'Er Helvede frosset til is?' Steven Spielbergs kæmpe aftale med Netflix vækker opsigt

Steven Spielberg har tidligere været skeptisk over for streamingtjenesters film - nu har han lavet stor aftale med Netflix.

Steven Spielberg er en af de allerstørste instruktører, Hollywood har at byde på. Han har samtidig været kendt for at puste til den ideologiske kamp mellem biografer og streamingtjenester. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix Denmark)

Først talte han for, at film fortjente at blive set i biograferne.

Så fortalte han via en talsmand fra sit eget produktionsselskab, at film fra streamingtjenesterne ikke burde kunne være med i kapløbet om en Oscar-statuette.

Og nu vil han til at lave film sammen med den største streamingtjeneste af dem alle.

En af de mest kendte filmskabere, Steven Spielberg, der står bag blandt andet succeser som 'Schindlers liste', 'ET' og flere 'Indiana Jones'-film, har sammen med sit produktionsselskab, Amblin Partners, underskrevet en aftale med Netflix, hvor han skal lave flere film for streamingtjenesten i en årrække.

Dermed er Spielberg endnu en i rækken af prominente filmskabere, der fletter fingre med streamingtjenesterne.

Ifølge de store branchemedier i USA er aftalen overraskende, fordi Steven Spielberg netop tidligere har været kritisk over for streamingtjenesterne.

Derfor ser man aftalen som et tegn på en grundlæggende forandring i Hollywood. Mediet Deadline går endda så langt som at spørge: "Er Helvede frosset til is?"

I forbindelse med at Netflix for alvor satte sig tungt på de store filmpriser i 2019, hvor Netflix-filmen 'Roma' modtog hele tre Oscar-statuetter, beskrev Spielberg sig selv som en "trofast tilhænger af biograferne".

- Jeg håber, at vi alle virkelig fortsætter med at tro på, at den største oplevelse, vi kan give seerne, er biografoplevelsen, sagde han dengang.

Netflix-filmen 'Roma' fik stor anmelderros, da den udkom i 2018. Filmen fik tre Oscar-priser - blandt andet i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film. (Foto: Carlos Somonte © Netflix)

Traditionelle studier siger nej til chancer - streamingtjenester siger ja

En uges tid senere fortalte en talsperson gennem Steven Spielbergs eget produktionsselskab, Amblin Partners, at stjerneinstruktøren helst så, at film fra streamingtjenesterne blev udelukket fra Oscar-showet og i stedet kunne dyste om Emmy-priser, der gives til de bedste tv-produktioner.

Desuden fortalte talspersonen ifølge mediet Indiewire, at Spielberg gerne så, at andre i branchen ville støtte ham.

Det fik Netflix til at tweete tre punkter, hvor de talte streamingtjenesterne op. Blandt andet kvidrede streaminggiganten løs om, at streamingtjenesterne gav flere muligheder for filmfolk, men også gjorde indholdet mere tilgængeligt for seerne.

Steven Spielberg sagde efterfølgende, at han blev nødt til at uddybe sine udtalelser og sagde, at han var blevet misforstået. Derfor fortalte han i New York Times, at han ikke ville forsøge at svække Netflix' muligheder for at få Oscar-priser.

- Jeg håber, at folk kan få deres underholdning i alle former, der passer til dem. På det store lærred og på den lille skærm. Det, der virkelig betyder noget for mig, er de gode historier, og at alle har adgang til at se dem.

Steven Spielberg har selv modtaget Oscar-statuetter for filmen 'Saving Private Ryan' og 'Schindlers liste'. Her ankommer han til Cannes Filmfestival i 2013 med Nicole Kidman. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix Denmark)

Netflix har allerede lavet flere større samarbejder med store filmskabere, som er kendt for deres biograffilm – blandt andre Martin Scorsese og David Fincher, der stod bag henholdsvis 'The Irishman' og 'Mank' på Netflix. Men med Steven Spielberg i folden betegnes det som et af filmverdenens fyrtårne, som nu har indgået et tæt samarbejde med Netflix.

Ifølge Variety skyldes det blandt andet, at de store filmstudier i stigende grad kaster sig over sikre film som superheltefilmene, mens de holder sig længere væk fra de mere personlige og særegne film.

Omvæltning har været undervejs længe

Claus Bülow Christensen, der er tv-analytiker, har fulgt streamingtjenesternes indtog længe. Han er enig i, at skiftet i magtforholdene har været undervejs i længere tid.

- Det står klokkeklart, at streaming er en kanon effektiv forretningsmodel, hvor flere som Disney og Warner kopierer Netflix' model. Og det er blot forstærket af udvikling af fladskærmsteknologien og corona, som har været fantastisk frugtbart for streamingtjenesterne og katastrofalt for biograferne, siger Claus Bülow Christensen.

Han er i øvrigt også enig i, at filmskaberne ofte får friere hænder, når de producerer for streamingtjenesterne end for de studier, hvor filmene skal på det store lærred.

Han nævner blandt andet historier om Martin Scorsese, da han skulle lave 'The Irishman', som endte hos Netflix.

- Historierne gik på, at han gik mange steder hen, men at der ikke var nogen, der turde at satse på filmen, fordi de vurderede, at den ikke ville begå sig i biograferne.

'The Irishman' havde premiere i 2019 og er blandt andre med Robert De Niro og Al Pacino. (© Netflix)

Selvom store filmskabere har valgt at indgå aftaler med streamingtjenesterne, så vurderer Claus Bülow Christensen dog stadig, at vi kommer til at se Spielbergs film i biograferne, fordi aftalen ligger under hans produktionsselskab.

- Men der er ingen tvivl om, at streamingtjenesterne er vinderne i det her spil. Det bliver godt for forbrugerne, og jeg tror også, at Spielbergs produktionsselskab kommer til at lave gode film for Netflix, siger Claus Bülow Christensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk