'Et af de vildeste UFO-år nogensinde!' Her er fire film, der (måske) får dig til at tro på de flyvende tallerkener

DR's serieekspert og UFO-entusiast guider dig her til fire af de vigtigste UFO-film.

(Foto: © (Grafik) Anne Vestergaard Olsen, DR)

Er der noget, jeg har brug for i de her klaustrofobiske corona-tider, så er det at kigge op på himlen og minde mig selv om, hvor lille en brik i universet vi egentlig er - og at vi ikke er alene.

Det kan på den anden side også være en skræmmende tanke, da liv på andre planeter ofte er noget, vi forbinder med uhyggelige film.

Men hvad er egentlig mest skræmmende: at der findes liv derude et sted, eller at vi er mutters alene i et uendeligt, stort univers?

UFO-snakken raser om ikke andet som aldrig før.

Da jeg lancerede min podcast 'Flyvende tallerken' tilbage i november 2020, var det oven på et af de vildeste UFO-år nogensinde.

Et år, hvor selveste Pentagon offentliggjorde mystiske UFO-videoer, og vi fandt ud af, at den amerikanske regering har skudt penge i en hemmelig UFO-enhed - som ovenikøbet skal fremlægge en UFO-rapport inden udgangen af juni. Det var også et år, hvor utallige vidnesbyrd fra både højt dekorerede piloter og politikere ingen ende ville tage.

Men hvad foregår der?

Det forsøger jeg at komme med kvalificerede bud på i podcasten i samarbejde med min 'Flyvende tallerken'-medvært, astrofysiker Anja C. Andersen.

Heldigvis er jeg ikke den eneste, der har interesse i det her felt, og der findes mange gode bud på streamingfilm, man kan kaste sig over, hvis man vil blive klogere på UFO-fænomenet - både de historiske aspekter, men også den igangværende udvikling.

Her kommer fem af mine yndlings-UFO-film, som alle i mere eller mindre grad tager udgangspunkt i virkelige og højt aktuelle begivenheder.

1

Den højaktuelle dokumentarfilm: 'The Phenomenon'

'The Phenonenon', der er fra 2020, er et af de nyere bud på en UFO-film. (© The Phenomenon)

Siden de tre UFO-videoer fra Pentagon først begyndte at cirkulere i 2017, og selveste avisen New York Times begyndte at dække UFO-området journalistisk, er interessen for feltet eksploderet til hidtil usete højder.

'The Phenomenon' ramte perfekt, da den udkom i oktober 2020. Den indeholdt ikke bare et skønt overblik over UFO'ens kontroversielle historie, men også nye interviews med højtstående politikere såsom den tidligere senator Harry Reid og embedsmand Chris Mellon.

Begge understreger, at bevismængden er langt større, end vi aner, og at vi kun har set toppen af isbjerget, når det kommer til teknologi, som ikke kan forklares ud fra konventionel logik.

Filmen dækker også mange andre hændelser, blandt andet den utrolige historie fra Zimbabwe, hvor UFO-rapporteringerne i tre dage væltede ind og kulminerede i videointerviews af mere end 64 børn på en skole, der alle beskriver samme UFO-observation. Både børn og lærere holder stadig på deres historie den dag i dag mere end 25 år senere.

'The Phenomenon' kan lejes på YouTube og Google Play.

2

Film, der bygger på UFO-vidne: 'Fire in the Sky'

D. B. Sweeney spiller rollen som Travis Walton i 'Fire in the Sky', der bygger på virkelige fortællinger. (© Fire in the Sky)

I 1975, på vej hjem efter en lang arbejdsdag som skovhugger, forsvandt den dengang 18-årige Travis Walton.

Han kørte sammen med seks kollegaer, og da de pludselig så lys imellem grantræerne, stoppede de op for at se nærmere. Kun Travis Walton bevægede sig tættere på, hvorefter han blev slået omkuld af et blåligt lys, som fik de seks kollegaer til at køre væk derfra. Efterfølgende var Travis Walton væk, og hans kollegaer, som forgæves fortalte politiet, at han var blevet bortført af et rumskib, mistænkte væsenerne i det blålige lys for at have slået Travis ihjel - indtil han dukkede op fem dage senere.

Uanset, om man tror på Travis Waltons historie eller ej, så er 'Fire in the Sky', der bygger på hans vidnesbyrd, en fantastisk fornøjelig og relativt overset UFO-klassiker.

I hovedrollen som Travis Waltons bedste ven er selveste 'Terminator's T-1000-skuespiller Robert Patrick, der er perfekt i rollen som mut macho-skovhugger, der bliver udstødt af det lille Arizona-samfund. Men især scenerne fra Travis' ophold på rumskibet, hvor han på bedste body horror-manér bliver eksperimenteret med af en række nysgerrige rumvæsener, er ikke for sarte sjæle.

Filmen er af Travis Walton selv (hør ham for eksempel i Joe Rogans podcast, som han gæstede for nyligt) blevet anklaget for at gengive hændelserne upræcist - men det ændrer ikke på‚ at det er en virkelig god spændingsfilm‚ og hvem ved alligevel, hvad der skete dengang i 1975.

'Fire in the Sky' kan lejes på Google Play, YouTube og iTunes.

3

Den fascinerende konspirationsteoretiker: 'Bob Lazar: Area 51 and Flying Saucers'

Historien om Bob Lazar er et mysterie, der måske aldrig bliver løst. Han påstår at have arbejdet på et hemmeligt laboratorie, der besæftiger sig med UFO'er og aliens. (Foto: © Jeremy Kenyon Lockyer Corbell, Jeremy Kenyon Lockyer Corbell)

Der er utallige UFO-mysterier at kaste sig over‚ men et af de mest fascinerende er historien om Bob Lazar, der måske/måske ikke arbejdede som videnskabsmand på et tophemmeligt laboratorie i Nevada.

Her påstår han at have undersøgt et rumfartøj samt at have læst hemmelige regerings-dokumenter, der beskrev kommunikation mellem aliens og politikere igennem en lang årrække.

Desværre mener den amerikanske regering ikke, at Bob Lazar har arbejdet på 'S-4', som han siger, den ukendte facilitet hedder, og de mener heller ikke, at det kan påvises, at Lazar så meget som har en universitetsuddannelse.

Mange mener, at det er regeringen, som har ryddet op efter Lazar, fordi han er ved at afsløre tophemmelig information, og andre mener, han er en platugle fuld af løgnhistorier.

Ikke desto mindre er det en fascinerende historie, og det er sjovt at se de gamle interviews med Lazar, hvor de fleste nok vil medgive, at han virker både troværdig og tilpas sky, til at det virker tvivlsomt, at han bare var ude efter at blive berømt.

'Bob Lazar: Area 51 and Flying Saucers' kan streames på Netflix.

4

UFO-filmen over dem alle: 'Nærkontakt af tredje grad'

I UFO-klassikeren 'Nærkontakt af tredje grad' fra 1977 ankommer et fremmed rumfartøj til jorden. (Foto: © Silver Screen Collection, Getty Images)

Man kan ikke komme uden om denne film, der stadig den dag i dag står som den måske største UFO-klassiker nogensinde.

Med 'Nærkontakt af tredje grad' skabte Steven Spielberg i 1977 en film, der både var fantasifuld, men som også portrætterede en potentiel alien-invasion yderst troværdigt, og som vi sjældent havde set den før med rumvæsener, der ikke vil os noget ondt.

De mennesker, der oplever UFO'er i filmen, følte en følelsesmæssig tilknytning til de flyvende tallerkener, hvilket tog UFU-mytologien i en nærmest spirituel retning. Og så havde filmen en figur, der portrætterede den måske mest kendte Ufolog, den franske videnskabsmand Jacques Vallé - en mand, der stadig er aktiv den dag i dag.

Rent filmisk er det også en af Spielbergs stærkeste film, der i den første halvdel tager sig næsten dokumentarisk ud for senere at spille på alle de filmtekniske tangenter for maksimal dramatisk effekt. Musikken er ikonisk, og hvem kan ikke huske de bastunge synth-lyde, som rumfartøjet brager ud i et forsøg på at kommunikere med menneskerne?

En ægte filmklassiker.

'Nærkontakt af tredje grad' kan streames på Netflix og lejes de fleste steder.