Filmanmelder om Ole Thestrup: Synd han aldrig fik en hovedrolle

Anmelder Per Juul Carlsen kalder den afdøde skuespiller for ’enestående’ og ærgrer sig over, at han aldrig fik den store filmhovedrolle, han fortjente.

En rørt Ole Thestrup modtog sidste år Danmarks ældste og største skuespillerpris, Lauritzen-prisen . Ole Thestrup døde natten til fredag. Han blev 69 år. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Skuespilleren Ole Thestrup er død i en alder af 69 år.

Den folkekære skuespiller efterlader sig et eftermæle som en af dansk films mest særegne skuespillere efter en lang karriere på både filmlærredet, tv-skærmen og teaterscenen.

Per Juul Carlsen, der er vært for Filmland Podcast samt anmelder på Kulturen på P1, beskriver Ole Thestrup som en ’enestående skuespiller’.

- Ole Thestrup var helt sin egen. Uanset om han spillede fodboldtræner og lærer i ’Busters Verden’ eller spillede jæger i ’Blinkende Lygter’. Han var Ole Thestrup, men passede alligevel altid ind i fortællingen. Det er sjældent, man kan være så enestående en skuespiller og så alligevel falde så godt ind i sine roller, fortæller Per Juul Carlsen.

Men det kunne til tider også være lidt af et problem for Ole Thestrup, at han var så karakteristisk, forklarer Per Juul Carlsen.

- Uanset hvad han spillede, så var han Ole Thestrup – hvilket også kunne være en udfordring, for han kunne jo være andet. Men han havde en udstråling og en personlighed, der altid skinnede igennem.

Ole Thestrup i rollen som landmanden Alfred i filmen 'Blinkende lygter' fra 2000. (© dr)

Fik aldrig sin store hovedrolle

Gennem tiden har Ole Thestrup spillet et hav af filmroller, men særligt hans rolle som den skydeglade landmand Alfred i filmen ’Blinkende Lygter’ fra 2000 betød noget helt særligt for skuespilleren.

- Det var den første film jeg lavede som ædru. Jeg drak nemlig min sidste bajer den 17. oktober 1997, sagde han, da han i efteråret var på besøg i Aftenshowet.

Ole Thestrup gentog i 2015 sin rolle som landmanden Alfred i teaterudgaven af 'Blinkende Lygter' på Black Box i Holstebro. (Foto: © Johan gadegaard, Foto: Johan Gadegaard)

Men trods de mange gloværdige roller, fik Ole Thestrup aldrig mulighed for at lade sin store personlighed komme til udtryk i en hovedrolle i en dansk film. Og det synes Per Juul Carlsen er ærgerligt.

- Jeg har tit tænkt på, at jeg virkelig selv gerne ville have instrueret en film med Ole Thestrup i hovedrollen. For når han fyrede den af, så fyrede han den virkelig af. Men sådan skulle det ikke blive.

Selv var Thestrup, der senest var aktuel i filmen ’Dræberne fra Nibe’ fra 2017, dog indstillet på, at hans karriere havde toppet.

- Jeg fornemmer, at jeg i min karriere har været oppe og røre ved stigens øverste trin. Man kunne selvfølgelig forlænge stigen, men det tror jeg ikke, jeg har lyst til. Jeg har tænkt mig at gå et par trin ned og prøve at hygge mig med nogle små roller i film og tv, sagde han i Aftenshowet tilbage i september.

Var syg med lungekræft

Ole Thestrup sov stille ind i sit hjem klokken 01:50 natten til fredag omgivet af sine nærmeste. Det oplyser hans familie.

Ole Thestrup havde gennem en periode været syg af lungekræft.

Thestrup, der blev uddannet ved Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1976, var i foråret 2017 nødt til at stoppe sit arbejde på grund af sin kærftsygdom.