Eva vil ændre dit syn på 'taberne' på tv: 'Vi ser de her mennesker blive udstillet igen og igen'

Eva Marie Rødbro har tidligere lavet DR3-succesen 'Prinsesser fra blokken'.

Betty (billedet) er en ung, fattig mor, der kæmper med misbrug. Hendes historie er langt fra unik, og derfor skal den fortælles, mener danske Eva Marie Rødbro, der står bag en ny dokumentar, du netop nu kan se på DRTV. (Foto: Troels Rasmus Jensen © Dr)

- Jeg synes, vi skal droppe tjalden i en måned.

Sådan lyder Shalis velmenende råd til veninden Betty i dokumentaren 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die'.

Her følger man den unge kvinde Bettys liv på kanten af det amerikanske system, hvor hun balancerer stoffer, børn og sin mands gæld på samme tid.

Allerede dagen efter deres aftale om nul tjald er Betty og Shali dog tilbage på stofferne igen.

Men intentionerne var gode og reelle, og vi kan alle sammen lære noget af dem.

Det mener i hvert fald danske Eva Marie Rødbro, der står bag dokumentaren, vi for nemheds skyld kalder 'I Love You …' i resten af artiklen.

Hun har tidligere stået bag DR3-dokumentarserien 'Prinsesser fra blokken' og 'Simona overlever', der begge udsprang af en adgang til nogle marginaliserede mennesker, for hvem livet ikke har været let.

Og det er derfor, Eva Marie Rødbro vil fortælle deres historier. Om det så er i 'Prinsesser fra blokken' eller 'I Love You …'.

- Jeg synes, vi ser de her mennesker blive udstillet på tv igen og igen. Deres rolle bliver gentaget hele tiden som en arketypisk fortælling i reality-tv. Der er ikke plads til dem som mennesker, siger Eva Marie Rødbro og fortsætter:

- Der bliver gjort grin med, at de ikke har styr på tingene; "se, her er nogle tabere". Og så kan man ellers sidde og hævde sig, hvis man selv har marginalt mere styr på sit liv.

Makkerskab startede for ti år siden

Instruktøren mener, at det er et stort problem, når man i portrætteringen af andre mennesker tyr til det, hun kalder for "laveste fællesnævner", og i større eller mindre udstrækning gør dem til stereotyper.

Derfor bruger Eva Marie Rødbro også lang tid på at lære sine medvirkende at kende, så hun ikke ender med at udstille dem i sine dokumentarer.

- Jeg synes, det er vigtigt at bruge tid på for alvor at indgå i deres liv og finde ud af, hvad det er for nogle mennesker, jeg vil fortælle om, siger hun.

Og man kan ikke sige, Eva Marie Rødbro ikke har taget sig god tid til at lære Betty fra 'I Love You …' at kende.

Deres makkerskab startede for ti år siden, hvor instruktøren lavede en kortfilm om en gruppe teenagere, som Betty var en del af.

- Det er en pagt mellem mig og Betty. Vi har holdt kontakten gennem alle år, selvom hun har flyttet meget og haft det mere eller mindre trygt i perioder. Hun har sagt til mig, at jeg er det mest stabile hendes liv, siger Eva Marie Rødbro, der også har planer om at lave en film med Bettys unge datter Jade, når hun en dag er blevet ældre.

Jade er Bettys datter, der trods kaos omkring sig finder magien i små hverdagsting. - Jeg håber, folk bliver rørt af hendes stædighed, håbefuldhed og opfindsomhed, siger Eva Marie Rødbro. (Foto: Troels Rasmus Jensen © Paloma Productions)

Det kan ganske enkelt være svært at give slip, når man først er vævet ind i et andet menneskes liv på den måde, som Eva Marie Rødbro bliver, når hun laver sine dokumentarer.

Hun stod også bag 'Simona overlever', der var opfølgeren til 'Prinsesser fra blokken'.

- Når først man kommer ind i et miljø og kommer ind i deres historie, så synes jeg godt, man kan blive hængende og lave forskellige ting sammen. For man er på en eller anden måde en del af hinandens liv efterfølgende.

Vil nuancere fordommene

Selvom det måske kan være nemt at afskrive Betty og de andre medvirkende i 'I Love You …' som stofmisbrugere, så beder Eva Marie Rødbro til, at man ser ind bag menneskene og i stedet lader sig inspirere af deres historie.

- Jeg håber, folk kommer til at opleve en verden, de ellers ikke ville have været en del af. Forhåbentlig kommer folk i kontakt med deres empati overfor nogle mennesker, de ellers bare ville have set som en flok tabere, siger Rødbro.

Hun mener nemlig ikke, at Bettys historie er synderligt unik:

- Men hun er repræsentant for en kæmpe gruppe af usynlige liv. Der er rigtig mange, der har det på samme måde som Betty, men når vi ser dem på tv, lytter vi ikke rigtigt til dem.

- Jo flere gange man møder dem, jo mere nuancerede tror jeg også, folks fordomme omkring dem kan blive, siger Rødbro.

Uanset hvad man måtte mene om Bettys håndtering af forælderrollen, så er Eva Marie Rødbro overbevist om hendes uforbeholdne kærlighed til børnene. - Hun ønsker de samme ting for sine børn som os andre; at der er kærlighed til dem, og at de bliver gode mennesker. (Foto: Eva Marie Rødbro © Paloma Productions)

Og selvom der kunne gøres meget mere, så øjner Eva Marie Rødbro alligevel lys for enden af tunnelen i forhold til at give mere plads til marginaliserede stemmer i fremtiden end i dag.

- Klassesamfundet rykkes der ikke ved endnu, og vi gentager stadig vores fortællinger, siger hun og fortsætter:

- Vi kan også godt arbejde mere ambitiøst med, hvem der skal formidle til hvem. Men der sker også mange ting lige nu, og måske ser det hele anderledes ud om ti år.

Du kan se 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die' på DRTV.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter