Filmanmelder om Kevin Spaceys fald fra tinderne: Et offer for mediernes gabestok

Skuespilleren Kevin Spacey kan få svært ved at rense sig selv efter ny sexsag i Hollywood.

58-årige Kevin Spacey står lige nu i sin karrieres største krise. (Foto: Roy Rochlin © Getty Images)

Hollywood har beæret ham med to Oscar-priser, og smilet var bredt, da han i 2016 blev slået til æresridder af prins Charles for at puste nyt liv i Londons teaterliv.

Men de seneste dages skriverier om, at Kevin Spacey i 1984 har gjort seksuelle tilnærmelser mod den dengang 14-årig skuespiller, Anthony Rapp, har nu kostet den 58-årige skuespiller foreløbig en æres-Emmy.

Og det er en af Hollywood mest respekterede stjerner, der er havnet i en møgsag.

Det mener Berlingskes filmredaktør, Kristian Lindberg, som tidligere har interviewet Kevin Spacey i forbindelse med lanceringen af en af ’House of Cards’-sæsonerne.

Her oplevede han, at meget af Netflix’ promovering af sæsonen var bygget op om Spaceys personlighed.

- Han var Netflix’ fineste eje, og i Hollywood er han en ekstremt magtfuld person og har været det mange år. Alle, der laver film i Hollywood, elsker ham for hans kulturelle kapital, efter han var kunstnerisk direktør på teatret The Old Vic i London.

Men fra at være streaming-gigantens øjesten og teaterlivets amerikanske redningsmand, er Kevin Spaceys stjerne styrtdykket efter anklagen.

Det hjalp heller ikke, at Kevin Spacey i sin beklagelse i kølvandet på anklagen også valgte at stå frem som homoseksuel, hvilket affødte voldsom kritik fra LGBT-miljøet.

Blandt andet fra Linda Riley, der står bag British LGBT Awards.

- Der har været så mange gange, at han kunne springe ud, og det valgte han ikke at gøre (...) Han forsøgte at erkende, det han har gjort, ved at undskylde med, at han er bøsse, siger hun ifølge BBC.

Også Kristian Lindberg undrer sig over, at Kevin Spacey har valgt at kæde de to ting sammen.

- Den måde han har forsøgt at spinne sig ud af sagen ved at fortælle, at han er homoseksuel virker ret uklædelig. Det afhænger af hans videre opførsel, hvordan han ry vil være for fremtiden, vurderer Kristian Lindberg.

Teaterdirektør i London

Kevin Spacey begyndte som skuespiller i 80'erne og fik sit store gennembrud i 1990'erne med film som 'The Usual Suspects' og 'American Beauty', som han begge fik Oscar-statuetter for.

Anthony Rapp (tv.) har beskyldt Kevin Spacey for at gøre seksuelle tilnærmelser mod ham, da han var 14 år. Det har fået Kevin Spacey til at beklage og springe ud som homoseksuel. (Foto: Stephen Lovekin © Scanpix)

Derefter neddroslede han sin filmkarriere og tog til London, hvor han var kreativ leder i The Old Vic-teatret. Først i 2013 vendte han tilbage i den brede befolknings bevidsthed i rollen som den manipulerende politiker Frank Underwood i 'House of Cards'.

Den rolle er dog ikke Spaceys bedste. I hvert fald ikke, hvis man spørger Per Juul Carlsen fra DR’s podcast ’Filmland’.

- Men jeg kan godt se, at han sparker igennem i den rolle, for han har en coolness over sig, som vi har set i flere af hans roller. Han har sådan en evne til at hænge med sine øjne ned over kinderne i en slags doven arrogance – ikke overfor sit publikum men i sin rolle, siger Per Juul Carlsen.

Han holder mere af at forbinde Kevin Spacey med hans to glansroller i ’American Beauty’ og ’The Usual Suspects’.

- I ’American Beauty’ har han en helt anden sårbarhed og hudløshed, end vi ser i ’House of Cards’, og han er meget overbevisende i rollen, siger Per Juul Carlsen og tilføjer:

Kevin Spacey (yderst tv.) vandt en Oscar for sin birolle i 'The Usual Suspects'. Her ses han med Kevin Pollak, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro og Gabriel Byrne. (Foto: Archive Photos © Getty Images)

- Og hans rolle i ’Usual Suspects’ er et eksempel på Spacey, når han bedst. Der hvor han ser ud som om, han er ligeglad med, hvad instruktøren har sagt eller hvordan en rolle bør være, men bare siger ’lad mig bare ordne det her stille og roligt’.

Medierne lugter blod

Beskyldningen mod Kevin Spacey lander efter skriverierne om den magtfulde filmmand Harvey Weinsteins mange overgreb på unge skuespillerinder har rullet. Sagen gav Anthony Rapp mod til at dele sin historie, udtalte han søndag.

Det glæder Per Juul Carlsen, at Hollywood nu gør op med den urimeligt mandsdominerede kultur i branchen.

Men klapjagten på handyrene har også en negativ effekt, ifølge ’Filmland’-værten, der mener, at 'medierne lugter blod'.

- I princippet er det mediernes gabestok, der stilles frem. Der er ingen rettergang, og der kræves knap nok en bevisførelse, men de skyldige bliver hængt ud til offentligt skue uanset, hvor meget eller lidt, der er i beskyldningerne, siger Per Juul Carlsen.

Så det er fantastisk, at der er blevet lukket op for den pose efter Weinstein-sagen, siger Per Juul Carlsen, men konkluderer:

- Samtidig er det trist, at en mand som Kevin Spacey aldrig får en chance for at rense sig selv. I princippet kan du eller en anden jo sige, at Clint Eastwood ragede på dig, da du interviewede ham, og så kører toget. Og det er umuligt at stoppe.