Fik fans til at 'bananas' internettet: Nu kommer ultra-hypet serie endelig til Danmark

Fyrtårnet fra Disney+ har ladet vente på sig - nu er 'The Mandalorian' lige på trapperne.

Serien har eftersigende kostet små 100 millioner kroner per halvtimes-afsnit, hvilket svarer til prisen af omkring 25 danske spillefilm for den første sæson. (© Disney+)

I en tid, langt, langt borte, var 'Star Wars'-filmene historien om Luke Skywalker og hans søster Leia, der kæmpede mod Darth Vader og det onde Imperium i rummet.

Men de seneste år er 'Star Wars' blevet udvidet til et punkt, hvor det minder mere om Marvels komplicerede multivers end om afsluttede filmserier som 'Indiana Jones' eller 'Alien'.

Indtil nu har vi manglet det endegyldige bevis for, at der egentlig var nogen grund til at lave mere 'Star Wars', ud over at man kunne tjene utroligt mange penge på det. Men Disneys nye serie, 'The Mandalorian', ser ud til at kunne blive vinderargumentet i den diskussion.

Serien udspiller sig mellem filmene med nummeret seks og syv, hvilket kan lyde som et helt ubegribeligt ligegyldigt hul i en filmserie, hvis man har glemt sin 'Star Wars'-kronologi.

Men det er faktisk netop hullet lige efter instruktør George Lucas' oprindelige trilogi, der sluttede i 1983 med 'Episode VI: Jediridderen vender tilbage'. Altså præcis der, hvor rigtig mange mener, at man skulle være stoppet.

Serien udkom i USA i november og har siden fået premiere rundt omkring i verden sammen med streamingtjenesten Disney+. 'The Mandalorian' er streamingtjenestens helt store galleonsfigur og trækplaster.

Serien har efter sigende kostet små 100 millioner kroner per halvtimes-afsnit, hvilket svarer til prisen af omkring 25 danske spillefilm for den første sæson.

'The Mandalorian' er faktisk blevet taget utrolig hjerteligt imod af både fans og anmeldere, hvilket er ret unikt blandt de nyere 'Star Wars'-produktioner.

Nu hvor Disney+ er kommet til Danmark, kan du endelig ved selvsyn konstatere, om al den virak om 'Baby Yoda' er opmærksomheden værd.

Du kan sagtens give serien et forsøg, uanset om du taler flydende ewokesisk (særligt sprog fra 'Star Wars'-universet), eller om du kun har set et par af filmene. Efter første afsnit vil du have en meget klar følelse af, om sådan en moderne rum-western er noget for dig.

Her er tre af de ting 'The Mandalorian' virkelig lykkes med.

1

'Star Wars'-følelsen er spot on

Seriens store budget kan i den grad ses i de utroligt flotte settings, den foregår i. (© Disney+)

Med et univers som 'Star Wars' er det enkleste også det sværeste.

Det skal føles som en rigtig 'Star Wars'-historie. Men siden man begyndte at lave opfølgere til den oprindelige trilogi, har der været vilde diskussioner om, hvad i alverden en rigtig 'Star Wars'-historie er.

Hvor fjollet skal den være? Hvor meget må være lavet på computer? Og hvordan gentager man en succes uden at lave en kopi?

Jon Favreau, der står bag 'The Mandalorian', har ikke bare spillet Monicas kæreste i venner. Det var også ham, der lavede den første rigtige Marvel-superheltefilm 'Iron Man' i 2008.

Med sin særlige fornemmelse for kæmpe armbevægelser blandet med lavpraktisk humor var han med til at lægge stilen for den flodbølge af Marvel-film, vi har oplevet siden.

I 'The Mandalorian' skærer han ind til rumwestern-benet med en simpel historie om en garvet, tavs dusørjæger på sin farligste mission.

Kostumerne og landskaberne er totalt gennemførte og smukke med masser af loyalitet over for universet. Der er også masser af klassisk rum-vrøvlesprog: En hel camtona fuld af beskar! Wow.

Samtidig tager han - heldigvis - utrolige chancer.

Som at sætte den legendariske dokumentarfilmsinstruktør Werner Herzog, med den tunge, tyske accent i en stor skurkerolle. Eller at skabe baby-versionen af den lille grønne zenmester, Yoda.

Begge karakterer kunne nemt være endt som Jar Jar Binks - en af de mest hadede karakterer i 'Star Wars'-universet - men Favreau slipper godt afsted med de lidt skæve karakterer.

Han balancerer respekten for universet og Disneys bundlinje med velovervejet overraskelse og stuntcasting.

2

Baby Yoda

'Barnet' - eller 'Baby Yoda' som karakteren bliver kaldt på internettet - har sat de sociale medier i brand med diverse memes, som hylder den lille figurs søde væsen. (© Disney+)

Omkring den amerikanske premiere gik fans - og folk, der aldrig havde set et minut 'Star Wars' - totalt bananas. Måske for første gang i historien.

Babyen hedder egentlig bare 'Barnet' i serien, men er tydeligvis samme art som Luke Skywalkers legendariske grønne jedi-træner i den oprindelige 'Star Wars'-trilogi.

Baby Yoda har kostet omkring 30 millioner kroner at udvikle, hvilket er ret mange penge for en mekanisk dukke. Men reklameværdien i de uendelige virale memes og mængden af merchandise, den kommer til at sælge, gør det til en god investering.

Og de gigantiske, mørke øjne på den ekstremt nuttede og sympativækkende grønne baby skaber effektivt en følelsesmæssig balance mellem den kolde og ansigtsløse hovedperson.

I det hele taget er der masser af vidunderligt gennemtænkte, sjove og sære bifigurer med i 'The Mandalorian'. Inklusiv min absolutte favoritdroide siden det oprindelige makkerpar, C3PO og R2D2:

Den komisk ranglede dusørjægerrobot IG-11 med en overkrop, der kan rotere 360 grader, og som konstant truer med at selvdestruere.

3

Skuespillerne

Cara Dune, spillet af Gina Carano, er en allieret til seriens hovedkarakter, The Mandalorian, spillet af Pedro Pascal. Pascals karakter afslører aldrig sit ansigt, men er dækket af en hjelm gennem hele serien. (© Disney+)

I det hele taget er skuespillerne et vidunderligt kontrolleret kaos af energier og karisma.

Werner Herzog er herligt skurkagtig som den mystiske figur, der giver titelfiguren sin skæbnesvangre mission.

Giancarlo Esposito vil mange vil huske som narkobossen Gustavo Fring fra 'Breaking Bad'. Han spiller rollen som Moff Gideon i 'The Mandalorian' med meget af samme dominerende stilfærdighed, der gjorde ham så uhyggelig som Fring.

Kampsportseksperten Gina Carano har spillet en del skuespil efterhånden, men kommer oprindeligt fra den voldsomme MMA-verden.

Det betyder, at hun laver de fleste af sine stunts selv i rollen som Cara Dune.

Hun giver også de effektivt koreograferede slåskampe ekstra kropslig tyngde og troværdighed. Det giver en følelse af, at der er mere på spil, når fokus flyttes fra laservåben og jedi-kræfter til hænder og fødder.

Hovedrollen som den evigt hjelmbærende og lakoniske Mandalorianer, eller Mando, som han bliver kaldt, bliver spillet af Pedro Pascal.

Vi kender den chilenske skuespiller fra hans roller som Javier i 'Narcos' og Oberyn i 'Game of Thrones', men her ser vi aldrig hans ansigt.

Han gør meget med sin stemme og sine bevægelser, men fungerer i det hele taget som en insisterende anonym hovedperson - i hvert fald her i første sæson. Det giver samtidig nogle oplagte lag at pille af i fremtidige sæsoner.

Du finder 8 afsnit af 'The Mandalorian' på Disney+, der kan streames i Danmark fra 15. september.

Facebook
Twitter