Er du 'pervers' nok til at se den? Ny Netflix-serie er fyldt med ekstrem tortur og sexlege

'Ratched' er en pervers serie om en pervers fantasi om en pervers sygeplejerske, mener serieekspert.

'Ratched' er lavet af Ryan Murphy og har blandt andre Sarah Paulson (tv.), Cynthia Nixon (midten) og Judy Davis (th.) på rollelisten. (Foto: Courtesy of Netflix © © 2020 Netflix)

Spoiler-advarsel: Denne artikel indeholder beskrivelser af enkelte scener fra 'Ratched'.

Man skal nok have en god gammeldags pervers side for virkelig at nyde 'Ratched', der er Netflix' nye serie om verdens ondeste sygeplejerske.

Serien tager udgangspunkt i skurken fra den udødelige filmklassiker 'Gøgereden' og folder hendes liv og baggrundshistorie ud. Og så gør den samtidig gysertendenserne meget, meget mere eksplicitte og vulgære.

I 'Gøgereden' fra 1975 er oversygeplejersken Mildred Ratched det store monster.

Jack Nicholson spiller hovedrollen som en indsat, der simulerer psykisk sygdom for at afsone sin straf på en psykiatrisk afdeling i stedet for i fængslet. Men det er egentlig Louise Fletcher i rollen som den ulasteligt klædte og brutalt magtfuldkomne sygeplejerske, der er umulig at glemme.

Hendes hår er stramt sat op i en gammeldags frisure, der både ligner horn i panden og signalerer, at hun er skamløst fanget i fortiden. Hendes bestialske metoder og hendes personlige udvikling sidder begge fuldstændigt urokkeligt fast i fortidens hændelser.

Vi får ingen psykologisk forklaring i 'Gøgereden', men bliver igennem den onde sygeplejerske præsentereret for en rendyrket, ubøjelig ondskab. Hun tilbageholder livsvigtig medicin og uddeler elektrochok og hvide snit (hjerneoperation, der tidligere blev brugt på psykisk syge) for at beholde den absolutte magt i afdelingen.

'Ratched' viser den bestialske sygeplejerske cirka ti år før, at 'Gøgereden' udspiller sig, og serien skruer op for psykologien og forsøger at vise os, hvordan monstre ikke bliver født, men skabt. Gysereffekterne bliver også skruet voldsomt op - serien går helt til grænsen med splat og exploitation (kontroversiel filmgenre).

Her er tre scener fra den nye serie, der kan give dig en meget klar fornemmelse af, om du er pervers nok til at nyde 'Ratched'.

1

Ferskner og dominans

Stemningen er trykket mellem Mildred Ratched og oversygeplejersken Betsy Bucket, da Mildred en dag har taget en fersken med på arbejde. (Foto: Saeed Adyani/Netflix © © 2020 Netflix)

Vi kan starte lidt blidt med en scene fra andet afsnit, der viser, hvordan temaet om magt styrer de fleste scener i 'Ratched'. Helt ned til de konkrete replikker.

I serieversionen spoler vi historien tilbage til 1947, cirka et årti før Mildred Ratched dominerer Jack Nicholsons berømte figur til ugenkendelighed i 'Gøgereden'.

Mildred Ratched manipulerer sig til ansættelse på en fremtrædende psykiatrisk afdeling, hvor der bliver lavet ubehagelige forsøg på de indlagte. Vandtortur og hvide snit er hverdagskost. Selvfølgelig i håb om at revolutionere helbredelsesprocessen for psykisk syge.

Hun kommer hurtigt på kant med stedets ældre oversygeplejerske, og alle deres udvekslinger bliver bidske, psykologiske slagsmål.

Selv de mindste samtaler mellem Mildred og oversygeplejersken Bucket er ladet med en vidunderlig intens og truende energi. Som i en scene, der egentlig bare handler om en fersken, Mildred har taget med til sin frokost:

- Du spiser min fersken, siger Mildred.

- Jeg har ikke spist noget, svarer Bucket med ferskenen i hånden.

- Okay, du holder min fersken.

- Jeg kan ikke se dit navn på den.

- Ingen har nogensinde skrevet sit navn på en fersken.

- Jeg så den i køleskabet, og nu har jeg taget den med hen til bordet. Nu er det en fersken i min mund. Hvad vil du gøre ved det?... Hvad sker der? Er du døv?

- Nej. Jeg tænker bare på alle de ting, som jeg vil gøre ved det, svarer Mildred.

Så er stemningen ligesom sat.

2

Komplicerede sexlege om magt

I 'Ratched' er der blandt andet en lang scene, hvor en af de unge sygeplejersker tilfredsstiller en indsat bestialsk morder i kælderen gennem tremmerne. (Foto: Saeed Adyani/Netflix © © 2020 Netflix)

- Alt handler om sex. Undtagen sex. Sex handler om magt.

Sådan lyder et berømt citat, der tilskrives Oscar Wilde, men som meget vel kunne have været en oneliner i 'Ratched'.

Hele serien antyder, hvordan dominans bliver så vigtigt i Mildreds liv, at hun ender med at opbygge terrorregimet i 'Gøgereden' cirka ti år senere.

Det betyder, at der i 'Ratched' ingen klare grænser er mellem magt og sex, og alle seriens sexscener handler mindst lige så meget om magt som om sex.

Det kan enten være, hvordan man kan få magten over nogen, eller hvordan man kan seksualisere den magt, man ikke har.

Mildred Ratched selv har ikke sex uden komplicerede rollespil om magt.

Hun lægger an på privatdetektiven Corey, men indskriver ham straks i et avanceret manuskript, da han besøger hende på hendes hotelværelse.

Først kigger hun nervøst på ham og siger, at hun "aldrig har gjort den slags før", men lige så snart han nærmer sig sengen, skifter hendes stemmeleje hurtigt til en hård og dominerende tone.

Hun kommanderer ham hen på hjørnet af sengen, hvor de skal sidde ryg mod ryg. Så siger hun:

- Lad os lade, som om vi er mand og kone, der er uvenner. Vi har lige været oppe og skændes om børn. Du vil have dem. Jeg vil ikke. Jeg mener, at de er en byrde, men du synes ikke, at vi kan være en familie uden. Du går. Vi får en skilsmisse. Kort tid efter finder vi ud af, at jeg er gravid. Du overbeviser mig om at beholde det. Og så dør du.

I første omgang stikker Corey af, men senere får Mildred sin vilje.

3

Ekstrem tortur og bodyhorror

Der er for eksempel en rædselsfuld scene, hvor Mildred bliver tvunget til at hjælpe med vandtortur, eller som plejepersonalet bruger det som: Vandterapi. I håb om at "kurere" en patient for sine homoseksuelle tendenser, skal hun nedsænkes i en metaltank med nærmest kogende vand i fem minutter. (Foto: Courtesy of Netflix © © 2020 Netflix)

På de ovenstående eksempler lyder serien måske næsten som et subtilt videoessay om, hvordan en almindelig, ambitiøs person langsomt kan udvikle sig til en magtsyg galning.

Men der er masser af eksplicit vold, der er så ubehageligt og langsomt iscenesat, at kun de allerhårdeste fans af den medicinske dramaserie 'The Knick' vil kunne holde puderne fra øjnene.

Jeg kan da lige give et par højdepunkter fra mit personlige arkiv over scener, der fik mig til at skære tænder og krølle ansigtet sammen som en rosin.

Vi ser overlægen på hospitalet give det hvide snit til flere patienter. Det er slemt nok med skalpellen, men han er ikke tilfreds med resultaterne. Derfor får vi serveret endnu en scene, hvor han udfører operationen med en issyl gennem øjenhulen.

Og nej, der bliver ikke klippet der, hvor man håber.

Helt bananas går det i afsnit tre, hvor overlægen Hanover skal behandle den unge fyr Henry, der stikker folk med nåle for egen seksuel nydelse.

Hannover håber på at kunne finde et traume, der er årsag til Henrys perversion ved hjælp af LSD (et psykedelisk stof). Men Henry narrer ham og hælder et helt bæger LSD i Hannovers drink; 200 gange den beregnede terapeutiske dosis.

Henry får en psykotisk episode og bliver besat af en fiks idé om, at det er hans arme, der er syge. Hannover er ude af stand til at hjælpe, da han selv er fuldstændigt blæst på LSD.

Henry forsvinder, slår gartneren ihjel, skærer dennes arme af og saver sine egne arme af bagefter. Hannover syr gartnerens arme på Henry. Dem går der koldbrand i, og infektionen spreder sig til hans ben, hvilket resulterer i, at patienten ender uden nogen af de fire lemmer, og hans mor bliver Hannovers ærkefjende.

'Ratched' bærer sit vanvid som et adelsmærke.

Titlen er selvfølgelig Mildreds efternavn, men spiller også på en nyere brug af ordet "rachet", som er et støjende instrument - "en skralde" på dansk.

"Rachet" er blevet amerikansk slang for en person eller en ting - for eksempel en serie -, der er af lavere social status, men tiltrækker sig ekstrem opmærksomhed ved at larme i sit udtryk.

Det kan sammenlignes med en fattig person i billigt, men iøjnefaldende tøj, trashy reality-tv eller en serie med kæmpe stjerner, hvor folk får hvide snit med en issyl bag øjet, og hvor andre saver deres egne arme af.

Første sæson af 'Ratched' kan ses på Netflix nu.

FacebookTwitter