Filmene vi aldrig glemmer: Her er de 5 bedste med Morten Grunwald

Morten Grunwalds skuespilkarriere strakte sig over seks årtier. Filmkritiker og forfatter Jacob Wendt Jensen peger her på hans fem bedste film.

Morten Grunwald sammen med Ove Sprogøe i 'Slå først, Frede' fra 1965 - en af Grunwalds bedste film, mener filmkritiker Jacob Wendt Jensen. (© dr)

Han havde sin debut på det store lærred i 1961 og kunne opleves i biograferne senest i 2014, hvor han medvirkede i det, der blev hans sidste optræden på film – Bille Augusts prisvindende drama 'Stille hjerte'.

I alt blev det til mere end 70 roller på film og tv for den nu afdøde skuespiller Morten Grunwald, der ud over sit virke på det store lærred også opnåede stor anerkendelse for sine mange roller på landets teaterscener.

Men det er først og fremmest som Benny i Olsen Banden-filmene, at vi vil huske Morten Grunwald. Det mener filmkritiker og forfatter Jacob Wendt Jensen.

- Ligesom Ove Sprogøe, der altid vil blive husket som Egon, så vil Morten Grunwald også blive husket som Benny. Generelt for hans karriere som filmskuespiller kan man sige, at Morten Grunwald var stor i slaget og meget tydelig i sit skuespil – ofte til den muntre side. På teatret spillede han et langt bredere register, men den del af ham, er der desværre ikke så mange, der vil huske ham for som for hans filmroller, siger Jacob Wendt Jensen.

Herunder guider Jacob Wendt Jensen til de fem bedste film med Morten Grunwald.

1

5 mand og Rosa (1964)

Imacon Color Scanner (© dr)

- Det her er første gang, Morten Grunwald for alvor sætter sit aftryk på dansk film. Han kommer som den her unge mand ind i en ny verden, hvor han spiller over for navne som Judy Gringer og Preben Neergaard.

- Filmen er en af de her gamle, danske lystspil, hvor plakaten ligner en tegneserie, og den var faktisk så populær, at den fik en fortsættelse i 1967. Det var i øvrigt også for sin rolle i '5 mand og Rosa', at Morten Grunwald modtog sin første Bodil for 'Bedste mandlige hovedrolle'.

2

Slå først, Frede (1965)

Morten Grunwald i rollen som Freddy Hansen. Her sammen med Essy Persson, der spiller Sonja i 'Slå først, Frede'. (© Ritzau Scanpix)

- Sammen med Olsen Banden-filmene er det her en af de få gamle, danske film, man stadig kan holde ud at se i dag. På det her tidspunkt havde James Bond overtaget film-herredømmet, og det betød, at der kom mange parodier på Bond-filmene. Den her er en af de bedste, og takket være Erik Ballings instruktion lykkedes det faktisk at lave en god parodi.

- Morten Grunwald spiller den her spøg og skæmt-agent, der bliver rekrutteret som rigtig agent, og er allerede her iført hat og ternet tøj. Han mangler bare at lave et lille chasséhop, så havde han nærmest været Benny.

- Både Ove Sprogøe og Poul Bundgaard medvirker i øvrigt også i filmen, så det her er faktisk første gang, at de tre spiller sammen.

3

Olsen Banden i Jylland (1971)

Bildnummer: 54344616 Datum: 21.04.1971 Copyright: imago/United Archives KPA60340.jpg DIE OLSENBANDE FÄHRT NACH JÜTLAND / Olsen-Banden i Jylland DK 1971 / Erik Balling Szene mit POUL BUNDGAARD, OVE SPROGOE und MORTEN GRUNWALD. People Entertainment quer Film Fernsehen Bildnummer 54344616 Date 21 04 1971 Copyright Imago United Archives KPA60340 JPG the Olsen Gang runs after Jutland Olsen Gangs I Jylland DK 1971 Erik Balling Scene with Poul Bundgaard Ove Sprogoe and Morten Grunwald Celebrities Entertainment horizontal Film Television (© Ritzau Scanpix)

- Vi skal selvfølgelig have noget Olsen Banden! Den tredje film er den første, hvor universet rigtigt bliver skåret til. Her slipper man for børnesygdommene fra de to første film, de mange biljagter og hentydninger til pornoens frigivelse. Det er med 'Olsen Banden i Jylland', at man finder formlen til succes, som man ender med at bruge fremadrettet.

- Hvis jeg ikke husker forkert, er det også i denne film, at Morten Grunwald for første gang laver sit siden hen ikoniske chasséhop ved en benzintank på Roskildevej – hvortil Erik Balling sagde til ham, at det måtte han aldrig holde op med.

4

Olsen Banden ser rødt (1976)

(© Nordisk Film)

- Jeg synes, at den danske folkekomedie peaker lige her! Særligt den 11 minutter lange scene med kuppet under Det Kongelige Teater, hvor der stort set ikke bliver sagt et ord, er fortællekunst på et internationalt niveau.

- Fordi det er den bedste Olsen Banden-film, står den derfor også tilbage som Morten Grunwalds mest mindeværdige film.

5

Hvid nat (2007)

(© Filmfolket)

- Morten Grunwald gjorde overraskende comeback som patriark i Jannik Johansens dystre drama 'Hvid nat' i 2007. Her spiller han en helt anden rolle, end hvad han tidligere havde spillet på film.

- Han modtog i øvrigt også en Bodil for 'Bedste mandlige birolle' for sin rolle.

Facebook
Twitter