Er han allerede årets Oscar-favorit? Hollywood-stjerne hyldes for 'ekstremt betagende og vild præstation'

Skuespilleren Joaquin Phoenix storroses for sin præstation i 'Joker'.

Joaquin Phoenix er tidligere blevet Oscar-nomineret for sine roller i 'Gladiator', 'Walk the Line' og 'The Master'. Og nu kan en fjerde nominering meget vel være på vej for hans rolle i 'Joker'. (Foto: pressebillede © Warner Bros Pictures)

- En medrivende og vigtig præstation af Joaquin Phoenix.

- 'Joker' er en herlig dristig og eksplosiv film.

- Den er modig, knusende og fuldkommen smuk - Todd Philips og Joaquin Phoenix har ikke bare genopfundet én af de mest ikoniske tegneserieskurke i filmhistorien; de har genopfundet selve superhelte-filmgenren.

Roserne - fra blandt andet BBC, The Guardian og Empire Magazine - vil nærmest ingen ende tage, efter en af årets mest ventede superheltefilm, 'Joker', har haft urpremiere på filmfestivalen i Venedig i weekenden.

Filmen om Batmans ærkefjende blev ifølge kino.dk modtaget med en otte minutter lang stående klapsalve fra publikum, og der bliver allerede nu spekuleret i en mulig Oscar-nominering til Phoenix, der har tabt sig 23 kilo for at spille rollen som Jokeren.

'Phoenix er sindssygt dragende'

Filmekspert og vært på 'Filmselskabet' Maria Månson er til stede ved filmfestivalen i Venedig og har også selv været inde at se 'Joker'-filmen, der er instrueret af Todd Philips og får dansk premiere 3. oktober.

Hun bekræfter billedet af et begejstret publikum og anmelderkorps:

- Reaktionerne hernede har været 90 procent overstrømmende - nærmest helt tilbedelsesagtige, siger hun og uddyber:

- Jeg har blandt andet talt med en psykiater, der mente, at filmen var ground breaking, fordi den inkorporerede hele det psykiatriske system og alle de nedskæringer, der sker i psykiatrien i USA, og som efterlader en kæmpestor befolkningsgruppe på gulvet.

- 'Joker' rører ved en masse politisk, og det er ikke ofte, at superheltefilm tør kommentere direkte på verdens tilstand og direkte laver systemkritik på den måde, mener Maria Månson. (Foto: pressebillede © Warner Bros Pictures)

Maria Månson vurderer, at Joaquin Phoenix i filmen spiller en anden type af Jokeren, end vi har set i tidligere film.

- Den læner sig meget op af Heath Ledgers præstation (i 'The Dark Knight' fra 2008), men går samtidig meget længere ind i sindet end Ledgers præstation, siger hun og fortsætter:

- Phoenix er sindssygt dragende at se på. Det er ekstremt betagende og en vild præstation. Jeg kan sagtens se for mig, at han også bliver nomineret til en Oscar for den, for vi er kommet ind i en periode, hvor superheltefilm er ved at blive lukket ind i Oscar-varmen.

Mens de danske biografgængere altså må vente en måneds tid endnu, inden de får Joaquin Phoenix at se i en rolle, der tidligere er blevet spillet af både Heath Ledger og Jack Nicholson, så tør Maria Månson godt at love, at der er noget at se frem til:

- Der er ingen tvivl om, at der er en ny Joker i byen. Heath Ledgers Joker får kamp til stregen.

(© Warner Bros Pictures)