Flere anmeldere tager rosende afsked med 1864

'1864' har ifølge Politiken international klasse, mens Ekstra Bladet vedholder sin sønderlemmende kritik.

Hos mange anmeldere er skepsis bleve skiftet ud med skulderklap til Ole Bornedals fortolkning af den blodige krig i 1864. Her er det Peter Gilsfort og Pilou Asbæk i sidste afsnit af serien. (Foto: Per Arnesen- Miso Film © Type 1)

Danmarkshistoriens dyreste og muligvis også mest omdiskuterede tv-serie '1864' på DR løb søndag aften over skærmen for ottende og sidste gang, og dermed kan de undervejs meget kritiske anmeldere gøre endelig status.

Efter adskillige uger med voldsom kritik ser flere anmeldere imidlertid ud til at have fået smag for Ole Bornedals fortolkning af den blodige krig.

- Så blev '1864' rundet af med et tåleligt, ja faktisk fint sidste afsnit, skriver Jyllands-Postens anmelder og kvitterer med fire stjerner for seriens ottende afsnit.

"Mest mindeværdig som skizofren ramasjang"

Anmelderen mener imidlertid, at seriens gennemgående kvaliteter har været så begrænsede, at minderne om serien først og fremmest vil handle om alt det spektakel, den har rejst.

- Serien er nemlig mest mindeværdig som kikset og dramaturgisk, skizofren ramasjang, der har fået folk til at flygte fra tv-skærmen og over på diverse sociale medier, hvor humor og hån har gjort serien til let underholdning for dem, der sætter pris på hurtige oneliners, lyder vurderingen.

Begejstringen kom snigende

Hos Politiken er humøret hos anmelder Henrik Palle steget i takt med, at ugerne er gået.

I en samlet vurdering af alle otte afsnit giver han derfor fire hjerter under overskriften "1864 blev et storladent melodrama af international klasse".

- Vi står tilbage med en tv-serie, der i de bedste stunder har været på internationalt niveau. Vi har ikke været vidne til en grandios fiasko som danskens skæbne ved Dybbøl, men heller ikke nogen helt overbevisende sejr, som da vi mange år senere vandt EM i fodbold, skriver anmelderen og fortsætter:

- Fik vi noget for de 173 millioner? Gu' gjorde vi da det. Vi fik masser af heste og kanoner. Samt patos i ublu mængder, lyder Politikens konklusion.

Ekstra Bladet forbliver kritisk

Hos Ekstra Bladet, der på intet tidspunkt har ladet sig begejstre af serien, fortsætter kritikken til det sidste, da anmelder Henrik Queitsch giver sidste afsnit to stjerner under overskriften "Flad finale".

- Efter otte lange timer med overlærer Bornedal bag katederet er vi ikke blevet meget klogere. Hvad der i samtlige afsnit virkelig har sat mit pis i kog, er den nedladende og bedrevidende måde, det er forgået på, skriver anmelderen blandt andet.

Anderledes begejstret er BT's anmelder Niels Lind Larsen, der kalder serien for "en moderne klassisker" og giver fem stjerner.

- I mine øjne er der ingen tvivl om, at Ole Bornedal har skabt et enestående episk værk. Ikke uden udfordringer. Ikke uden problemer. Men et værk, der har hævet barren for dansk tv-dramatik og på blændende vis integreret den historiske formidling i en vild, kunstnerisk vision, skriver han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk