Filmgigant lancerer ny streamingtjeneste i Danmark: 'Det er i en helt anden liga'

Eksperter forudser både fordele og ulemper for danske forbrugere ved overgangen fra HBO Nordic til HBO Max.

Serien 'Big Little Lies' er produceret for HBO og vil derfor med stor sandsynlighed stadig være mulig at se, når HBO Nordic bliver til HBO Max. Men det samme kan man ikke sige om alle dine seriefavoritter på streamingtjenesten, advarer eksperter. (© HBO Nordic)

Onsdag overraskede mediekoncernen WarnerMedia med deres beslutning om, at alle deres premierefilm i 2021 skal udkomme samtidigt i biografen og på deres streamingtjeneste HBO Max.

Det drejer sig om 17 konkrete film såsom 'Matrix 4', den meget imødesete Denis Villeneuve-film 'Dune', et remake af 'Tom og Jerry' og 'Sopranos'-forløberen 'The Many Saints of Newark', hvor man nu bare skal sætte sig til rette i sofaen for at være med til premieren. Hvis man vel at mærke er amerikaner.

For selv om den nyhed er vild nok i sig selv, så er det i første omgang en beslutning, der kun får konsekvenser for de amerikanske brugere, der, som de eneste, har adgang til streamingtjenesten HBO Max.

Men sådan bliver det ikke ved med at være.

For med den overraskende udmelding fra filmgiganten, blev det også offentliggjort, at HBO Max kommer til Europa i sidste halvår af 2021 og erstatter HBO Nordic. Dog vil Warners filmpremierer fortsat kun være tilgænglige for de amerikanske brugere af tjenesten, fortæller filmgiganten.

Fordele og ulemper

Før du får hænderne for højt op over hovedet ved udsigten til at kunne få fingrene i HBO Max, peger tv-eksperten Keld Reinicke på fordele, men også ulemper, der potentielt kan være i skiftet:

- HBO Nordic er sej på grund af serier som 'Fargo' og 'Handmaid's Tale'. Men selvom mange danskere nok ser dem som HBO-serier, så er de produceret af andre selskaber. Og de serier kan måske forsvinde i skiftet fra HBO Nordic til HBO Max, og så mister tjenesten noget af sin coolness, mener han.

Den prisbelønnede tv-serie 'The Handmaid's Tale' har været et af de helt store trækplastre hos HBO Nordic. Men det er netop en serie som den, der måske bliver fjernet på den nye HBO Max, forudser tv-ekspert Keld Reinicke. For serien er nemlig ikke produceret direkte til HBO, men i stedet den amerikanske konkurrent, streamingtjenesten Hulu (som i øvrigt er ejet af Disney). (© 2016 Hulu)

Keld Reinicke, der blandt andet var med til at opstarte tv-kanalerne TV2 Zulu og DR2, understreger, at det kommer an på, hvordan HBO i Skandinavien vælger at prioritere.

Men vurderet ud fra HBO Max’ udvikling i USA, tegner der sig et billede af, at indholdet på HBO Max skal være mindre elitært og mere bredt.

Medieanalytiker Claus Bülow Christensen følger udviklingen på streamingtjenesterne tæt og giver Reinicke ret i, at det vil komme til at betyde en ændring i det indhold, der er tilgængeligt af en simpel årsag:

- HBO Nordic har en masse serier, som de ikke har i USA, fordi man distribuerer fra Showtime og FX Networks.

Det betyder, at en del indhold nok forsvinder. Til gengæld kommer der så nyt til:

- Det drejer sig om Warner Bros. store bagkatalog af indhold som tv-serien 'Venner', 'Harry Potter'-filmene og 'Batman'-filmene, siger Claus Bülow Christensen.

Nicole Kidman og Meryl Streep i serie-succesen 'Big Little Lies', der er produceret for HBO og derfor, med meget stor sandsynlighed, stadig er blandt indholdsudvalget, når HBO Nordic bliver til HBO Max. (© HBO Nordic)

Han peger i øvrigt på HBO Max som den dyreste streamingtjeneste, der ligger i luksusenden af de mange streamingtilbud. Og den bliver næppe billigere, når den rammer Europa, mener han.

Men selvom indholdet ændres, og prisen sættes op, så ser Claus Bülow fordele ved skiftet:

- For de danske forbrugere vil det betyde, at de får yderligere en stor, stærk streamingtjeneste. Med HBO Max vil man komme op i en anden liga, hvis man sammenligner med HBO Nordic. Det kommer meget mere indhold, men til gengæld vil det også koste mere, end det gør i dag.

'Mængden og bredden bliver øget'

Signe Bjørn, der er pr-manager for HBO Nordic i Danmark, fortæller til DR, at alle brugere i Danmark vil blive opgraderet til HBO Max i anden halvår af 2021.

- Der vil fortsat være et solidt fokus på kvalitetsindhold, og der vil også stadig være cherry picked (håndplukket, red.) indhold fra andre studier, som hos HBO Nordic i dag. Men mængden og bredden bliver øget, fortæller hun desuden.

Du vil stadig kunne følge Daenerys Targaryens rejse til magten i 'Game of Thrones', da serien også er en HBO-produktion. (Foto: HELEN SLOAN © HBO Nordic)

Netop en forøgning af antallet af serier og film ser Keld Reinicke som et tomt løfte. For, som han siger, er det sjældent antallet af timer og titler, der er den afgørende faktor for, om man abonnerer på en streamingtjeneste eller ej:

- Man køber sig ikke adgang til en tjeneste, bare fordi der er mange timers indhold. Derimod betaler man, fordi der er et antal af serier, som er originalt indhold, som man kun kan se der.

- Men som det ser ud nu, må vi vente og se, hvad det har af konsekvenser, afslutter han.

FacebookTwitter