Et ufødt barn vendte op og ned på ny George Clooney-film: 'Jeg var bange for at blive fyret'

Felicity Jones' graviditet betød en stor ændring af Clooneys nye film, 'The Midnight Sky'.

(© 2020 Netflix)

Forestil dig, at du har fået en bærende rolle i en ny Netflix-film, der instrueres af George Clooney.

Manden, der ikke bare har vundet en Oscar for bedste mandlige birolle, men også som producer i kategorien 'Bedste film'.

Og som desuden har været nomineret til en Oscar yderligere seks gange for blandt andet 'Bedste mandlige hovedrolle' og 'Bedste manuskript'.

Ret fedt.

Men forestil dig så, at du, efter optagelserne har været i gang i tre uger i Island, bliver nødt til at ringe til hr. Clooney og fortælle, at du er gravid.

Og at det derfor nok bliver lidt besværligt at medvirke i en film, hvor:

1) Din karakter ikke er gravid

Og...

2) Din karakter skal bevæge sig rundt på en rumfærge, hvor særligt scenerne uden tyngdekraft kræver en enorm fysisk styrke for at få det til at se vægtløst ud, når de bevæger sig rundt med stålwires fastspændt.

Knap så fedt.

Felicity Jones som astronauten Sully. En rolle, der blev ændret væsentligt, da Jones blev gravid kort tid inden, hendes optagelser skulle gå i gang. (Foto: Netflix © ©2020 NETFLIX)

Men netop det opkald måtte Felicity Jones lave:

- Jeg var bange for, at jeg ville blive fyret, afslører Felicity Jones til de 178 journalister fra hele verden, der er blevet inviteret til en online-pressekonference om filmen.

- Så det var en ret stor lettelse, at George fik mig til at føle mig så godt tilpas under hele processen, fortæller hun.

Undervejs bliver hun afbrudt af en grinende George Clooney, der fra sit eget lille vindue i Zoom-opkaldet siger, at han selvfølgelig ikke ville fyre hende.

Men nyheden om graviditeten var uden tvivl en udfordring.

En udfordring, der skulle vise sig at være held i uheld.

Men det vender vi tilbage til.

Her ses hele castet, der var samlet til den globale pressekonference på Zoom. For mange af skuespillerne var det i øvrigt første gang, de "mødte" hinanden, da filmen er optaget som to separate film: Den ene del er optaget i Island - og den anden er optaget i et filmstudie i Shepperton i Storbritannien. På billedet fra øverst til venstre: George Clooney, Caoilinn Springall, Felicity Jones, David Oyelowo, Kyle Chandler, Démian Bichir, og Tiffany Boone. (© 2020 Netflix)

En håbefuld, apokalyptisk fortælling

For hvad handler 'The Midnight Sky' egentlig om?

Altså, udover at den åbenbart foregår både på Island og i rummet.

Grundlæggende er det en apokalyptisk fortælling, baseret på Lily Brooks-Daltons roman 'Goodmorning, Midnight', der foregår i året 2049, hvor noget er gået fuldstændig bananas på Jorden. Hvad, helt præcist, får vi ikke at vide.

Men det fornemmes, at det er menneskets misbrug af klodens ressourcer, der nu har forårsaget en altkvælende luftforurening, som har tvunget de få overlevende til at søge tilflugt under jorden eller på en base i Arktis ved Nordpolen, som er et af de sidste steder på Jorden med ren luft.

Indtil også den må evakueres.

Tilbage på basen er der kun den ældre, kræftsyge videnskabsmand Augustine Lofthouse (George Clooney) og en tavs, efterladt pige spillet af Caoilinn Springall.

Imens, langt væk fra basen – ja, faktisk helt ude i rummet – befinder der sig en rumfærge med fem personer ombord på vej tilbage til Jorden.

De har brugt to år på at undersøge, om den planet, Augustine har dedikeret sit liv til at undersøge, K-23, er beboelig for mennesker.

Det er en noget mere slidt version af George Clooney, end du er vant til at se, der optræder i rollen som Augustine i 'The Midnight Sky'. Ved siden af ham sidder den syvårige skuespiller Caoilinn Springall, der spiller den tavse pige Iris. (© Netflix)

Filmen består derfor at to vidt forskellige verdener: Der er de rene, flotte scener fra rumfærgen, og så er der de voldsomme, vindblæste scener fra Island, hvor man følger Augustine og den lille pige.

- Vi skød grundlæggende to forskellige film. For halvdelen af den er 'Gravity', og den anden halvdel er 'The Revenant'. Og de to film er ikke et naturligt match, så det var en konstant balancegang, fortæller George Clooney selv.

Det er sådan, vi er vant til at se den charmende 59-årige skuespiller. Skægget og ansigtsfugerne er væsentligt længere og dybere i 'The Midnight Sky'. Han stod i øvrigt selv for hårklipningen undervejs for at få det til at se mest muligt autentisk ud, fortæller han under pressekonferencen. (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)

Hvordan et ufødt barn ændrede filmen

Men tilbage til det med graviditeten.

For det, der i udgangspunktet var lidt af en udfordring for både filmoptagelserne og Felicity Jones rent professionelt, endte med at forme hele filmen i en sådan grad, at George Clooney nu jokende siger, at Felicity Jones' søn, Wilbur, burde blive nævnt i rulleteksterne:

- I starten forsøgte vi at lade, som om Felicity ikke var gravid: Vi filmede rundt om hende og skød nogle scener tre gange, så vi bagefter kunne sætte en anden krop ind.

- Men til sidst endte vi med en erkendelse af, at den bedste version af en situation opstår, når du accepterer vilkårene og ikke længere ser dem som problemer, forklarer Clooney.

- Og hey, folk bliver gravide! Sådan er verden, tilføjer han.

Derfor fik han, i samarbejde med filmens manuskriptforfatter, Mark L. Smith, inkorporeret graviditeten som dels et samlingspunkt for mandskabet ombord på rumfærgen, men også som et håb for fremtiden.

- Wilbur blev en ny karakter for os. De fem medlemmer ombord på rumfærgen blev til en familie. Og derfra kunne vi skrive scener ind, hvor de foreslår navne til barnet, og hvor Tiffany (Boone, der også spiller astronaut) giver Felicity (Jones) en ultralydsscanning ombord.

- Scener, som for mig gør filmen ubeskriveligt mere håbefuld, siger George Clooney om filmen, der ellers i udgangspunktet handler om Jordens undergang.

Her ses producer Grant Heslov, instruktør George Clooney og skuespillerne Felicity Jones og Tiffany Boone i færd med at filme en af de scener, der blev skrevet ind i manuskriptet på grund af Felicity Jones' graviditet: Ultralydsscanningen. (Foto: Philippe Antonello/ NETFLIX © © 2020 Netflix)

Felicity Jones var personligt også lettet over, at hendes graviditet blev integreret i selve filmens plot, så hun ikke længere skulle forsøge at se ikke-gravid ud:

- Jeg måtte nægte mig selv en hel del chokoladekage i starten, så da det blev besluttet, at min karakter kunne være gravid i filmen, var jeg ret lettet, griner hun.

Og selvom det var en lettelse for hende ikke at skulle skjule graviditetsvægten eller nægte sig selv den mad, hendes gravide krop efterspurgte, så tilføjer hun også, at hendes karakter, Sully, er banebrydende og et tegn på George Clooneys moderne syn på verden:

- Vi har set gravide karakterer i film før, men det er faktisk stadig ret revolutionerende. Særligt en gravid kvinde i rummet er ret ekstraordinært, mener hun.

Netflix' bud på en Oscar-vinder

Tiden må vise, om den revolutionære udvikling af Felicity Jones' karakter, den lille ufødte Wilbur og strategien med et manuskript, der kombinerer elementer fra to store, Oscar-vindende film til én, resulterer i en prisregn.

At George Clooney står bag 'The Midnight Sky' tæller i hvert fald ikke imod chancerne for at hive statuetter hjem. Flere amerikanske medier som Variety og IndieWire spår allerede filmen gode chancer inden for særligt kategorierne 'Bedste filmmusik', 'Bedste mandlige hovedrolle' og 'Bedste visual effects'.

I første omgang gælder det dog publikums dom.

Hvis du bor i en kommune, der stadig må åbne biografendørene for dig, vil du fra i dag, den 10. december, have mulighed for at se med fra biografsalens mørke.

Er du ikke så heldig, men har du til gengæld et Netflix-abonnement, må du vente, til filmen får sin globale premiere på streamingtjenesten den 23. december.

Facebook
Twitter