Filmanmelder: Golden Globe og Oscar afspejler et svagt filmår

Det er sæson for uddeling af filmpriser, men filmkritiker Iben Albinus Sabroe er ikke så begejstret for feltet inden for spillefilm.

'The Revenant' får dansk premiere senere i januar. Iben Albinus Sabroe mener, at filmen kan få en Oscar som bedste film, eller at hovedrolleindehaveren Leonardo DiCaprio kan få en Oscar for sin præstation i filmen. (© Twentieth Century Fox)

Golden Globe blev uddelt natten til mandag, og på torsdag kommer det frem, hvilke film der skal kæmpe om at få en Oscar, når de gyldne statuetter uddeles i Los Angeles den 28. februar.

Men filmkritikeren Iben Albinus Sabroe er ikke imponeret over spillefilmfeltet i år.

- Den mest gennemgående tendens for prisshowene i år er, at det er et svagt filmår. Vi mangler mesterværkerne i år, siger hun til DR Kultur.

Hun fortæller, at der sidste år var stor opmærksomhed på film som ’Boyhood’ og ’Birdman’, der ifølge filmkritikeren var både indholdsmæssigt og stilistisk set superinteressante.

Golden Globe vigtigere end Oscar

Hun mener, at årets prisshows beviser, at tv-serierne for alvor er ved at indtage en magtposition. Den truer med at gøre Golden Globe, der også giver tv-priser, mere dagsordensættende end Oscar-showet, som kun hylder film.

Det skyldes, at streamingtjenester som HBO og Netflix har masser af penge, at de kender deres abonnenter, og frem for alt ved, hvad de vil have.

Derfor kan de være helt skarpe på indholdet, men de kan også løbe en større økonomisk risiko ved at satse kunstnerisk end de store filmselskaber, der har et begrænset antal åbningsdage i de amerikanske biografer til at hive investeringerne hjem, fortæller hun.

- Vi så det med ’House of Cards’, hvor Netflix spurgte brugerne om, hvad de gerne ville have, og det tjente de kassen på. Og vi ser de mere risikovillige produkter som ’True Detective’ og ’Fargo’.

Selvom årets film ikke begejstrer Iben Albinus Sabroe, så kommer hun her med bud på, hvilke film der kan få en nominering på torsdag og måske endda hive en Oscar til sig i slutningen af februar.

Bedste film

Der er ifølge Iben Albinus Sabroe tre film i spil til at få en Oscar.

Der er ’Carol’, som er et drama om to kvinders kærlighedsforhold i 50’ernes USA. Så er der ’The Revenant’, der er vildmarks-action fra 1800-tallets USA, og den tredje er ’Spotlight’, der er en film om sexskandaler i den katolske kirke baseret på virkelige begivenheder.

The Revenant | Official Teaser Trailer [HD] | 20th Century FOX

- ’The Revenant’ fik en Golden Globe for bedste drama, og det er en sindssyg flot film. Men på den anden side fik filmens instruktør, Alejandro Iñárritu, en Oscar sidste år for ’Birdman’ i kategorien bedste film. Derfor kan der være modvilje i akademiet, så han ikke får den igen.

- ’Carol’ kunne også have en chance. Den var en favorit i Cannes, men blev i sidste ende overhalet af en smal film. Den rammer plet i forhold til tendensen i film og tv-serier med fokus på LGBT-miljøet med to kvinders forbudte kærlighed. Det ville være en rigtig fint med en Oscar til sådan en film.

CAROL - Official U.S. Trailer - The Weinstein Company

- ’Spotlight’ spås at få Oscaren i kategorien bedste film. Der er generelt en interesse for film, der afspejler virkelige problematikker, og så har den et plot, der får en til at sidde og rive sig selv i håret.

Spotlight "Trailer 2" - #SpotlightMovie NOW PLAYING

Bedste skuespillerinde og skuespiller

- Jeg håber, Leonardo DiCaprio får en Oscar for sin rolle i ’The Revenant’. Det er en kraftpræstation, han gør, og han har været igennem mange pinsler for at spille rollen.

- DiCaprio er ikke så elskelig, hvilket formodentlig også er årsagen til, at han endnu ikke har fået en Oscar. Men han er en fremragende skuespiller, og han kan spille komplekse roller.

- Blandt kvinderne står kampen mellem en stor diva og nogle newcommers. Rooney Mara, der spiller med i ’Carol’, og Jennifer Lawrence har en chance for at få den. Men Cate Blanchett, der også spiller med i ’Carol’, kan også løbe med den igen.

Mulighed for dansk Oscar-nominering

- Jeg tror, der er gode chancer for, at vi på torsdag kan flage lidt med dannebrog. ’Krigen’ har en chance for at blive nomineret i kategorien bedste udenlandske film.

Krigen – Trailer

- Om den har vinderchancer er svært at sige. Den vil få kamp fra ’Son of Saul’, der også fik en Golden Globe. Filmen er et holocaust-drama, og det er altså svært at slå.

SON OF SAUL - Official US HD Trailer (2015)

Hvis du gik glip af Golden Globe natten til mandag, så kan du se showet i aften fra klokken 20.45 på DR3.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve