et par scener på ski, et par scener på en fancy natklub og en farlig femme fatale, der truer med at ødelægge det hele.

Men nedenunder både action-hurlumhej og det kryptiske tankespind lurer et meget menneskeligt spørgsmål: Hvad sker der, hvis man kontinuerligt undertrykker sine inderste følelser, som for eksempel sorg?

8

'Batman Begins'

'Batman Begins' var den første film i Christopher Nolans 'Batman'-trilogi. Det var Christian Bale, der gemte sig bag Batman-masken. (© Warner Brothers Pictures/ Scanpix)

Den første i trilogien, og shit manner, hvor var det bare 'Batman', som man aldrig havde set ham før på det hvide lærred.

Nolan gav flagermusemanden det samme grumsede mørke som i Frank Millers tegneserieforlæg. Selvfølgelig krydret med det Nolan'ske touch; vi kan nemlig altid komme længere ind i menneskets psyke.

I 'Batman Begins' følger vi Bruce, fra han som helt ung mister sine forældre over den benhårde træning i østens kampsportsfilosofier og tilbage til fødslen af den kappeklædte hævner i Gotham City; alt imens han martres af mareridt og hævntrang.

9

'Insomnia'

Den folkekære skuespiller Robin Williams, der spiller den mystiske eneboer Finch i 'Insomnia', døde i 2014, hvor han begik selvmord. (© Warner Brothers / Getty Images)

Instruktør og manuskriptforfatter Steven Soderbergh hentede Nolan ind til at instruere dette remake, efter han så Nolans debutfilm, 'Following'.

Den er måske ikke helt på højde med det norske forlæg, men for djævlen da, hvor er Al Pacino god. Han spiller den søvnløse politimand, der sendes på jagt efter en teenagepiges morder. Den her film virker som en perfekt efterfølger til 'Memento', der var Nolans forrige film.

Her videreudvikler han sin blanding af krimiplot og intenst psykologisk drama, hvor det menneskelige sind er mindst lige så labyrintisk som en mordgåde.

10

'Following'

Da 'Following' var Christopher Nolans første film, var budgettet helt i knæ. Scenerne blev derfor øvet et hav af gange, så hver scene krævede så få optagelser som muligt. (© NEXT WAVES FILMS / SYNCOPY / Scanpix)

Debutfilmen.

Tænk, hvis en psykopat brød ind i dit hjem og flyttede rundt på ting, ikke engang stjal det, men bare ville forvirre dig og gøre dig vanvittig. Denne her film er forklaringen på, hvad der er sket med alle mine enlige sokkers partnere.

Nolan leger allerede her i sin første film med den ikke-lineære fortælling. Men han har endnu ikke forfinet den, som vi ser i de senere film.

11

'Dark Knight Rises'

'The Dark Knight Rises' blev Nolans sidste Batman-film. Warner Brothers ville efter signende gerne lave en fjerde Batman-film med Nolan som instruktør og Christian Bale i hovedrollen, men Bale takkede nej. På billedet ses Tom Hardy i rollen som Bane. (© Warner Bros Pictures/ Scanpix)

Når nu I har vredet armen rundt på mig, så må jeg jo udnævne en film til taberen.

Treeren i Nolans 'Batman'-trilogi er i mine øjne den svageste film i hans portefølje. Det betyder dog ikke, at den ikke er seværdig. Man skal blot lige være parat til at æde et par plothuller på størrelse med Sibirien.

Ikke desto mindre har den en række virkelig mindeværdige scener. En knækket Bruce Wayne kæmper sig ud af fængslet og tilbage for at give skurken Bane en omgang smask. Vi skal ikke tænke for meget på, hvordan han kommer fra a til b, men opstigningen fra fængslet er fabelagtig.

Facebook
Twitter