Fan samler ind til Dirch Passer-statue: Jeg mangler stadig 500.000 kroner

Dirch Passer-fan Henrik Hansen vil hylde den folkekære komiker med en bronzestatue på Frederiksberg.

Tanken er, at statuen skal stå på Dirch Passers Allé på Frederiksberg. Skuespilleren boede netop selv på Frederiksberg, da han døde i 1980. (Foto: DR Arkiv)

Den 18. maj næste år ville Dirch Passer være fyldt 90 år, og det er derfor en oplagt lejlighed til at hylde den folkekære skuespiller og komiker med en statue.

Det mener i hvert fald Henrik Hansen, der lige nu kæmper for at skaffe de 700.000 kroner, som en bronzestatue koster.

Lige nu har han samlet 200.000 kroner ind, så der er endnu langt til målstregen for statuen, der er tiltænkt en plads på Dirch Passers Allé på Frederiksberg.

Kampen for det folkelige idol

- Fonde som Carlsberg og Mærsk har svaret mig, at det ”desværre ikke er deres område”. De synes måske, at projektet er for folkekært, men Dirch Passer har jo givet os så meget - og ikke mindst mange grin, siger Henrik Hansen til DR Kultur.

Han har derfor været afhængig af firmaer og private, der ønsker at støtte økonomisk op om den mandshøje statue af den kendte dansker.

Indtil videre har Henrik Hansen, der har været fan af komikeren siden barnsben, blandt andet fået bidrag fra Frederiksberg Kommune, Revymuseet og virksomheder som Nordisk Film foruden en lang række private bidragsydere.

Dirch Passer spillede med i et utal af film. Her spiller han sammen med Lone Hertz i lystspillet 'Frøken Nitouche'. (Foto: Metronome)

”Bare et spørgsmål om tid”

Men for at nå i mål med projektet har Henrik Hansen arrangeret et indsamlingsshow den 27. september.

Her vil en række kendte ansigter som Sebastian Dorset, Daimi, Per Pallesen, Lone Hertz, Lise Nørgaard, Ghita Nørby og Morten Grundwald optræde eller fortælle om deres oplevelser med Dirch Passer. Og billetindtægterne går ubeskåret til statuen, for Henrik Hansen har lovet Passers familie ikke at tjene penge på det.

- Det har været en hård tørn, for jeg har sparket mange døre ind siden sidste år. Men jeg bliver ved, for det skal altså bare lykkes. Spørgsmålet er bare, om vi lige når det til den 18. maj, men ellers må jeg tage en plan B i brug, siger Henrik Hansen.

”For få statuer af humorister”

Standup-komiker Sebastian Dorset har sagt ja til at være konferencier på indsamlingsshowet, der holdes på Frederiksberg Rådhus.

Han var ikke i tvivl, da han blev spurgt, om han ville bakke op om statuen.

- Der er alt for få statuer af humorister, og så er det jo smukt at hylde Dirch Passer, der har gjort så mange menneskers liv lettere og sjovere – lige med undtagelse af hans eget liv, siger Sebastian Dorset.

Opvokset med revybånd og Dirch-film

Han er - som så mange andre - vokset op på Dirch Passer og har lært meget ved at iagttage komikeren.

- Som humornørd æder jeg jo alt, og Dirch var en af de få komikere, der var tilgængelig, så jeg drøvtyggede på alt, jeg kunne få af revybånd, film og sketch. Dirch Passer har lært mig noget om, hvordan man bygger humor op og hvilke virkemidler, man kan bruge som komiker.

Hvis – eller når – Dirch Passer indfinder sig på Dirch Passers Allé, er det planen, at Henrik Hansen vil forsøge at skaffe penge til en tilsvarende statue af skuespilleren Kjeld Petersen, der kan stå ved siden af.

Facebook
Twitter