Filmekspert: Sådan skal du forberede dig til den nye Star Wars-film

Filmredaktør Christian Monggaard kommer også med råd til dig, der allerede er Star Wars-nørd.

Star Wars-udklædning er også et godt sted at starte, hvis du vil være ægte fan. (Foto: Kiyoshi Ota © Scanpix)

Den ottende Star Wars-film i rækken, 'The Last Jedi', havde i sidste uge premiere i de danske biografer.

Filmen har allerede haft enorm succes.

Forleden oplyste Disney, der er selskabet bag filmen, at den har solgt 2,8 milliarder kroner i globalt billetsalg i åbningsweekenden. Det er det næsthøjeste salgsbeløb i en åbningsweekend nogensinde, kun overgået af en anden Star Wars film, nemlig 'Star Wars: The Force Awakens' fra 2015.

Og i Danmark viser de første tal, der blev offentliggjort af Danske Biografer mandag, at filmen indtil nu har solgt 207.430 billetter i Danmark, hvilket ifølge Danske Biografer er 'bedre end forventet'.

Sådan forbereder du dig

Hvis du endnu ikke er hoppet med på Stjernekrigs-bølgen, men gerne vil med vennerne ind og se én af decembers helt store biografhit, giver filmredaktør på Information, Christian Monggaard, dig her nogle gode råd.

Først og fremmest mener han, at hvis du udelukkende ønsker at se Star Wars for at kunne tage ind og se den med dine venner eller din kæreste, så bør du lade være.

Man skal gøre det, fordi man oprigtigt ønsker at hoppe med på Star Wars-bølgen. Og så er der kun én vej – og en smutvej.

- Man skal se de foregående film først. I det mindste skal man starte med 'The Force Awakens' (den syvende Star Wars film fra 2015, red.) og så se 'The Last Jedi' som nummer to. Det er jo ikke hele sagaen, der begynder forfra med nummer syv, men der kommer nogle nye mennesker i centrum, siger Christian Monggaard.

Skuespillerne Daisy Ridley og Mark Hamill på den røde løber i forbindelse med den europæiske premiere på 'Star Wars: The Last Jedi' i London. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Det handler også om følelser

Derudover foreslår han, at man klikker sig ind på gode, gamle Wikipedia for at læse, hvad der foregår i det øvrige film.

- 'Star Wars' er rimeligt komplekst. Hvis man starter helt forfra, er man nødt til at vide en masse ting for at kunne forstå, hvad der foregår.

Men der er altså meget at vinde ved at afsætte tid til at se alle filmene, understreger han.

- Når man følger med i en saga og har fulgt med i personernes skæbne, har man jo også investeret en del følelser, tid og entusiasme, og derfor fylder det noget og betyder noget. Hvis man bare går ind og ser 'The Last Jedi' uden at have noget af al den bagage med, så tror jeg, man vil føle sig lost i forhold til handling og i forhold til de følelser, som superfans som mig investerer i det her, siger han.

Se dem i rækkefølge

En klassisk diskussion mellem Star Wars-fans er også, hvilken rækkefølge, du skal se filmene i, da Star Wars-sagaen i sin tid jo startede med episode fire, fem og seks i 1970’erne, episode et, to og tre omkring årtusindskiftet og nu altså episode syv og otte, der startede den seneste trilogi i 2015.

Som filmekspert og Star Wars-fan er Christian Monggaard dog ikke i tvivl.

- Man skal se dem i den kronologisk rækkefølge og altså starte med episode 1, ’The Phantom Menace’. Der er nogle, der ikke er så glade for de film, som George Lucas lavede fra slutningen af 90’erne, men man får man det bedste greb om historien, hvordan personerne er, og hvordan universet hænger sammen, fortæller han.

Christian Monggaards råd til Star Wars-nørderne

  • Hvis du er Star Wars-nørd og allerede har set de første syv film er Christian Monggards råd, at du ser dem alle sammen igen i juleferien – og så ser eller genser 'The Last Jedi' som 'kronen på værket'.

  • Derudover findes der masser af bøger, tegneserier og tv-serie, som man også kan kaste sig over. Blandt andet anbefaler han tv-serien 'The Clone Wars', der kan ses på Netflix og som han har hørt positive ting om.

  • Og så skal man følge instruktørerne på Twitter og andre sociale medier: - For eksempel Rian Johnson, der har instrueret den nyeste film. Hvis man følger instruktørerne, kan man indimellem få sjove ting at vide om filmene og få henvisninger til artikler, der giver ny information. For eksempel et interview, hvor Rian Johnson selv forklarer til filmfans, hvorfor han har taget nogle bestemte valg. Det synes jeg jo er meget sjovt, siger Christian Monggaard.

Facebook
Twitter