’Flaskepost fra P’ får en blandet modtagelse hos de danske anmeldere

Den bedste Jussi Adler-filmatisering hidtil eller endnu en forudsigelig krimi? Anmelderne er ikke enige i deres dom over den seneste film om Carl Mørck og Afdeling Q.

Nikolaj Lie Kaas spiller igen rollen som den depressive vicekriminalkommissær Carl Mørck i 'Flaskepost fra P'. (© Nordisk Film)

Afdeling Q er har fået en ny sag.

Da to børn, hvis forældre tilhører Jehovas Vidner, bliver bortført, og en otte år gammel flaskepost fra et andet, men ukendt, bortført barn lander hos Afdeling Q, er der brug for Carl Mørck og hans makker Assad.

'Flaskepost fra P' er den nyeste filmatisering af Jussi Adlers populære krimier, og denne gang bliver den ateistiske Carl Mørck konfronteret med tro og religion i sit politiarbejde.

Som i de to foregående film, ’Kvinden i buret’ fra 2013 og ’Fasandræberne’ fra 2014, spiller Nikolaj Lie Kaas hovedrollen som vicekriminalkommissær Carl Mørck, mens instruktøren denne gang hedder Hans Petter Moland.

Den opskrift er de danske anmeldere for så vidt positive overfor, men formår filmen at løfte sit emne eller taler den blot til laveste fællesnævner?

Hér er den danske anmelderstab ikke helt enige.

1. Kristeligt Dagblad: Måske den bedste Jussi Adler-filmatisering

I ’Flaskepost fra P’ bringes konfronteres ateisten Carl Mørck med religionen, og det afføder, ifølge Kristeligt Dagblads anmelder, både interessante dialoger og et spændende plot.

Måske det endda er den mest vellykkede Jussi Adler-filmatisering hidtil, foreslår Kristeligt Dagblads anmelder:

- Af de hidtidige filmatiseringer med ’Kvinden i buret’ (2013) og ’Fasandræberne’ (2014) er ’Flaskepost fra P’ den mest overbevisende. Ikke mindst fordi historien bag er solid og rummer mytologiske dybder i kampen mellem det onde og det gode, og dertil et både psykologisk og metafysisk lag om livets mening.

Der er dog et ærgerligt ”men” at høre fra Kristeligt Dagblad:

- Desværre holder filmens fornemme udlæg ikke hele vejen hjem, plottet taber pludselig højde, og tiden går i stå, netop som det hele spidser til, forklarer Kristeligt Dagblads anmelder, der lander på fire ud af seks stjerner.

2. Berlingske: Religion holdes op mellem to fingre

Alle kan være med, når Jussi Adlers krimier lader sig filmatisere. Det mener Berlingskes anmelder i hvert fald. Men det kræver mere end den gennemsnitlige krimifilm at løfte et emne som religion og tro:

- På trods af, at filmens foromtale hævder det modsatte, handler ’Flaskepost fra P’ lige så lidt om tro som ’Min søsters børn i Afrika’ handler om ulandshjælp.

- Det går ud over filmens evne til at engagere, for når den nøjes med at holde religion op mellem to fingre, som noget katten har båret ind, bliver det aldrig for alvor farligt […], skriver Berlingskes anmelder.

Skuespillerne yder en fin indsats, men rammerne er for banale, og derfor får ’Flaskepost fra P’ tre ud af seks stjerner i Berlingske.

3. BT: ”Kors i hytten hvor er det godt håndværk!”

- 'Flaskepost fra P' er på mange måder en ualmindelig almindelig Nordic Noir thriller, hvor det mørke mørke er malet med bred pensel ud over hele det melankolske menageri. Men kors i hytten hvor er det godt håndværk!, lyder det fra BT’s anmelder.

Og så er det totalt urealistiske plot til at leve med, for det er jo fiktion vi har at gøre med – og heldigvis for det.

- ’Flaskepost fra P' er dybere og mere essentiel end de to foregående film, og det - synes jeg - gør denne filmatisering mere interessant, uddyber BT’s anmelder, der, med en anbefaling til Jussi Adler-fans om at tage en tur i biografen, giver ’Flaskepost fra P’ fem ud af seks stjerner.

4. Ekstra Bladet: Filmen hæver sig ikke over den gennemsnitlige tv-krimi

I modsætning til BT’s anmelder, så finder man på Ekstra Bladet hverken’Flaskepost fra P’ meget anderledes eller bedre, end de to forudgående film om Afdeling Q:

- Altså endnu en maskinelt tænkt krimi af den slags, der går 12 på dusinet af med eksistentielt plagede (som en slags alibi for psykologisk tyngde) politimænd, der jager udspekulerede psykopatiske mordere i et plot, hvis fornemmeste opgave er at få tiden til at gå, uden at man bemærker det, skriver Ekstra Bladets anmelder.

Der er styr på det tekniske, og skuespillet kan man heller ikke klage over, men det får, ifølge Ekstra Bladets anmelder, ikke ’Flaskepost fra P’ til at ”hæve sig over enhver gennemsnitlig tv-krimi”.

Tre ud af seks stjerner er derfor, hvad det bliver til i Ekstra Bladet.

5. Politiken: For snorlige og forudsigeligt

Politikens anmelder har gennemskuet filmens plot fra begyndelsen, og det samme, vurderer han, har de andre biografgængere også. Fair nok, men:

- Når plottet således er blotlagt fra begyndelsen, skal opklaringsarbejdet godt nok være nervepirrende for at fascinere. Det er det ikke i ' Flaskepost fra P'. Vejen ind i det mørkeste Jylland er ganske enkelt for snorlige og forudsigelig, forklares det i Politiken.

Hvad man ikke finder af spænding i plottet opvejes dog af et par heftige actionscener, og billedsiden med de dystre, bølgende rapsmarker sikrer, at man ”ikke går helt upåvirket fra biografen”.

Det mener Politikens anmelder i hvert fald, og ’Flaskepost fra P’ får tre ud af seks hjerter med på vejen.

6. DR: Troen giver filmen en ny dynamik

DR’s egen anmelder, Per Juul Carlsen, hører til dem, der har haft en fornøjelig tur i biografen.

Og det har bestemt ikke været en dårlig ting at rode tro ind i en krimi, for det åbner op for en helt ny side af karaktererne:

- Netop derfor giver det en ny dynamik, at ’Flaskepost fra P’ bringer et nyt element i spil, en tænksom og underfundig diskussion om tro, som ikke kun udbygger forholdet mellem Assad og Carl Mørck – og det var tiltrængt – det bliver også brugt som fortælledynamit i de afsluttende, sjældent dystre scener, skriver Per Juul Carlsen.

Jo vist, ”vrimler det med klichéer”, og filmen tager sig ”nogle store logiske friheder”.

Men på trods af dét, så fungerer ’Flaskepost fra P’, og Per Juul Carlsen giver filmen fem ud af seks stjerner.