Filmanmeldelse: Player

Juristen i 'Player' er en skindød stivstikker. Det er intet i forhold til selve filmen.

Kære Jurister

Jeg skriver til jer fordi jeg lige har set en film om jer - dvs den handler ikke specifikt om jer, men den har en klar mening om jer jurister. Det er ikke nogen specielt flatterende beskrivelse. I behøver ikke tage det alvorligt, for filmen er bestemt ikke alvorlig, men jeg synes alligevel ikke I skal finde jer i det. Folkene bag filmen trænger simpelthen til en lærestreg. Jeg vil endda opfordre jer til at sagsøge forfatteren og instruktøren på filmen.

Hjerteløse skiderikker

Advokater er sikkert vant til lidt af hvert fra filmens verden. Engang imellem hjælper i helten til at få skovlen under skurken, når I lige i sidste øjeblik kommer i tanke om en smart paragraf i loven, men for det meste er i nogle hjerteløse skiderikker, der stirrer følelseskoldt fra metalblå jakkesæt og kun tænker på penge og regler. Det er som om publikum skal have afløb for deres frustrationer over dagligdagens genvordigheder ved at se advokater blive svinet til i film. De eneste, der bliver hængt grundigere ud på film er revisorerne. En gang hvert 10. år kan man se en advokat være helt på film, fx Tom Cruise i 'The Firm', men hvornår har nogen sidst set en revisor redde verden?

Småfed jurist

I den film, jeg lige har set, er hovedfiguren en småfed jurist, der lever og ånder for juraen. Han er ude af stand til at løsne sit slips når han har fri, han rører aldrig alkohol og er kun kæreste med sin chefs datter for at blive kompagnon i det fine advokatfirma. Da hans chef belønner ham med ordene: 'Jeg sender dig til Sydfrankrig et par dage' svarer han forurettet: 'hvad har jeg gjort!? Han er kort sagt indbegrebet af en stivstikker. Flere gange undervejs i filmen bliver han opfordret til at 'løsne lidt op'. Og det gør han kun, meget langsomt, da han ender blandt rosévin, solskin og en smuk pige ved den franske riviera.

Überklichéen på en advokat

Det er überklichéen på en advokat. Jeg tvivler på, at I er sådan i virkeligheden. Jeg kender kun en enkelt advokat. Han er lidt indesluttet og eftertænksom, men det er jo ikke det samme som en stivstikker. Han spiller i hvert fald både trommer og guitar.

Livrem og seler og slipsenål

Men skidt være med at filmen portrætterer jurister som nogle røvkedelige starutter uden livsglæde. Der er sket større uretfærdigheder i filmhistorien. Indianere og rumvæsner har fx meget større grund til at klage. Når jeg synes I skal sagsøge forfatteren Marie Østerbye og instruktøren Tomas Villum Jensen, er det fordi de i helt ufattelig grad bor i et glashus. De beskylder gennemsnitsadvokaten Michael-Helge for at være ude af stand til at løsne op, men i sine 90 minutter følger 'Player', som filmen hedder, alle de regler og sikkerhedsforanstaltninger, der findes indenfor folkekomedien. Filmen er én lang række af jokes og tricks, der før har virket i andre komedier. Den er så safe som en jurist i livrem og seler og slipsenål.

Veltimet kugleskør

Rasmus Bjerg er som altid sjov i rollen som Michael-Helge, og de to unge skuespillere, Lise Koefoed og Ditte Arnth, er henholdsvis indbydende sød og veltimet kugleskør som to piger, vores advokat dumper ind i på den franske sydkyst. I det hele taget er skuespillet uden knaster i 'Player'. Men resten, for dævlen, altså. Det mest satsede er at Casper Christensen sniffer coke fra Ditte Arnths bare numse, men når man har set Christensen med en tissemand i munden i 'Klovn' er det ikke rigtig noget, der gør indtryk.

Gennemtestede komedieklichéer

Og så kommer de gennemtestede komedieklichéer væltende: Folk i jakkesæt og slips kender ikke til den virkelige livsglæde. En stivstikker møder den ægte kærlighed i solen og blomstrer op. Franskmænd er arrogante og irriterende. Når alt ser sortest ud kan vores helt altid vinde sine penge tilbage i poker eller en anden form for gambling.

Smådum og stangliderlig

Eller hvad med den her: Når en mand mister sin kuffert og sin tegnebog og en laber dulle betaler for hans hotelophold og lister ham med i seng, er der så ikke noget lusk ved damen? Når en advokat, der ikke er vant til at køre scooter, følger efter en landmand, der har stjålet hans tegnedreng, kører han så ikke i grøften? Når to mænd møder to kvinder i en folkekomedie, er den ene kvinde så ikke smådum og stangliderlig, mens den anden er begavet og kysk? Og erdet ikke indlysende fra starten at vores hovedperson forelsker sig i den kyske? Og i øvrigt, er 20 postkortbilleder af den sydfranske badeby Menton i solop- eller solnedgang ikke 10-15 for meget? Og er det ikke at fedte lidt for meget for publikum at smøre filmen ind i et stort pophit, såsom Basshunters 'Boten Anna'.

Skindøde stivstikkere

Der bliver kort sagt ikke taget en eneste chance i 'Player'. Det er derfor, kære jurister, jeg opfordrer jer til at sagsøge Marie Østerbye og Tomas Villum Jensen. De trænger betydeligt mere til at løsne op og skeje ud end I gør. Bevismaterialet ligger i store bunker gennem hele 'Player'. Det er nu, I kan gøre op med de talrige film, der har hængt jer ud som skindøde stivstikkere og golde pengepugere. Aldrig har I haft en bedre sag.

Venligste hilsner

Per

'Player' får biografpremiere den 20. juni.