Flyvende grise og store skovdyr: De 5 bedste film fra Japans tegnefilmmester

Den nu 75-årige tegnefilm-instruktør Hayao Miyazaki kan ses af både børn og voksne. Her er fem af hans bedste.

Den japanske tegnefilm-nestor Miyazaki fylder 75 år i dag. En af hans bedste værker er 'Min nabo Totoro' - se nedenfor, hvilke andre film, miyazaki-kenderen Michael Panduro peger på. (Foto: STUDIO GHIBLI / Ronald Grant Arc)

Der er animationsfilm - og så er der Miyazaki. Den japanske filmskaber har fra 1980'erne til sin pension forrige år tegnet Østen og Vesten sammen i en række rørende, sjove og sørgelige film, der kan ses af børn eller voksne - og helst af begge.

I dag fylder Hayao Miyazaki 75 år, og derfor har vi bedt en dansk Miyazaki-kender til at pege på de bedste film. Det er Michael Panduro - ud over at være instruktør til en række musikvideoer samt programlægger på animationsfilm-festivalen VOID, der afholdes i København i slutningen af januar.

- Det er rimelig bredt anerkendt, at alt, Miyazaki har lavet, er ret fantastisk - så det er mere et spørgsmål om, hvad man skal vælge fra, siger Michael Panduro.

Alle fem film er iøvrigt tilgængelige på dvd i Danmark

(© Archives du 7e Art/Studio Ghibli)

'Porco Rosso' (1992):

Pilot-esset fra 1. verdenskrig, Marco Pagot, har undsluppet de italienske fascister og lever nu som dusørjæger i Adriaterhavet. Dog har en forbandelse forvandlet krigshelten til en stor, lyserød gris.

- Filmen er rigtig velfungerende og rummer både Miazakis fascination for Europa og det her med at flyve, som han hele tiden vender tilbage til. Filmen henvender sig til børn, fordi den har actionscener og denne gris, der opfører sig som en Humphrey Bogart-agtig gentleman og kriger, siger Michael Panduro.

- Men der er også helt klart noget til de voksne, fordi det er en decideret anti-krigsfilm og tager stilling til historiske problematikker.

(© STUDIO GHIBLI / Ronald Grant Archive / Mary Evans)

'Laputa - Slottet i himlen' (1986)

Drengen Pazu og drømmer om at finde Laputa, slottet i himlen. En dag falder pigen Sheeta ned fra himlen med et krystalsmykke - og sammen går de på jagt efter slottet, forfulgt af farlige agenter og barske pirater.

- Den har nogle helt fantastiske actionscener, som dengang slet ikke var noget, man i Vesten forbandt med tegnefilm. Mange mener, at James Cameron ('Titanic', 'Avatar' mv) er blevet inspireret af den.

- Samtidig har den de her meget nuttede figurer.Det er en af hans tidligere film, som rammer blandingen mellem det meget østlige og det meget vestlige, og som handler om mere end bare de gode mod de onde.

(© STUDIO GHIBLI / Ronald Grant Archive / Mary Evans)

'Min nabo Totoro' (1988)

Søstrene Satsuke og Mei flytter med deres far til et hus på landet, for at være tættere på det hospital, hvor deres mor er indlagt - dødssyg. I skoven møder søstrene Totoro, et stort kærligt væsen, der hjælper dem.

- En vanvittigt veloplagt film, som har en ømhed og en nærhed, som vi slet ikke er vant til at se i de film, der kommer fra Vesten. Der er mange, der kalder det for den ultimative børnefilm, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret, siger Michael Panduro.

- Det er en dannelseshistorie om to søskende, der skal forholde sig til, at deres mor er dødssyg. Men samtidig finder de frelse i fantasien. Og så leger filmen med symboler fra Shinto-religionen, som et vestligt publikum måske ikke engang opfatter.

(© DISNEY ENTERPRISES / Album)

'Chihiro og heksene' (2001)

Chihiro og hendes forældre leder efter et sted at bo i en ny by. De farer vild og kommer til en tunnel, der viser sig at være indgangen til en helt anden verden. En verden, som Chihiro må redde både sig selv og sine forældre ud fra.

- Filmen rummer en helt vildt gennemført verden med både europæisk 1900-tals romantik og asiatisk overtro, hvor ånder og dæmoner hele tiden dukker op. Den formår at være smuk og uhyggelig og sjov og klam og tankevækkende og sørgelig - den kommer hele spektret igennem på en måde, kun Miyazaki kan gøre det.

- Den var på mange måder Miyazakis helt store gennembrud: Pludselig blev han hvermandseje, kom ud i hele verden og vandt en Oscar. Den er meget nem at se som en børnefilm, men svær at ignorere som en voksen og moden film.

(© STUDIO GHIBLI / Ronald Grant Archive / Mary Evans)


'Prinsesse Mononoke' (1997)

Ashitaka leder efter guden Shishigami, der skal helbrede ham for en infektion. Men pludselig står han midt i konflikten mellem skovens ånder og en minelandsby, der udpiner jordens ressourcer.

- Det var den første af hans film, jeg så, og en fuldstændig overvældende oplevelse. Det er nok hans mindst børnevenlige film, men han er også mest bidsk der. Det er som om, han har mest på hjerte, han har noget, han gerne vil snakke om.

- Filmen tager konflikten mellem den moderne udvikling og naturen. Den har helt klart en dagsorden om, at vi skal passe på verden, men den anerkender, at det ikke er så sort-hvidt. Alle har et forståeligt motiv og selv de gode har mørke sider, siger Michael Panduro.

DR Ultra vil til februar fejre Miyazaki med en kavalkade af alle hans film.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve