Fans har holdt Mulder og Scully i live: I dag vender 'X Files' tilbage

Den populære science fiction-serie fra 90’erne disker op med en ny sæson efter mange års pause. Og det var ikke sket uden Mulder og Scully, siger to filmeksperter.

'X Files' var så populært, at serien også fik to spillefilm. Her er det makkerparret Gillian Anderson og David Duchovny i en scene fra den første film fra 1998. (Foto: Fox Broadcasting © Getty Images)

- Jeg kan ikke gøre det alene, konstaterer agent Mulder i skikkelse af skuespiller David Duchovny i traileren til den kommende sæson af tv-serien ’X Files’.

Og manden har jo ret.

Der er ingen ’X Files’ uden hans kvindelige makker Scully. Ingen Mulder uden Scully. Og ingen Scully uden Mulder.

Begge er derfor med, når Fox i aften har amerikansk premiere på den nye og 10. sæson af ’X Files’, der i første omgang kun får seks afsnit.

- Det er Mulder og Scully, der bærer historien, siger Line Nybro Petersen, adjunkt fra Syddansk Universitet.

https://www.youtube.com/watch?v=_1SmJUBT5q0

Hun har skrevet ph.d. om religion og det overnaturlige i amerikanske film og tv-serier, og har af den grund også forsket i ’X Files’, der var et seerhit fra 1993 og frem til 2002 med sine ni sæsoner.

I Danmark gik serien dengang under navnet ’Strengt fortroligt’ og blev vist på TV 2.

Kort om 'X Files'

Tv-serien ’X Files’ havde premiere på Fox i 1993.

Efter ni sæsoner stoppede serien i 2002.

Serien har fået to film: ’X Files – the Movie’ (1998) og ’X Files – I Want To Believe’ (2008).

Serien er skabt af producer, manuskriptforfatter og instruktør Chris Carter.

Mulder og Scully

- Det er klart, at hvis man ikke havde kunnet få de to til at være med igen, så havde der intet være at bygge på. Det er dem, det hele handler om, siger Line Nybro Petersen.

For ’X Files’ er ikke kun fortællingen om agenternes hyr med at finde frem til sandheden i en verden med uhyggelige rumvæsener og suspekt overvågning.

Det er lige så meget relationen mellem Mulder og Scully, der fastholder seernes interesse, ifølge adjunkten:

- Mulder og Scully blev i 90’erne repræsentanter for den tøvende romance – den romance, der ikke må ske. For når den sker, så forsvinder alt det spændende ved den, men samtidig sidder vi som seere og tænker: Så kys dog!

’X Files’-makkerparret leverede dermed den kemi og spænding, som man i dag kender fra et hav af serier, forklarer Line Nybro Petersen.

Scullys videnskab kom til kort

Også Informations film- og tv-anmelder Christian Monggaard fremhæver dynamikken mellem Mulder og Scully som seriens helt store gevinst.

- På den ene side har vi Mulder, der er en true believer. På den anden side har vi skeptikeren Scully, der ryster på hovedet og kigger overbærende på Mulder, når han kommer med en af sine mange teorier, siger Christian Monggaard og uddyber:

- Ofte viser det sig jo, at det er Scullys hardcore naturvidenskab, der kommer til kort over for Mulders måske mere vidtløftige teorier, siger Christian Monggaard.

'X Files'-makkerparret Gillian Anderson og David Duchovny på den røde løber til premieren på den nye omgang af serien i Los Angeles. (Foto: Vincent Sandoval © Getty Images)

Anmelder: 'X Files' holder stadig

Trods seriens mange år på bagen synes anmelderen stadig, at de ni oprindelige sæsoner holder. Trods den bedagede teknik og mobiltelefoner i murstensstørrelsen.

- Det er stadig godt drama, godt skrevet, godt instrueret, godt iscenesat og godt spillet. Så på den måde holder den et langt stykke ad vejen, siger Christian Monggaard.

Umiddelbart synes jeg, at det var en fornøjelse at være i selskab med Mulder og Scully en gang til.

Christian monggaard, information

Han så med stor glæde serien i 90’erne, og har som anmelder haft mulighed for at se første afsnit af den nye sæson allerede.

- Jeg havde store forventninger, for jeg holdt meget af den serie. Umiddelbart synes jeg, at det var en fornøjelse at være i selskab med Mulder og Scully en gang til og igen at opleve den humor, varme og humanisme, der er i serien.

Mulder, Scully and Jimmy Kimmel in The X-Files

Både Christian Monggaard og Line Nybro Petersen fremhæver ’X Files’ som en af de serier, der for alvor skød guldalderen for de velproducerede serier i gang i 90’erne.

For en gangs skyld udviklede personerne sig fra sæson til sæson, og hvert afsnit knyttede sig til en samlet rød tråd.

- I alle 9 sæsoner er der små referencer til den store konspiration, der løber under det hele. Det var forholdsvis nyt i tv-serier dengang. I dag er det jo noget, vi er blevet vant til at se, siger Christian Monggaard.

Fans holder seriens univers i live

Men hvorfor overhovedet hente Mulder og Scully ind på scenen igen, når nu det første fungerede? Altså hvis man ser bort fra filmselskabets drøm om en økonomisk succes.

Det har Line Nybro Petersen en forklaring på – og svaret peger på dig, hvis du er stor fan af ’X Files’:

- Udgangspunktet er jo, at man allerede har en fanbase for det produkt, man gerne vil lave, så Fox starter jo ikke fra bunden med ’X Files’. Så de her seks afsnit kan leve meget længere for fans, end de seks uger de bliver vist.

Denne gang er det Viasat og TV3, der har rettighederne til serien. Kanalerne sender første afsnit af sæson ti på torsdag den 28. januar klokken 21.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve