Fem stjerner! Ny dansk film om druk provokerer og imponerer

Aldrig har Thomas Vinterberg skabt så let og sprudlende en film, mener anmelder Per Juul Carlsen.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i den ventede danske film, 'Druk', der har biografpremiere den 24. september. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

Jeg begyndte denne her anmeldelse i ædru tilstand.

Det er ikke noget, jeg normalt ser nogen grund til at nævne. Jeg har kun skrevet én filmanmeldelse under indflydelse af alkohol. Det var efter at have set Lars von Triers 'Antichrist' på Cannes-festivalen i 2009 – en på alle måder vild oplevelse, der krævede et par glas at styrke sig på.

Jeg har meget varme minder om den anmeldelse. Måske toppede jeg som anmelder i de sene sydfranske aftentimer for 11 år siden.

Jeg regnede med snildt at kunne skrive anmeldelsen af Thomas Vinterbergs 'Druk' i ædru tilstand. Det er ikke nogen svær film at se.

Beretningen om fire gymnasielærere, der beslutter sig for at efterprøve den norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at vi mennesker mangler en halv promille alkohol i blodet, kan sagtens ses som en folkekomedie – et dansk lystspil med folkekære skuespillere, der vælter rundt i en skuespillet brandert.

Det er go' gammeldaws sjovhed. 'Druk' rummer bestemt også smerte og sorg og advarsler, men aldrig har Vinterberg skabt så let en film.

Alligevel er der noget, der rumsterer vildt og ustyrligt i mig.

'Druk's beskrivelse af alkoholens berusende evner er så jordnært kernedansk, som noget kan være. Og samtidig er det voldsomt provokerende at hylde stangstive gymnasieelever.

Advarslerne om unge danskeres uhæmmede druk er jo knaldrøde for tiden. 'Druk' er muligvis den mest provokerende danske film siden... 'Antichrist'.

Thomas Bo Larsen er fast inventar på rollelisten i en stor del af Thomas Vinterbergs film, ligesom Mads Mikkelsen også har fundet plads i flere af dem. De tre samarbejdede blandt andet i forbindelse med den prisbelønnede 'Jagten' fra 2012. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten/Nordisk FIlm/Zentropa)

Fantastisk frisindet - og vanvittigt amoralsk

Måske får 'Druk' mig til at hoppe ind i sjælen på mine egne gymnasiebørn og tilbage til min egen gymnasietid, dengang det gav utroligt god mening at drikke sig fra sans og samling.

Det pillede usikkerheden af de tyngede teenageskuldre og gav vinger at flyve op til klarsynet med. Jeg er i helt utrolig grad tilbage i dén fornemmelse af livsparathed i slutningen af 'Druk'.

Måske kan jeg spejle mig i forholdet mellem Mads Mikkelsen som den rustne gymnasielærer Martin og hans forhold til konen Annika, spillet af norsk-svenske Marie Bonnevie.

Jeg har samme alder og ved, at uanset hvor tilfreds man er med tilværelsen, og uanset at verden ligger meget mere for ens fødder, end den gjorde i teenageårene, kommer stilstanden og rusten og tvivlen snigende.

Nådesløst.

'Druk' er blevet solgt til mere end 30 lande og har blandt andet været udtaget til den prestigefyldte filmfestival i Cannes, Frankrig. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten/Nordisk FIlm/Zentropa)

Mikkelsen og Bonnevie, to umådeligt dygtige skuespillere, der kan skifte fra modelsmuk til tudegrim i løbet af få sekunder, rammer dén fornemmelse lige i mellemgulvet. Og Vinterberg rammer håbet.

Måske er det simpelthen brugen af alkohol som metafor for ungdom, og ungdom som metafor for rustopløsende, frisættende livsparathed, der bobler så uregerligt i mig.

Efter at have set tonsvis af film, hvor alkoholbællende typer altid er ude af balance, er det, ja, berusende at se en film, der ikke løfter en pegefinger.

Gymnasieknægten, der slet ikke kan fungere som sig selv i en eksamenssituation, men bliver hjulpet af den sprut, hans lærer hælder i en vandflaske, er et fantastisk frisindet billede på alkoholens effekt. Og vanvittigt amoralsk på samme tid.

Lars Ranthe (tv.), Mads Mikkelsen (midt, tv.), Thomas Bo Larsen (midt, th.) og Magnus Millang (th.) spiller de fire gymnasielærere og venner, som sammen udforsker, hvad en alkoholpromille kan gøre for deres liv. (Foto: Rolf Konow © ©Rolf Konow/Zentropa/Nordisk Film)

Du bliver beruset af 'Druk'

Og her var det egentlig min plan at påstå, at jeg måtte snuppe et par store glas norditaliensk Lugana for at arbejde mig ind til kernen af 'Druk' - ind til den uregerlige fornemmelse af perlende let livsdybde.

Det ville være løgn.

Det er tidligt i morgenmørket nu, resten af familien sover, og jeg behøver blot at tænke på Vinterbergs sprudlende iscenesættelse af venskabet mellem Mads Mikkelsens Martin, Magnus Millangs Nikolaj, Thomas Bo Larsens Tommy og Lars Ranthes Peter.

Jeg behøver blot at tænke på, hvor dejligt mange mennesker Thomas Vinterberg og medforfatter Tobias Lindholm udfordrer med deres tilgang til alkohol.

Og jeg behøver blot tænke på de festende studenter for at føle mig 1.000 promille beruset af tilværelsen.

'Druk' har premiere i danske biografer 24. september.

(© Zentropa/Nordisk Film)