Fem statsministre samlet på Marienborg: Det er utroligt, at det lykkedes

Der var nervøsitet for, hvordan det skulle gå, da de fem senest siddende statsministre mødtes under en tv-optagelse.

Det er ikke hver dag, at der befinder sig en statsminister på Marienborg nord for København.

Selvom det har været statsministerens officielle embedsbolig siden 1960, bliver den hovedsagelig brugt, når udenlandske præsidenter og statsledere kommer et smut forbi Danmark.

Men i foråret lykkedes det produktionsselskabet Monday at samle alle fem nulevende statsministre – Poul Schlüter (K), Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) – til en række interviews om det at være statsminister.

På to solrige dage i slutningen af maj mødtes de fem på Marienborg for at optage en afgørende del af programserien ’Statsministrene’, der har premiere på DR1 søndag aften.

- Det er utroligt, at det er lykkedes, det her arrangement. At samle alle, siger Helle Thorning-Schmidt, der i dag bor i London, hvor hun er direktør for Red Barnets internationale organisation, i den første udsendelse.

Bag om de fem statsministre

  • Poul Schlüter (K) var statsminister fra september 1982 til januar 1993. Han overtog statsministerposten efter Anker Jørgensen (S), der valgte at gå af uden at udskrive folketingsvalg. Poul Schlüter vandt efterfølgende fire folketingsvalg, og hans regeringsperiode vil især blive huske for den såkaldte kartoffelkur, der blandt andet skulle få danskerne til at spare mere op og reducere deres gæld, og for fodnotepolitikken, hvor et flertal uden om regeringen tvang Poul Schlüter til at føre en anden Nato-politik. Poul Schlüter gik sammen med resten af regeringen af efter tamilsagen, og han overlod regeringsmagten til Socialdemokratiet uden at udskrive et nyt folketingsvalg. I 1994 blev han valgt ind i Europa-Parlamentet, hvor han sad indtil 1999. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)
  • Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister fra januar 1993 til november 2001. Han overtog posten efter Poul Schlüter (S), og den første regering bestod ud over Socialdemokratiet af De Radikale, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti. Det var kun De Radikale, der overlevede perioden ud, og SR-regeringen fik blandt andet sænket arbejdsløsheden og skabt overskud på de offentlige regnskaber. Poul Nyrup Rasmussens tid i Statsministeriet vil også blive husket for hans hårde kritik af Dansk Folkeparti og for bruddet på den efterlønsgaranti, han havde givet vælgerne. Poul Nyrup Rasmussen gik af efter folketingsvalget i 2001, og han blev efterfølgende valgt til Europa-Parlamentet, hvor han sad til 2009. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)
  • Anders Fogh Rasmussen (V) var statsminister fra november 2001 til maj 2009. Han overtog Statsministeriet efter Poul Nyrup Rasmussen (V), og kørte regeringsparløb med De Konservative i alle årene. Ander Fogh Rasmussen blev kendt for sin såkaldt kontraktpolitik og sit tætte samarbejde med Dansk Folkeparti, der fungerede som parlamentarisk grundlag for regeringen. Han var også statsministeren, der førte Danmark i krig i Irak og Afghanistan, og han regerede landet, da Muhammed-krisen satte Danmark på verdenskortet. Anders Fogh Rasmussen trådte tilbage i 2009, da han blev valgt til ny generalsekretær for Nato, og han overlod posten til Venstres daværende næstformand, Lars Løkke Rasmussen. (Foto: © STRINGER/POLAND, Scanpix)
  • Helle Thorning-Schmidt (S) var statsminister fra september 2011 til juni 2015. Hun overtog posten efter Lars Løkke Rasmussen (V), og hun blev Danmarks først kvindelige statsminister. Hun dannede regering sammen med De Radikale og SF, men samarbejdet var langt fra gnidningsfrit, og det førte til, at SF forlod regeringen i 2014. Selvom Socialdemokratiet blev det største parti ved folketingsvalget i 2015, tabte hun regeringsmagten til den borgerlig fløj med Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i spidsen. Helle Thorning-Schmidt blev efterfølgende udnævnt til direktør for Save the Children International, og hun bor i dag i London, Storbritannien. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
  • Lars Løkke Rasmussen var først statsminister fra 2009 til 2011 og senest fra 2015. Han blev udnævnt til statsminister, efter at Anders Fogh Rasmussen havde fået posten som generalsekretær for Nato. Hans første periode som statsminister var præget af finanskrisen og FN’s klimatopmøde i København, som endte som en fiasko. Selvom Venstre gik et mandat frem ved folketingsvalget i 2011, tabte han regeringsmagten til Socialdemokratiet. Han genvandt dog posten ved valget i 2015, selvom Venstre kun blev landets tredjestørste parti. Han dannede til at begynde med en ren Venstre-regering. Men i december 2016 udvidede han den med De Konservative og Liberal Alliance. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)
1 / 5

Troede ikke på det, før den sidste limousine ankom

I april og maj blev der optaget individuelle interviews med statsministrene, men at det lykkedes få samlet alle fem på Marienborg 18. og 19. maj var da også lidt af et mirakel.

Det fortæller redaktionschef på programmerne Anne Sofie Kragh, der har arbejdet på serien i knap to år.

- Jeg troede ikke helt på det, før den sidste limousine kørte ind foran Marienborg. Der kunne jo nå at ske tusinde ting, der gjorde, at en af dem måtte aflyse, fortæller Anne Sofie Kragh.

Også Michael Dyrby, der er producent på Monday, var spændt på optagelserne.

- Jeg ligger normalt aldrig søvnløs, men på selve dagen, hvor vi skulle filme dem, vågnede jeg meget tidligt og tænkte ”wauw, hvordan skal det gå?”, siger Michael Dyrby og tilføjer:

- Jeg har ellers været ansvarlig for en del folketingsvalg til tv siden 1994. Det her var på samme niveau, for alt skulle jo falde i hak for at opnå et godt resultat. Men det lykkedes flot.

Generelt havde tv-holdet bag serien også været spændt på, om den 88-årige Poul Schlüter ville være frisk nok til to dages krævende og tætpakkede optagelser, så der blev taget særlige hensyn til selskabets alderspræsident.

- Men vores bekymringer viste sig at være ubegrundede. Heldigvis, fortæller Anne Sofie Kragh.

- Det, at vi kunne samle alle fem, var i grunden ret fantastisk og en begivenhed, jeg vil huske til min dødsdag, supplerer Michael Dyrby.

Enige om at de var lidt for enige

Det er første gang nogensinde, at de fem seneste statsministre er samlet i to dage, og derfor var mange på tv-holdet da også nervøse for, hvordan tonen mon ville være blandt de fem politikere.

- Alle var spændte på, hvordan stemningen ville være, når de skulle sidde I sofaerne og dele erfaringer og tale om embedet. Om det ville blive en kamp om, hvem der får det bedste eftermæle.

- Men også den bekymring viste sig at være ubegrundet. Jeg synes, man fornemmer, at de har en stor respekt for hinanden, og i det hele taget synes jeg, man kan lære af den måde, de taler til hinanden på, siger Anne Sofie Kragh.

Helle Thorning-Schmidt forevigede flokken af statsministre, da de mødtes på Marienborg. (Foto: © PRIVATFOTO, Helle Thorning-Schmidt)

Problemet var nærmere – ifølge de fem hovedpersoner – om de lød for enige på optagelserne.

- De er bestemt ikke enige om alt, men der er mange ting de ser ens på i kraft af, at de har haft det samme job, fortæller Anne Sofie Kragh.

Det kom særligt til udtryk, når kameraerne var slukket ved spisetid.

- Vi gav dem fri fra kameraerne, når de skulle spise, og de var slet ikke til at drive væk fra den frokost. Vi måtte kalde dem ind flere gange. De fik virkelig grinet igennem og talte blandt andet om, at nu måtte det jo heller ikke lyde som om, at de var for enige.

Man hundser ikke med statsministre

Faktisk gik optagelserne så godt, at tv-holdet blev færdig før tid.

Det glæder Anne Sofie Kragh, der blandt andet har skrevet biografien ’Fogh - Historien om en statsminister’ og arbejdet på Euroman.

- Det var en stor produktion, og alt skulle helst klappe i første hug. Der er jo grænser for, hvad man kan bede fem statsministre om. Og heldigvis klappede det, for vi blev endda færdige med optagelserne før, end vi havde planlagt. Det tror jeg ikke sker så ofte i tv-branchen.

Du kan se det første af i alt fire afsnit i morgen aften. Her taler de fem statsministre blandt andet om, hvordan det føles at få magten, og hvordan man navigerer rundt i store kriser som 11. september og terroranslaget i København i 2015.

Første afsnit sendes søndag klokken 20 på DR1. De resterende tre afsnit bliver vist i de kommende tre søndage.