Et dvd-cover ændrede alt for 25-årige Victoria: Nu bader hun i filmpriser og succes

Victoria Carmen Sonnes karriere startede i en filmudlejningsbutik. Nu spiller hun sammen med Trine Dyrholm i ny film.

(© Betina Garcia/DR)

Der var tit langt mellem kunderne i udlejningsbutikken Playtime Video i Husum nær København.

Faktisk var der jævnligt så stille, at 14-årige Victoria Carmen Sonne ofte brugte tiden på at bladre igennem udlejnings-dvd'erne, udvalgte en film, som hun gerne ville se, for derefter at sætte sig til rette foran fjernsynet, selvom hun var på job.

Det var helt perfekt, syntes hun.

Mange af os husker måske et lignende fritidsjob fra den tidlige ungdom som avisuddeler eller medhjælper henne hos bageren. Men husker du så også, hvordan det job blev afgørende for din studieretning og karriere? Sikkert ikke.

For Victoria Carmen Sonne endte fritidsjobbet dog netop med at betyde utroligt meget for hendes fremtidige virke.

- Jeg arbejdede der, fordi jeg godt kunne lide film, men hvem kan ikke det? Det var bestemt ikke, fordi jeg forestillede mig, at jeg selv skulle lave film, siger Victoria Carmen Sonne.

Men det er hun alligevel kommet til.

I dag er hun blevet en anmelderrost skuespiller. Hendes præstationer på filmlærredet har endda skaffet hende to Bodil-statuetter og en Robert-pris indtil videre – og hun er kun 25 år.

Begyndte skuespiller-uddannelse som 17-årig

Lige nu er Victoria Carmen Sonne aktuel som hovedrolleindehaver i filmen 'Psykosia', hvor hun blandt andet spiller sammen med stjernen Trine Dyrholm. Så det går godt med karrieren som skuespiller.

Men de mange filmroller og priser var måske slet ikke sket, hvis ikke Victoria Carmen Sonne havde arbejdet i dvd-butikken som teenager. Her opdagede hun nemlig en helt særlig film, der kom til at gøre en kæmpe forskel.

- En dag fandt jeg coveret til en film, der hedder 'Daisy Diamond', som jeg syntes var vildt flot. Så jeg satte den på og så filmen nede i butikken og kunne virkelig godt lide den, fortæller Victoria Carmen Sonne.

Victoria Carmen Sonne har været filmfan, siden hun var barn – men hun havde ikke regnet med, at hun skulle være skuespiller. Her ses hun i en af biografsalene hos Cinemateket i København. (Foto: Betina Garcia © dr)

Den unge teenager kastede sig efterfølgende over instruktør Simon Stahos andre film, og bagefter tænkte hun egentlig ikke meget mere over det. Altså, ikke før hun to uger senere faldt over en annonce i en gratisavis på vej til skole.

- Der stod bare "Audition" med store bogstaver, og at selvsamme instruktør søgte unge skuespillere til sin næste film. Og fordi det netop var ham, tog jeg derhen, fortæller Victoria Carmen Sonne.

Den audition blev startskuddet til hendes liv som skuespiller – og siden er der blevet læst mange manuskripter igennem hjemme hos Victoria Carmen Sonne.

Efter debuten spillede hun med i en række kortfilm, tog et år på cirkusskole i hjembyen København, og til sidst var der ingen vej udenom; hun søgte ind på Den Danske Scenekunstskole.

Da hun begyndte på uddannelsen, var hun bare 17 år gammel – og blev dermed en af de yngste nogensinde på skolen.

- Det var vildt. Jeg var vist stadig en af de yngste på skolen, da jeg blev færdiguddannet, siger Victoria Carmen Sonne og griner.

Victoria Carmen Sonne føler, at der bor en ensomhed i mange af de roller, hun har spillet indtil videre. Men hun vil også gerne spille alle mulige andre type roller – så længe historien tiltaler hende. (Foto: Betina Garcia © dr)

Under sin uddannelse indspillede hun blandt andet filmen 'Vinterbrødre', og selvom filmene, som hun har spillet med i siden, måske nok har haft begrænsede budgetter, har hun alligevel opnået en del opmærksomhed og skulderklap i form af anmelderros og statuetter.

Voldsom scene fik folk til at udvandre

Inden for det seneste års tid har hun gjort sig bemærket med hovedroller i den prisvindende 'Holiday' og 'Usynligt hjerte' som henholdsvis gangsterkæreste og pornoskuespiller. Og lige nu – i den aktuelle 'Psykosia' – spiller hun en selvmordstruet, ung kvinde, der er indlagt på psykiatrisk afdeling.

Det er med andre ord ikke de lette og lyse roller, der har domineret Victoria Carmen Sonnes cv de seneste år.

- Hvis der er én fællesnævner i alle de projekter, jeg har lavet, er det nok, at de på en eller anden mystisk måde altid handler om ensomhed. Og jeg tør godt sige, at ensomhed lidt er et vilkår for os alle sammen. Vi vil alle gerne være noget for nogen, siger hun.

Victoria Carmen Sonne kunne godt tænke sig at arbejde i udlandet på et tidspunkt. Hun har da også været på tur med flere af de danske film, hun har spillet med i – senest har hun været i Sydkorea til en visning af 'Psykosia'. (Foto: Betina Garcia © dr)

Derfor føler hun også, at rigtig mange kan spejle sig mere eller mindre i de roller, hun spiller. Eller i det mindste genkende en følelse.

- Måske kan folk ikke spejle sig én til én i alle scener, men så kan de måske genkende en ensomhed eller sorg i et menneske, som de ikke troede, de kunne identificere sig med, siger Victoria Carmen Sonne.

Nogle gange bliver det dog lige voldsomt nok for nogle seere.

I filmen 'Holiday' ser man helt konkret Victoria Carmen Sonnes rolle blive voldtaget af sin kæreste, og den scene har på flere udenlandske filmfestivaler fået enkelte publikummer til at udvandre af biografsalen.

Men det får ikke Victoria Carmen Sonne, der vandt en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle for sin rolle, til at vakle.

- Tit er der behov for at vise tingene, som de er, på film. Vi vil jo gerne se, hvad der sker. Og nogle gange vil vi ikke se det, men så er det indimellem meget godt at vise det alligevel.

'Okay, så skal I få mere!'

Når hun kigger efter roller, er det dog ikke det voldsomme eller svære, der lokker – det gør i stedet de gode historier.

- Livet ér voldsomt. Jeg tager ikke en rolle, fordi den er voldsom. Men hvis jeg føler, det er en smuk eller vigtig historie, som kan være med til at rykke ved folks forståelse, så vil jeg rigtig gerne lave filmen, siger Victoria Carmen Sonne.

Det er også derfor, vi nu kan se hende spille Jenny i 'Psykosia'.

Det går godt, må man sige. To Bodil-priser og en Robert for tre forskellige roller. Hvad tænker du selv om, at du allerede har opnået den anerkendelse, som mange venter flere år på?

- Det har været helt vildt dejligt. Men når jeg laver det, jeg gør, så elsker jeg det så meget, at det er nok. Jeg tænker ikke rigtig på, om en rolle kan skaffe mig en pris, siger hun.

- Men når anerkendelsen kommer, er det noget af det mest dejlige – og det giver mig bare så meget energi til at blive ved. 'Okay, så skal I få mere!' Og hvis den her film rammer nogen, gjorde nogen klogere eller underholdt dem, så er jeg glad.

'Psykosia' kan ses i biograferne nu.

- Jeg tror, at alle mennesker har brug for at blive set i det, de gør. Ligegyldigt, hvad du laver. Det er jo altid motivation, når du får at vide, at du gør et godt stykke arbejde, siger Victoria Carmen Sonne om de filmpriser, hun har modtaget. (Foto: Betina Garcia © dr)
Facebook
Twitter