Det er bare noget vindruesaft, der har stået og gæret og er blevet småsur. Men hvis den vindruesaft kommer fra et særligt sted og bliver hældt på flasker med den rigtige etikette, handler det ikke længere om vindruesaft på flaske, men om storpolitik, verdensøkonomi og historiens allermægtigste vingesus.
Det lyder absurd, men som dokumentaren 'Red Obsession' viser med stor overbevisning, tegner fin vin altid et klart billede af verdenssituationen.
Verdens dyreste vine
Man kan sikkert aflæse alt muligt af en omgang billigt sprøjt i en tre-liters tilbudskasse fra Fakta, men når det gælder verdens dyreste vine fra de fornemmeste vinslotte i Bordeaux-regionen, kan der skrives tykke bøger om kultur og historie.
Omtrent lige siden romerne plantede vinstokke i Bordeauxs solbeskinnede og frodige jord, har den sydfranske region haft en særlig status i vinverdenen. Det er den vin, de andre skal måle sig med - selvom vi er mange, der langt foretrækker en ydmyg italiensk dagligvin.
Absurd begejstring for vin
Kejsere og konger og præsidenter har brugt Bordeaux' fineste vinhuse til at manifestere deres magt, og gennem de seneste mange hundrede har vinflasker fra især de fem fineste vinslotte understreget, hvor de økonomiske og politiske opsving er.
I 60'erne og 70'erne købte japanske rigmænd Bordeaux-vinslotte og flyttede dem, sten for sten til Japan i en absurd begejstring for vinene - eller rettere deres prestige. Senere importerede amerikanerne det mest af den fineste Bordeaux-druesaft, men gennem de seneste 10-15 år har kineserne suget vinen til sig med en besættelse, der kun kan kategoriseres som absurd.
Fascinerende mønstre
Det siger meget om Bordeaux' status i vinverdenen, og det siger rigtig meget om kineserne, og det siger allermest om de fascinerende mønstre og strømme, der opstår, når verdensøkonomien skifter retning.
Derfor er 'Red Obsession' ikke bare en film for vinfreaks, det er snarere et øjebliksbillede af verden, som den ser ud i dag, og tilmed et ganske klart portræt af det kinesiske folk, der har skabt økonomiske mirakler med en hast, verden aldrig har set mage til.
At skeje ud
Via en håndfuld interview med tilsyneladende velvalgte eksperter opkridter filmen hurtigt et billede af kineserne, der i mange år blev holdt i et jerngreb af formand Maos kommunisme, og som nu, hvor den private ejendomsret har fået frit spil, slår sig løs, som om flere generationers elendighed skal slettes af hukommelsen.
Hvor det før handlede om at falde ind i masserne, handler det nu om at skille sig ud, at skeje ud.
Ingen ydmyghed
Kineserne viser bestemt ingen ydmyghed, hverken over for den franske vin eller den vanvittige pengestrøm, der følger dem. En af de kinesiske vinfans, en styrtende rig dildo-producent, fortæller f.eks., at han bare bliver ved med at holde sin hånd oppe under auktionerne, indtil alle andre er trætte af at byde. Så betaler han for sin dyre franske vin uanset prisen.
En anden vin-freak fortæller, at hun beder restauranterne om at knuse de fine vinflasker, når hun har drukket sidste dråbe, så kan ingen andre tjene penge på de tomme, men stadigt fine flasker. Det handler i det hele forbasket meget om penge og status - og ikke så meget om vin.
Vinkendere, vingrossister, vinsamlere og vinsælgere
Instruktørerne David Roach og Warwick Ross taler med et hav af personer - fra repræsentanter for de franske vinhuse over vinkendere til vingrossister, vinsamlere og vinsælgere i Kina. Og undervejs opstår et meget komplekst billede af vinenes vej fra de traditionsrige franske vinmarker til de kinesiske milliardærere, der selv er ved at sparke en vinproduktion igang og sikkert har fundet et andet legetøj at bruge deres penge på i næste uge.
Det uundgåelige sammenbrud
Blandt de mest sympatiske af de mange interviewede er de franske vinproducenter, der indrømmer, at de selv har været med til at skubbe til vinhysteriet, men nu er bevidste om at beskytte vinene mod det sammenbrud, der uundgåeligt må komme.
En af vinmagerne understreger tilmed, at det ikke handler om at imponere folk med vinen, men 'at bringe glæde' med den.
Blandt dem med absolut mindst jordforbindelse finder vi en auktionarius fra Hong Kong, der ikke kan se spor forkert i at en flaske vindruesaft fra Château Lafite er blevet så dyr, at ingen almindelige mennesker vil kunne betale bare et glas.
Anonymt kværnende jazzrock
Det er en utrolig historie, instruktørerne Roach og Ross får gravet frem ved at følge vinens veje.
Selve formen, der primært består af en kombination af flotte billeder og citater fra interviewede, er ikke særlig ophidsende, og filmens evindelige brug af anonymt kværnende jazzrock er sjældent distraherende undervejs, men filmens idé, at beskrive det store verdensbillede ved at følge en lille flaske vin, er forbavsende fuld af spændende pointer.
'Red obssesion' får dansk premiere torsdag den 21. november