Filmselskab: Ikke mere død i danske børnefilm

Berlinalen er andet end priser og verdenspremierer. Filmfolk benytter festivalen til at lancere nye projekter, fx nye regler til hvordan man (igen) kan trække danske børn i biografen til en børnefilm, fortæller Per Juul Carlsen.

Filmselskabet Copenhagen Bombay, der står bag filmen Den kæmpestore bjørn, forbyder nu film med svære emner, som fx død. (© Copenhagen Bombay)

- Jeg synes, at det er problem, hvis børn ikke selv vælger at gå ind og se filmene, men at det er forældrene, der tager dem i kraven og siger 'nu skal du lære noget om livet, lille ven'', siger Sarita Christensen, producent på filmselskabet Copenhagen Bombay.

- Mine egne børn ville aldrig vælge at se en film om død eller vælge en film med en plakat med en grædende dreng. De ville flygte væk - og jeg ville flygte med dem, fortsætter hun.

Svære emner forbudtDet er en af grundene til, at Sarita Christensen har udtænkt et nyt sæt spilleregler for dansk børnefilm, der har haft svært ved at trække publikum i biografen i de seneste fem-syv år - i hvert fald når der ikke er tale om animationsfilm.

Ifølge Sarita Christensen har dansk børnefilm en tendens til at blive for problem-orienterede, fx ved at beskæftige sig med det svære emne, død.

Det er forbudt ifølge Copenhagen Bombays spilleregler, som man ikke må kalde 'et dogme'.

- Det lyder jo af noget Lars von Trier allerede har lavet, som hun siger.

Her er de nye reglerI stedet kalder hun reglerne, der bliver lanceret på filmfestivalen i Berlin i de her dage, Bombay Basic. Og hun er ikke engang begejstret for at kalde det spilleregler, men vil hellere kalde det 'en metode til at udvikle nye, gode børnefilm'.

De ser således ud:

1. Filmene skal udvikles i samarbejde mellem Copenhagen Bombay og forfattere. Derefter vælger de to parter en instruktør.

2. Det er realfilm, ikke animationsfilm.

3. Filmen skal rettes til biograferne.

4. Målgruppen er 7-12 år.

5. Historien må ikke tage udgangspunkt i emnet død.

6. Filmene må ikke koste mere end 5 mio kroner.

Første dødsfri film er på vej

Den første film under spillereglerne Bombay Basic er allerede i produktion. Det er en såkaldt 'paranormal thriller for børn' med titlen 'Nr 7', skrevet af forfatteren John Kenn Mortensen, der bl.a. har udgivet bogen 'Post it-monstre'.

Efter planen skal filmen have premiere til efteråret. Derefter følger to film efter Bombay Basic hvert år.

FacebookTwitter