Før Kanye og Drake: Netflix hylder genierne, der startede det hele

DRs serieekspert anbefaler de 3 største wow-oplevelser fra Netflix-serien 'Hip-Hop Evolution'.

Wu?Tang Clan performs during the Rock The Bells music fest at the Hyundai Pavilion in Devore, Saturday, August 11, 2007. (Photo by Gina Ferazzi/Los Angeles Times via Getty Images) (Foto: Gina Ferazzi © 2015 Los Angeles Times)

Hiphop har haft alting imod sig, men alligevel er den gået hen og blevet den mest dominerende genre i verden.

For en hiphopnørd som mig, er der meget guld at finde på Netflix.

Man glemmer næsten, at de brugte svimlende mængder af penge på en af alle tiders dyreste serier, 'The Get Down', hvor Baz Luhrmann på kluntet manér fortalte amerikansk hiphops historie på alt andet end troværdig vis. Det har Netflix nu mere end rådet bod på med adskillige tilbundsgående hiphop-dokumentarserier.

Det bedste sted at starte er uden tvivl 'Hip-Hop Evolution', der er tilbage med fire spritnye afsnit, og som med udgangspunkt i hiphoppens startsted Bronx i New York tager dig med på en oplysende rejse gennem hiphoppens fascinerende historie.

Længe før nutidens største stjerner som Kanye West og Drake satte dagsordenen.

Har du ikke tid til at se begge sæsoner af 'Hip-Hop Evolution', så anbefaler jeg her de tre vigtigste afsnit, der på underholdende vis minder os om, at hiphop er mere end bare en musikgenre, det er en af de vigtigste ungdomskulturer de seneste 40 år.

1

Sæson 1, episode 1: The Foundation – om hiphoppens fødsel

(© Netflix)

Hvis du ligesom mig elsker hiphop, så ved du muligvis, at hiphoppen blev født i 1970’ernes Bronx i New York, hvor DJ’s begyndte at holde fester og spille ukendte funk- og soul-plader med et twist.

Det var DJ Kool Herc som stod bag, hvad der i dag er enighed om, var den første ’hiphop-fest’ nogensinde.

Her isolerede han, via to pladeafspillere, visse dele af vinylpladernes bas- og trommerytmer så de blev forlænget, og skabte fundamentet for hiphop-musikken: The break. Et tungt, dansevenligt og komplet nyskabende trommemønster, der gav dem, der dansede til det, titlen ’breakdancers’.

Senere kom den ikoniske DJ Grandmaster Flash til, og som den første vovede han at røre ved selve vinylpladen for at få den absolutte kontrol over skivens lyde. Grandmaster Flash frygtede først, at folk ville hade ham, da det at røre ved midten af vinylpladerne, var så godt som forbudt.

Folk kom dog hurtigt til at sætte pris på denne nye måde at afspille plader på, hvor man med uhyggelig præcision kan mixe og genskabe musikken på en helt ny måde.

Det kan lyde en smule tørt, specielt hvis man mest er til nutidens kunstnere som Drake og Migos, men det er slående, hvor nyskabende og friske de pulserende beats fra 1970’ernes DJ-scene stadig lyder den dag i dag.

Så på med Adidas-sættet, skru op for højtalerne og pas på, at du ikke brækker noget, for det her afsnit af 'Hip-Hop Evolution' får dig ikke bare til at værdsætte hiphop-historie, det giver dig en falsk tro på, at det aldrig er for sent at lære breakdance.

2

Sæson 2, episode 4: New York State of Mind – om østkystens storhedstid

(© Netflix)

I slutningen af 80’erne og i starten af 90’erne var hiphoppens fødeby New York for længst blevet overhalet indenom af vestkystens kæmpesucces med gangsterrappere som NWA.

Men det skulle vise sig, at New York stadig havde noget at bevise, og på ingen måde var klar til at give staffetten videre til vestkysten.

Hvis man ligesom mig er vokset op i halvfemserne, så er det her afsnit nogle af bedste tv-minutter, man kan ønske sig.

Vi starter i Queens i New York, hvor en ung rapper kaldet Nasty Nas får hele musikbranchen til at ryste i bukserne, da han i 1994 udgiver den ubestridte hiphop-klassiker, albummet 'Illmatic', og på ny sætter baren for hvor lyrisk og autentisk, rapmusikken kan lyde.

På den oversete New York-bydel Staten Island sidder ikke mindre end ni rappere, sideløbende med Nas, klar til at komme med et komplet anderledes bud på hvordan, New York-rap kunne lyde.

Der var kungfu-film-samples, hårde beats der lyder ligeså rustne, som det udstyr de er lavet på, og lyrisk indhold mindst lige så råt som det den amerikanske vestkyst, ellers var kendt for.

Det er selvfølgelig hiphop-kollektivet Wu-Tang Clan, og de var ikke nogen man skulle fucke med i 1993.

Sidst men ikke mindst er det afsnittet, der fortæller historien om en af de absolut mest populære rappere nogensinde, The Notorious B.I.G., fra bydelen Brooklyn.

En gigantisk, charmerende gadepusher, der med en dyb stemme og et voldsomt rytmisk flow definerede New York-rap i midten af halvfemserne. Han hypnotiserede ikke kun fans af rapmusikken, han tog rappens kommercielle potentiale til hidtil usete højder.

3

Sæson 1, episode 4: The Birth of Gangsta Rap

(© hiphopevolution.com)

Den livsglade og farverige hiphop-kultur tog i slutfirserne en mørk drejning, da gangsterrappen blev introduceret. Dog var det en uundgåelig drejning og en subgenre af rapmusikken, som rummer mere end, hvad øjet ser, og ikke mindst en fantastisk fængende lyd, som stadig finder resonans i nutidens rapmusik.

Los Angeles var kendt for at huse kendisser, der gjorde sig til i Hollywood. Men byen havde en brutal side, der var styret af hustlere, gangstere og alfonser.

I hvert fald ifølge Ice-T, en af de første gangsterrappere der i midten af 80’erne, der var med til at fortælle om gadens kriminelle underverden.

Modsat New York-rappen var Ice-T’s stil tilbagelænet, overlegen og på det her tidspunkt komplet over stregen, når det kom til indholdet af teksterne.

Stilarten blev dog taget skridtet videre da den legendariske rapgruppe NWA bestående af blandt andet Dr. Dre og Ice Cube bragede ind på scenen og kommercialiserede den provokerende stilart kendt som gangsterrap.

Specielt Ice Cubes aggressive, aktivistiske tekster på hitsinglerne 'Straight Outta Compton' og 'Fuck tha Police' viste, at gangsterrappens budskaber handlede om mere end kriminalitet, det var et regulært oprør mod et diskriminerende, hvidt USA.

Ice Cubes tekster var så potente, at politiet prøvede at lukke munden på NWA, - det lykkedes dog ikke og følgende tekster er stadig ufatteligt stærke:

Fuck the police comin' straight from the underground / A young nigga got it bad 'cause I'm brown / And not the other color so police think /They have the authority to kill a minority /Fuck that shit, 'cause I ain't the one / For a punk motherfucker with a badge and a gun / To be beatin' on, and thrown in jail / We can go toe to toe in the middle of a cell /

(Ice Cube på hitsinglen 'Fuck tha Police' fra 1988)

For at lære om nutiden må man forstå fortiden.

'Hip-Hop Evolution' er en uhyre velfortalt og relevant gennemgang af hiphoppens udvikling, og man risikerer endda at blive klogere på både musikscenen og det politiske klima i USA anno 2018.

Både første og anden sæson af 'Hip-Hop Evolution' er tilgængelige på Netflix.

FacebookTwitter