Filmanmelder brugte 110 minutter på gangsterkomedie. Men husker kun halvandet sekund

'Ocean's 8' er overdådig lækker, men uopfindsom og helt uden bid, mener filmanmelder.

Rollelisten i 'Ocean's 8' er pakket med store stjerner. Her er det eksempelvis Sarah Paulson, Sandra Bullock, Rihanna, Cate Blanchett og Awkwafina. (© Warner Bros. Pictures)

Jeg kan ikke få tankerne væk fra den; buksedragten, den australske stjerne Cate Blanchett bærer hen mod slutningen af 'Ocean's 8'.

Hun har den ikke på særligt længe, faktisk kun omtrent halvandet sekund, og jeg er i tvivl om præcis hvilke farver, den har, om det er grøn og gul eller grøn og blå og noget andet.

Jeg er faktisk også i tvivl om, hvorvidt det teknisk set er en buksedragt eller en heldragt, eller hvad sådan en kaldes. Og så er jeg usikker på, hvorfor hun egentlig har den på.

Det er noget med, at i det øjeblik, hvor Cate Blanchett pludselig kommer rundt om hjørnet, ud fra sin lille shawarmavogn uden for Metropolitan Museum i New York, er hun og hendes kompagnoner ved at afslutte et ambitiøst diamantkup inde på museet.

Og det er noget med, at alle syv kvinder, der har deltaget i kuppet, camouflerer sig ved at tage labert kluns på og mingle med de festklædte deltagere indenfor.

I den sammenhæng kan man jo indvende, at det virker ualmindeligt fordækt, og dermed er verdens dårligste camouflage, at en megasmækker kvinde træder ud fra en shawarmavogn med en superlækker buksedragt på.

Men sådan er 'Ocean's 8'. Ikke bare noget af tiden. Hele tiden.

Overlækker - men overlæsset og overgjort

Netop derfor gør Cate Blanchetts buksedragt så stort indtryk. Den er det klareste eksempel på, hvor overdådigt, hvor overlækker, hvor overlæsset og hvor overgjort 'Ocean's 8' er.

De fleste andre af de kvindelige superstjerner i filmen, f.eks. Sandra Bullock, Anne Hathaway, Rihanna og Helena Bonham Carter, drysser også rundt i labre kjoler i store dele af filmen.

Da Sandra Bullocks figur, Debbie Ocean, bliver prøveløsladt fra fængslet ved højlys dag, er det i øvrigt i en halvt gennemsigtig, stramtsiddende sexet sort sag og høje hæle.

Er hun luksusprostitueret? Eller var hun til fest i Trump Tower, da hun blev anholdt? Ingen af delene.

Hun er søster til Danny Ocean, hovedperson i 'Ocean's 11', der først var en krimikomedie i 1960 og derefter blev til en ny succes i 2001 med blandt andre George Clooney og Brad Pitt som charmerende supertyve af den meget filmglamourøse slags. Debbie Ocean er kort sagt en del af en familie af højt begavede vanekriminelle.

Oscar-vinderen Sandra Bullock (th.) hiver næppe endnu en statuette hjem for sin hovedrolle i 'Ocean's 8'. Her ses hun sammen med kompagnonen Mindy Kaling. (Foto: Barry Wetcher © Warner Bros. Pictures)

'Ocean's 8' – og forgængerne 'Ocean's 11, 12 og 13' – er altså en klassisk gavtyvekomedie, lidt som vores egen Olsen-banden, bare overhovedet ikke med lyst til kærligt at spidde sine landsmænd med velturneret satire, men derimod til at fyre op for den helt store filmluksus som vi også kender den fra James Bond-filmene.

Der er ingen grænser for, hvad der kan ske i et filmisk univers, heller ikke i 'Ocean's 8', hvor Rihannas hacker, Nine Ball, kan udføre de mest utrolige mirakler med en computer foran sig. Og hvor alt kan lade sig gøre med en stram kjole og rigtigt svungne hofter.

Udtænk dog en ordentlig historie!

Det vælter med bling-bling og overskudslækkerier i 'Ocean's 8' som i en standard r&b-musikvideo gange 500.

Men hvorfor bruge en dyr designer, en dyr stylist, et par makeup-artister og talrige minutter foran et spejl på at vise Cate Blanchett i en lækker buksedragt i halvandet sekund?

Når man nu har så mange penge og så stort et apparat til rådighed, hvorfor så ikke bruge dem til noget andet end at genopføre et par gamle komedier med kvinder i hovedrollerne i stedet for mænd?

Skal det forestille fremtidens kvindefilm i Hollywood – kvinder, der udfører den tjans, mænd plejer at udføre? Er det vejen frem? Og hvorfor ikke udtænke en ordentlig, måske endda ligefrem spændende, historie, hvor der er noget på spil. Eksempelvis med en juvel, som rent faktisk har en interessant historie, i stedet for bare at være den dyreste tingest, man lige kunne sætte sin fattige fantasi til at opfinde?

Jeg har mere eller mindre glemt den overdådige lækkerhed, de platte, uopfindsomme replikker og den kedelige historie i 'Ocean's 8'.

Men jeg kan simpelthen ikke komme mig over, at det skulle være nødvendigt at bruge tid og penge på at vise Cate Blanchett i den buksedragt i halvandet sekund.

'Oceans' 8' er instrueret af Gary Ross, der tidligere har stået bag film som 'Pleasantville' og 'The Hunger Games'. (Foto: Barry Wetcher © Warner Bros. Pictures)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter