Filmfond om ny aftale: Snart vil man se film, hvor de kører på ferie til Hvidovre fra Fyn og ikke omvendt

Filmfonde uden for hovedstaden jubler over den nye filmaftale.

Filmen 'Under sandet' med Roland Møller i hovedrollen handler om en gruppe unge tyske krigsfanger, der skal fjerne de to millioner landminer, som den tyske besættelseshær har gravet ned i sandet langs den jyske vestkyst. Og filmen er også optaget der, hvor det foregik - ved Vesterhavet. (© Nordisk Film)

Som en del af en helt ny filmaftale, der blev indgået onsdag aften, styrkes de regionale filmfonde med i alt 35 millioner kroner om året.

Det betyder bedre mulighed for at lave film i hele Danmark, og det er noget, der får filmfonden FilmFyn til at klappe i hænderne. Her får man næsten fordoblet det nuværende budget.

- Vi er rigtigt begejstrede, og det betyder, at vi kan have produktioner i vores landsdel faktisk året rundt, siger Bo Damgaard, der er direktør i FilmFyn.

Han håber, at man allerede om to-tre år vil se flere film, der har Fyn som udgangspunkt.

- Når man kigger på en familiefilm i Danmark, så er det altid nogen, der bor i Lyngby, Gentofte eller Valby og tager på ferie i provinsen. Om få år skulle det gerne være omvendt, så det er nogen, der tager fra Fyn til Hvidovre, og så tager de hjem igen og er lykkelige, lyder det fra Bo Damgaard.

Flere film uden for København

Også hos Den Vestdanske Filmpulje er man glade for, at politikerne har lavet en bred aftale, der vil sikre mere stabilitet, lyder det fra leder Steen Risom.

- Vi er rigtigt stolte af og glade for, at politikerne har haft lyst til at lave en bred og ambitiøs aftale, hvor de regionale filmfonde er med, siger han.

- Det betyder, at der vil komme flere film fra vores del af landet, og vi får langt bedre mulighed til at udvikle historier herfra, som vi gerne vil have, publikum skal opleve.

Ud af det samlede beløb til filmstøtte, 560 millioner kroner, er de knap 24 millioner kroner, som de regionale filmfonde får hver især, dog kun en lille procentdel. Men det har stadig en stor betydning, siger Steen Risom.

- Den helt store spiller er stadig Det Danske Filminstitut, men vi kan blandt andet være med til at sikre, der kommer nogle forfattere hertil og skriver historier fra vores del af landet. Vi bliver et hjørne af dansk film, der skal skabe projekter, så der vil blive optaget og produceret i vores område, siger han.

Filmaftalen medvirker, at Filmfyn og Den Vestdanske Filmpulje styrkes med i alt 35 millioner kroner årligt, så filmfondene hver især får 23,7 millioner årligt i statslig støtte.

Aftalen åbner desuden op for, at nye regionale filmfonde også kan få statslige tilskud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter