Erik Clausen: Læn dig tilbage og vent på døden, for den vinder hver gang

Erik Clausen spiller selv hovedrollen i sin nye film ’Aldrig mere i morgen’, der er en opsang til samtiden om at droppe konkurrencen og tage den med ro.

Erik Clausen spiller rollen som kunstmaleren Vincent, der efter sin død får besøg af en engel, spillet af Bodil Jørgensen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Du kender det højst sandsynligt.

Vækkeuret ringer tidligt. Tøj på. Mad. Af sted på arbejde. Måske med maden i hånden. Hele dagen går med at præstere og nå de mål, du har sat dig. Så du kan se dig selv i øjnene. Så du bidrager til konkurrencesamfundet. Så du opnår succes.

Men en dag er det slut. Og du har ikke nået at sætte bremsen i.

Går til flere begravelser end bryllupper

Instruktør og skuespiller Erik Clausen er i dag filmaktuel på det store lærred i rollen som den velhavende kunstmaler Thorvald, hvis hjerte en dag holder op med at slå.

Kunstmaleren får besøg af en engel, spillet af Bodil Jørgensen, der giver ham chancen for at se, hvordan omverdenen reagerer på hans pludselige død.

Måske lyder plottet velkendt. Og filmen er da også inspireret af blandt andet ’Et juleventyr’, men ideen til ’Aldrig mere i morgen’ kom inde fra Erik Clausens eget 'runde hoved', som han siger i DR’s podcast Filmland.

- Jeg er jo kommet i en alder, hvor jeg pludselig opdagede, at jeg gik til flere begravelser end bryllupper.

Og selvom emnet umiddelbart kan virke tungt og alvorligt, kalder han filmen en ’Clausen-film med nærvær og humor’, der ikke handler om døden bare for at gøre det.

Faktisk er der en lektie at lære – for mange af os, siger han.

Drop konkurrencen og tag det roligt

Men det er ikke kun gennem det voksende antal begravelser, at Erik Clausen bliver inspireret. Meget af inspirationen kommer også af, hvad han oplever ude i virkeligheden.

- Jeg oplever meget usikkerhed. Ikke mindst hos de yngre. Jeg oplever ligefrem, at folk er angst for ikke at være rigtige.

Han pointerer også vigtigheden af, at mennesker engagerer sig i noget.

- Du går jo ikke i vælgerforeningen for at være med til at præge det derude. Men fordi jeg’et vokser op til noget, man næsten tilbeder, siger han til Filmland.

https://vimeo.com/225068081

Derfor møder vi i filmen også Thorvalds søn, Vincent, der er eksemplet på netop dette.

Vincent har store problemer med, hvordan han skal nyde livet. Sønnen er også et eksempel på, at vi ikke gør meget ud af egen fri tankegang men for egen vindings skyld.

- Engang blev der sagt ’vi’ i stedet for ’jeg’. Lad os se at komme i gang og sige ’hvad kan vi?’, siger Erik Clausen og tilføjer:

- Jeg synes, at der i systemet er indbygget nogle konkurrence-, vækst- og succeskriterier, hvor jeg godt kunne tænke mig, at vi i en årrække satte den vækst ud af spil og begyndte at tage det roligt.

Erik Clausen opfordrer til, at vi slipper egoet, sætter farten ned og nyder livet. Og gerne i en fart.

- Du kan ligeså godt læne dig tilbage og vente på døden, for den vinder hver gang.

’Aldrig mere i morgen’ har biografpremiere i dag.