Fik at vide, hun ikke var køn nok. I nat står Sandra i spidsen for et af Hollywoods største award-shows

Skuespilleren Sandra Oh har efter mange års tilløb endelig fået sit store gennembrud.

Sandra Oh bliver den første person af asiatisk oprindelse, der skal være vært for Golden Globe-uddelingen, der finder sted natten til mandag dansk tid. (Foto: Matt Winkelmeyer © Getty Images)

Efter noget nær en menneskealder med biroller er den 47-årige skuespiller Sandra Oh endelig brudt igennem den usynlige mur af racisme, som ifølge hende hersker i Hollywood.

Natten til mandag dansk tid står hun nemlig ikke blot i spidsen for én af Hollywoods vigtigste prisfester, når hun sammen med komiker og skuespiller Andy Samberg er vært for den 76. Golden Globe-prisuddeling, hun er også selv nomineret til én af de prestigefyldte priser.

Sandra Oh er nemlig nomineret til prisen 'Bedste kvindelige skuespiller i en dramaserie' for rollen som Eve Polastri i serien 'Killing Eve', der herhjemme kan ses på streamingtjenesten HBO Nordic.

- Rent psykologisk er det klart den dybeste rolle, jeg har spillet, har Sandra Oh sagt til mediet Vulture om rollen, der i 2018 også indkasserede hende en Emmy-nominering i en af hovedkategorierne for skuespillere - som den første kvinde af asiatisk oprindelse nogensinde.

Hun tabte i øvrigt til britiske Claire Foy, der spiller dronning Elizabeth i 'The Crown'.

Opfordret til plastikkirurgi

Sandra Oh, der er født og opvokset lidt uden for Ottawa i Canada og har koreanske forældre, har til Vulture beskrevet følelsen af at arbejde som asiatisk person i Hollywood som 'en følelse af at vente på at blive set'.

- Altså, hvordan definerer racisme dit arbejde? Efter i årtier at have fået fortalt, hvordan du skal se tingene på en bestemt måde, går det pludselig op for dig: Gud! De har hjernevasket mig!

Faktisk var Sandra Oh så 'hjernevasket', at hun slet ikke kunne forstå, at hun fik tilbudt hovedrollen i 'Killing Eve'.

Hun husker især én episode tidligt i sin karriere, hvor racismen viste sit grimme ansigt.

I sommeren 1995 havde hun et møde med en agent, der sagde til hende, at hun ikke var leading lady-materiale. Agenten mente ikke, at Sandra Oh var køn nok, og at hun i øvrigt burde overveje plastikkirurgi.

Dét møde sad i Sandra Oh mange år efter.

Sandra Oh (th.) over for Jodie Comer i 'Killing Eve'. Serien, der er nomineret til to Golden Globe-priser ved årets prisuddeling, har i øvrigt også danske Kim Bodnia på rollelisten. (© HBO Nordic)

Hollywood er blevet modigere

Nu er muren dog brudt ned. Og det glæder serieekspert og vært på podcasten 'Binge' Kasper Lundberg.

- Hollywood har fået et større mod på at fortælle historier med minoriteter i hovedrollerne - det gælder både race, seksualitet og køn. Det har man førhen simpelthen ikke troet på, at man kunne sælge billetter til.

- Vi ser det både med serier som 'Killing Eve' og film som 'Black Panther' og 'Crazy Rich Asians', der alle har haft minoriteter i hovedrollerne og kæmpe kommerciel succes. Man kan ikke længere bruge race, køn eller seksualitet som undskyldninger for ikke at fortælle en historie.

Kasper Lundberg hæfter sig dog også ved, at han først rigtig har lært Sandra Oh at kende i 'Killing Eve'.

Her jagter Sandra Ohs karakter en lejemorder, mens hun selv spiller politibetjenten, der får en teori om, at lejemorderen må være en kvinde - hvilket hun får ret i.

- Jeg har altid kendt hendes navn og kan godt se, at jeg har set hende før i 'Grey's Anatomy' og nogle forskellige biroller, men jeg ville aldrig have kunnet fortælle dig, hvor jeg havde set hende.

Rollen som Cristina Yang i 'Grey's Anatomy' indbragte Sandra Oh hele fem Emmy-nomineringer. Hun blev hver gang slået af hvide skuespillerkollegaer.

En 'sindssygt interessant' skuespiller

Nu gælder det snart anden sæson af 'Killing Eve', som Kasper Lundberg beskriver som Sandra Ohs 'altoverskyggende gennembrud'.

- Som skuespiller i den rolle er hun sindssygt interessant, mener Kasper Lundberg.

- Jeg synes, man fornemmer noget kunstner i hende, og det er dét, der lidt har taget røven på alle, tror jeg. Hun spiller med totalt overskud.

Hun har blandt andet gjort brug af den buddhistiske meditationsform Vipassana til at fintune sin skuespilkunst. Det har Sandra Oh selv fortalt til Vulture.

- Det tager lang tid at befri sig fra uvedkommende larm - målsætninger, sociale medier, selvbillede og persona. Hvis du kan komme videre fra dét, så kan du faktisk begynde at skabe fra et andet sted, har hun sagt.

Vært og vinder på samme tid?

Natten til mandag kan rollen som politibetjent så indbringe Sandra Oh en Golden Globe - samtidig med, at hun selv står på scenen som vært for prisuddelingen.

Serieekspert Kasper Lundberg tror, hun kommer til at overraske i værtsrollen.

- Jeg kunne godt forestille mig, at hun har rigtig meget komisk timing. Jeg tænker, hun er blevet valgt, fordi hun kan være sjov, og det tror jeg ikke nødvendigvis, folk forventer af hende.

Læs alt om nattens Golden Globe Awards mandag morgen her på dr.dk - og se hele showet på DR TV fra mandag klokken 20.

Sandra Oh og Andy Samberg ruller den røde løber ud forud for Golden Globe-uddelingen, der finder sted natten til mandag dansk tid. (Foto: Willy Sanjuan © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk