'Flugt' har vakt opsigt i hele verden: Nu er den Danmarks bud på en Oscar-kandidat

Jonas Poher Rasmussens film 'Flugt' har allerede vundet store internationale priser.

I 'Flugt' følger man den 36-årige Amin, der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning. (© FINAL CUT FOR REAL)

Det danske Oscar-akademi har nu sat navn på den film, som skal forsøge at sikre Danmark mere hæder ved verdens mest prestigefyldte filmprisuddeling - Oscar-uddelingen.

Det danske bud til kategorien 'Bedste internationale film' bliver animationsdokumentaren 'Flugt', der er lavet af instruktøren Jonas Poher Rasmussen, produceret af Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie for Final Cut for Real.

De to øvrige titler, der var i spil, var storfilmen 'Margrete den Første' af Charlotte Sieling og 'Skyggen i mit øje' af Ole Bornedal, der får premiere i de danske biografer torsdag.

'Flugt' adskilte sig fra de andre konkurrenter til Sundance Filmfestival i USA, fordi det er en animeret dokumentar. Filmen vandt hovedprisen på den prestigefyldte filmfestival tidligere i år. (© FINAL CUT FOR REAL)

Valget er faldet på 'Flugt', fordi "det er en smuk, bevægende og nyskabende fortælling om en flygtning og hans skæbne," udtaler Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for den danske Oscar-komité.

- Det er historien om den enorme pris, som mennesker på flugt betaler hver eneste dag, også når de er i sikker havn. Jonas Poher Rasmussen fortæller med stor indlevelse, så Amins beretning er svær at ryste af sig.

- Brugen af animation, musik og realfilm er så fint afstemt, at vi virkelig sanser rædslen og kynismen undervejs i rejsen mod Europa. Men også skønheden, humoren og håbet fylder i Amins historie. Det gør 'Flugt' til en sjældent nuanceret film, der har både stor samfundsmæssig og eksistentiel dybde, udtaler Claus Ladegaard i en pressemeddelse.

Har allerede vundet store priser

Animationsdokumentaren 'Flugt' fortæller den sande historie om 'Amin', der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning.

I dag er han 36 år, homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år, Kasper. Men en hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år, truer med at ødelægge hans liv.

Filmen har allerede vundet en af de helt store internationale priser.

'Flugt' var blandt de særligt udvalgte titler på Cannes Festivalens digitale udgave i 2020.

På Sundance Film Festival vandt 'Flugt' hovedprisen, den såkaldte Grand Jury Prize, i kategorien for internationale dokumentarfilm.

Filmen har også vundet prisen for bedste nordiske dokumentar på Göteborg Filmfestival og prisen for bedste film på Annecy Animationsfilmfestivalen.

Derudover er dokumentaren blandt de nominerede til Nordisk Råds Filmpris 2021, hvor vinderen annonceres 2. november.

Der er dog stadig ret lang vej til, at filmen bliver blandt de endelige nominerede til den fornemme Oscar-statuette.

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt'-projekt fik sin spæde begyndelse helt tilbage i 2013, og er nu muligvis på vej til at kulminere som det officielle danske Oscar-bud. (Foto: Pressebillede fra filmen 'Flee'.)

21. december annoncerer Oscar-akademiet en liste med 15 film, der er i spil til en nominering til 'Bedste internationale film'.

Og først den 8. februar næste år står det endeligt klart, hvilke fem internationale film der skal dyste om statuetten.

Den store danske Oscar-triumf

Det er store Oscar-forventninger, som 'Flugt' nu skal forsøge at løfte.

For dette års Oscar-uddeling blev en total triumf for dansk film og i særdeleshed for Thomas Vinterbergs film 'Druk'.

Filmen om de fire midaldrende skolelærere og venner, som eksperimenterer med at have en konstant forhøjet promille, vandt en Oscar for 'Bedste internationale film'.

Samtidig var Thomas Vinterberg nomineret i kategorien 'Bedste instruktør', hvor statuetten dog gik til Chloé Zhao for filmen 'Nomadland'.

Gennem historien har fire danske film vundet en Oscar i den internationale kategori.

Gabriel Axels 'Babettes Gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs 'Druk' i 2021.

Oscar-uddelingen i 2022 bliver afholdt 27. marts i Los Angeles.

FacebookTwitter