Tema Oscar 2016

Filmstjerne foreslår boykot af Oscar

Kun hvide skuespillere er nomineret til Oscar-priser. Det får Jada Pinkett Smith til at foreslå farvede at boykotte showet.

Skuespillerinden Jada Pinkett Smith er utilfreds med, at lutter hvide skuespillere er nomineret i skuespilkategorierne til årets Oscar-uddeling. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Da de Oscar-nominerede torsdag eftermiddag blev offentliggjort, var det mest opsigtsvækkende slet ikke, hvem de nominerede var.

Det var, hvem de ikke var.

For andet år i træk blev ingen skuespiller med farvet baggrund nomineret i kategorierne ’bedste skuespiller’, ’bedste skuespillerinde’, ’bedste kvindelige birolle’ eller ’bedste mandlige birolle’.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

Vi bliver sjældent anerkendt for vores kunstneriske meritter.

jada pinkett smith om farvede skuespillere

I kategorien ’bedste instruktør’ blev fire hvide mænd ligeledes nomineret foruden den mexicanske Alejandro González Iñárritu.

Det har nu fået den afroamerikanske skuespillerinde Jada Pinkett Smith til at overveje, om de farvede skuespillere, der er inviteret til showet, bør undlade at møde op som kritik af nomineringerne, skriver 'The Guardian'.

"Farvede folk bliver sjældent anerkendt"

I tre tweets skriver Jada Pinkett Smith:

”Til Oscars er farvede folk altid velkomne til at uddele priser… endda underholde. Men vi bliver sjældent anerkendt for vores kunstneriske meritter. Burde vi farvede folk afholde os fra at deltage alle sammen?... Folk kan kun behandle os, som vi giver dem lov til. Med meget respekt midt i den dybe skuffelse.”

Jada Pinkett Smith er blandt andet kendt fra ’Collateral’, ’Magic Mike XXL’ og tv-serien ’Gotham’. Samtidig er hun gift med skuespilleren Will Smith, som blev anset for en mulig nomineret i kategorien ’bedste skuespiller’ for sin rolle i filmen ’Concussion’ - en nominering han dog ikke fik.

'Straight Outta Compton' forbigået

Flere andre farvede skuespiller blev nævnt som oplagte emner til Oscar-nominerede.

Idris Elba var eksempelvis nomineret til en Golden Globe for sin rolle i ’Beasts of No Nation’, men blev forbigået af Oscar-komiteen, som også Benicio del Toro blev det for filmen 'Sicario'.

Filmen ’Creed’ var forinden Oscar-nomineringerne udset til at modtage flere nomineringer. Filmen blev instrueret af den afroamerikanske Ryan Googler, som også skrev manuskriptet til filmen, mens hovedrolleindehaveren Michael B. Jordan også er afroamerikansk. De blev begge forbigået, og filmens eneste Oscar-nominerede blev Sylvester Stallone.

Også det afroamerikanske hold bag filmen ’Straight Outta Compton’ om rapgruppen NWA blev ignoreret – eneste Oscar-nominering til filmen blev for bedste manuskript, som er skrevet af to hvide mænd, skriver Vanity Fair.

Oscar-formand er skuffet

Sidste år var første gang i 19 år, at hverken latinamerikanere, sorte eller asiater var nominerede i skuespillerkategorierne, og de lutter hvide oscarnomineringer fik twitter-brugere verden over til at reagere under hasttagget #Oscarssowhite.

Det er under samme hashtag, at Jada Pinkett Smith nu kommer med sin kommentar.

Ovenpå kontroversen om de lutter hvide Oscar-nominerede har Oscar-komiteens forman Cheryl Boone Isaacs udtalt, at hun er "skuffet" over fraværet af farvede skuespillere.