Fans har ledt efter den i årevis: Gammel russisk indspilning af 'Ringenes Herre' vækker opsigt

En 30 år gammel film med Frodo og Gandalf er dukket op i et russisk arkiv, og reaktionerne er blandede.

Ti år før Elijah Wood trak i hobbitjakken og stak sin pegefinger i ringen, blev der lavet en russisk udgave af 'Ringenes Herre'. (Foto: ho © Scanpix)

Hvis du er virkelig, virkelig stor fan af 'Ringenes Herre'-universet, så er der godt nyt.

Men nok kun hvis du er klar til at få udfordret din forestilling om, hvordan Gandalf, Frodo og Aragorn ser ud. Og taler.

For de skiller sig markant ud fra de troldmænd, hobbitter og mennesker, du ser i Peter Jacksons 'Ringenes Herre'-trilogi, i den tv-version, som denne artikel handler om.

Den er fra Rusland og stammer tilbage fra 1991 - ti år før den første af Peter Jacksons tre film kom - og den var egentlig forsvundet efter kun at have været sendt én gang, men er nu dukket op i arkiverne hos den russiske tv-station 5TV, skriver The Guardian.

Opdagelsen har fået 'Ringenes Herre'-fans til tasterne. Blandt andet på russisksprogede medie World of Fantasy, som ifølge The Guardian skriver, at dedikerede fans har ledt efter filmen i flere årtier.

- Der bør rejses en statue af den person, der har fundet og digitaliseret filmen, skriver en bruger på sitet.

Den russiske tv-station har fejret fundet ved at klippe filmen op i to og lægge den på YouTube, så du nu kan høre og se Frodo og co. på russisk.

The Guardian har lavet et kort og Twitter-egnet resumé:

Den russiske tv-version af 'Ringenes Herre' hedder 'Khraniteli', frit oversat til 'Vogterne', og den er indtil videre blevet set af cirka en million mennesker på YouTube.

De fleste er stoppet efter den første del.

Absurd og amatøragtigt

Det er der ifølge 46-årige Lars-Terje Lysemose en god grund til.

- Det er lidt absurd, smågriner han.

Og Lars-Terje Lysemose er ikke hvem som helst, når det drejer sig om 'Ringenes Herre' og Hobbitten.

Han har som ekspert i manden bag det eventyrlige univers, J.R.R. Tolkien, været i de amerikanske arkiver med originalmanuskripterne til 'Ringenes Herre' og 'Hobbitten'. Han har mødt to af Tolkiens børn og var i New Zealand, da 'Ringenes Herre' blev indspillet. Og han holder foredrag om Tolkien, når corona ikke forbyder det.

Derudover er Lars-Terje Lysemose med i det internationale Tolkien Society og medstifter af den danske Tolkien-forening, Imladris.

Og han er ikke umiddelbart imponeret over de klip, han har set fra 'Khraniteli'.

- Det virker lidt amatøragtigt, og det er faktisk ikke så forskelligt fra den finske tv-dramatisering, der også blev lavet i starten af 1990'erne.

Der findes altså både en finsk og russisk film om Ringenes Herre. Og alle de andre.

- Der er lavet adskillige tv-dramatiseringer, teateropsætninger og radiodramatiseringer af både 'Ringenes Herre' og 'Hobbitten', konstaterer Lars-Terje Lysemose.

Peter Jackson har instrueret 'Ringenes Herre'-trilogien, der i alt har vundet 17 Oscar-statuetter. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Censur og børnelitteratur

Men den genfundne russiske fortolkning bliver formentlig aldrig mere end et absurd kuriosum i Tolkiens univers, understreger Lars-Terje Lysemose.

Og en tilføjelse, hvor det kan være svært at vurdere, om folkene bag er seriøse.

- Jeg ved ikke, om de mener det alvorligt. I Sovjetunionen var man jo ikke synderligt begejstret for Tolkien på grund af fremstillingen af øst og vest, hvor Herredet med hobbitterne var det frie samfund, mens Mordor med de onde var det totalitære øst, siger Lars-Terje Lysemose.

Derfor ville man i Sovjetunionen meget gerne stemple 'Ringenes Herre' og 'Hobbitten' som børnelitteratur, pointerer han.

Og de første oversættelser af 'Ringenes Herre', som der ifølge Lars-Terje Lysemose er 10-12 stykker af, blev censureret. Det er en af de censurerede versioner, 'Khraniteli' er lavet efter.

Et russisk bud på 'skovens herre'

Men den russiske film er ikke helt uinteressant for Tolkien-eksperten, selv om den aldrig kommer i nærheden af Peter Jacksons fortolkning.

- Der er ingen tvivl om, at hans film er de bedste, selv om han har taget sig nogle kreative friheder, men der er faktisk en figur med i den russiske film, som Peter Jackson har udeladt, siger Lars-Terje Lysemose.

Det er Tom Bombadil. En mytisk figur, der ligner et menneske og bor i en skov med sin kone.

- Han er skovens herre og kan modstå ringens kraft, fortæller Lars-Terje Lysemose.

Og Bombadil er nok til, at Tolkien-foredragsholderen formentlig vil sætte sig til rette foran sin computer og se mere af 'Khraniteli'.

- Jeg vil gerne se, hvordan de har valgt at lave den del med Tom Bombadil, siger Lars-Terje Lysemose.

Skal du se hele filmen?

- Hvis jeg har rigtig god tid en dag, så kan det da godt være, griner Lars-Terje Lysemose.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk